Det skal du vide om flåter

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Det skal du vide om flåter

Med forår og sommer kommer flåterne også, og derfor er det vigtigt at du beskytter din hund mod flåter. Både for din egen og hundens skyld.

Derfor skal du beskytte din hund mod flåter

Flåter kan være bærere af flere alvorlige sygdomme som borrelia, anaplasmose og TBE, som er alvorlige sygdomme for både hund og menneske. Derfor er det vigtigt at du først og fremmest beskytter din hund med et forebyggende middel, men også får tjekket din hund (og dig selv) igennem hver gang I har været ude, og får fjernet eventuelle flåter, så de ikke får sat sig fast på nogen af jer.

Sådan fjerner du en flåt

Selve flåtbiddet er ikke farligt, det er først alvorligt, hvis flåten får overført bakterierne. Man siger, at hvis man får fjernet en flåt indenfor 24 timer, har den ikke nået at overføre borrelia-bakterien.

Du fjerner flåten med en flåt-tang eller pincet, og tager fat helt nede ved huden. Når du har fat, skal du dreje en omgang og så trække flåten forsigtig ud.

Undgå alle de gamle råd med at nulre den, smøre den ind i olie og smør osv.

Tjek dig selv og din hund

Når du skal tjekke dig selv og din hund, så vær ekstra opmærksom på de lune, fugtige steder på kroppen. Flåter elsker steder som knæhaser, armhuler, bukselinningen, bag øret og i hovedbunden – og hos hunde sidder de oftest på halsen. Men tjek altid hele kroppen.

Hvad skal du være opmærksom på, hvis du bliver bidt af en flåt

Hvis du er blevet bidt af en flåt, skal du først og fremmest fjerne den så hurtigt som muligt. Derefter skal du holde øje med stedet, hvor du er blevet bidt. Det er naturligt at der kommer lidt rødmen, fordi huden er irriteret. Men hvis der kommer hævelse og meget rødmen, så kan det være tegn på sygdom, og du bør derfor gå til lægen.

Hvad skal du være opmærksom på, hvis din hund bliver bidt af en flåt

Hvis din hund er blevet bidt af en flåt, skal du fjerne den så hurtigt du opdager der. Dernæst skal du, ligesom med dig selv, holde øje med din hund og stedet, hvor den er blevet bidt. Hvis området bliver stort eller væsker, skal du kontakte din dyrlæge, ligesom hvis din hund får feber, er mere træt end normalt, får en usikker gang, får muskelsmerter eller halthed.

Forebyggelse er vejen frem

  • Giv din hund et forebyggende præparat
  • Hold dig til stierne når du er ude i naturen i flåtsæsonen
  • Beskyt dig selv ved at tage lange bukser, langærmet bluse og mørke strømper på (gerne udenpå bukserne), når du skal i skoven (undgå hvidt og lyst tøj, som tiltrækker flåter)
  • Gennemgå dig selv og din hund, når I har været ude
  • Vær ekstra opmærksom, hvis du befinder dig steder, hvor man ved at forekomsten af flåter er høj

Læs her hvad dyrlægen anbefaler.