Hundens hjernekapacitet: Bruger 30% på lugtesansen

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Hundens hjernekapacitet: Bruger 30% på lugtesansen

Vi ved jo godt at næsearbejde og at hundens lugtesans er vigtig. Men vidste du at det er den bedste måde for hunden at bruge hovedet på, det trætter mentalt, og er ikke stressende.

Lugtesansen er hundens bedste og vigtigste sans. Faktisk bruger de ca. 30% af deres hjernekapacitet på lugtesansen. Hunden er født med en særdeles god lugtesans, og det er den sans de mister sidst.

Der findes SÅ mange muligheder for at hunden kan bruge næsen, så det er stort set kun fantasien der sætter grænser – og menneskets lyst til at prøve nyt, her har vi givet jer lidt inspiration til gode søgeøvelser:

Hundens hjernekapacitet 1: Sådan kan du let lave søgeøvelser hjemme

Indendørs kan man gemme mad eller legetøj. Enten under noget, bag noget eller i noget. Det skal helst være så hunden ikke kan se det, men er nødt til at bruge lugtesansen for at få succes. Udendørs kan man gemme i græsset, bag buske, på grene, mellem brændestykker, under ting – igen så de ikke lige kan ses, men skal lugtes.

I starten skal det være nemt, så der er succes for hunden, så den gider gøre det igen. Samtidig skal det være noget hunden synes er godt at finde. Enten legetøj eller lækre godbidder. Man kan guide hunden hvis det er for svært, ved at vise med lidt løs bevægelse at her er noget at søge.

Sig samtidig signalet: søøøge med blød stemme.

Hundens hjernekapacitet 2: Søg på genstand/ ting – (gem genstand fremfor mad)

Som beskrevet ovenfor – alt kan gemmes, bare hunden synes det er værd at finde. Legetøj, bolde, fars sure sokker. Sæt evt. hunden af, gå ud og gem tingen, og sig søøøge til hunden. I starten skal det ikke gemmes for langt væk, afstanden kan øges efterhånden som hunden forstår øvelsen, og der er succes.

Det kan være en god idé at have noget at bytte med, så når hunden har fundet det der gemmes, så kommer den tilbage og afleverer, og får evt. en godbid i bytte.

Hundens hjernekapacitet 3: Mad i haven fremfor i skålen

En anden nem mulighed for aktivering er at sprede hundens tørfoder ud på græsplænen, således den skal arbejde med at finde maden, og dermed får brugt både mere tid, energi og lugtesansen når den skal spise.
Ofte ”sluger” hundene maden i madskålen og man oplever at den efter et par minutter er klar til mere mad. Ved at forlænge maden og få hunden til at arbejde samtidig, således får du en hund som skal bruge energi også mentalt på at spise. Ofte oplever man at kræsne hunde, synes det bliver sjovere at spise, fordi de skal lede efter maden.

Fodrer man råt, med knogler og ben, eller får hunden et ben engang er dette også en aktivitet som virkelig trætter hunden fordi den skal gnave og tygge, en aktivitet som også virker afstressende på hunden og som de nyder at bruge tid på.

Hundens hjernekapacitet 4: Følg sporet

Læg et kort spor i en linie på en mark eller i noget skovbund, som hunden skal finde.
Du kan f.eks. lave en hurtigt, nemt slæbespor ved at fylde noget råt lever eller kød i en nylonsok (godt gennemvædet) og trække den i en linie (marker evt start/slut). Læg evt lidt godbidder langs sporet og afslut med noget ekstra lækkert. Lad sporet ligge en 10-20 min (gå evt. en tur først)  og start så ved at lade hunden starte ved startstedet med kommandoen Søg.

Gå i god afstand bag hunden med en løs line og stol på at hunden skal arbejde uden du hjælper for meget – husk at ros den undervejs.

Du kan med tiden øge sværhedsgraden ift sporets længde, den tid det hviler, terrænet og om sporet er lige eller drejer.
Det vigtige her er ikke korrekt sporarbejde, men at hunden synes det er sjovt og arbejder med næsen.

Rigtig god fornøjelse med træningen. 

*Kilde 
DogCoach Kurset Adfærd & Aktivering m/ Adfærdsekspert Merethe Børgart Olesen