Guide: Kom godt i gang med råfodring

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Guide: Kom godt i gang med råfodring

Når du fodrer din hund eller kat med råt kød, også kaldet barf, skal du sammensætte måltiderne, så de tilsammen udgør det perfekte byttedy.
Du behøver ikke at blande det hele hver dag, men du skal sørge for, at den kommer igennem alle kødgrupper, som findes på byttedyret:

  • Muskelkød
  • Indmad
  • Brusk
  • Kallun/kråse

Er det første gang, du tilbyder din hund råt kød, kan du med fordel begynde med kallun.
Kallun hjælper hundens mave med at omstille sig til den rå mad, og når der kommer en ”sort og slimet skovsnegl” ud i den anden ende, er maven klar til næste variant. Kallunen indeholder fordøjelses-fremmende enzymer, som især er nyttige, hvis din hund har sart mave.

Du kan også vælge at begynde med et rent kød-produkt, altså noget uden brusk, så maven ikke skal arbejde for hårdt ved det første rå måltid. Ikke så meget for hundens skyld, men mere for din skyld. Så har du nemlig en chance for at kunne samle afføringen op.

Hvis du ikke selv kan overskue at blande de forskellige kødgrupper, så har RigtigHundemad gjort det nemt for dig.
Der findes flere varianter i både 500 g blokke samt 1 og 2 kg poser med løsfrost, hvor RigtigHundemad har mixet ”hele dyr i posen”.

Læs også bloggen om Nønne & Cocos opstart på barf fodring

Må min hund få kødben?
Hvis din hund ikke har fået rå kødben før, så kan det være en god idé at vænne maven til det rå kød først, så virker fordøjelsen optimalt. Altså når afføringen er fin, kan du servere mad med brusk og knogler. Efter tre måneder med råt, er hunden i stand til selv at fordøje hele kødben. Det er dog altid en god ide at bruge bløde knogler og brusk, da bærende ben (de hårde knogler) kan være hårde for tænderne. Bløde knogler og brusk tæller med som en del af måltidet, hvor hårde knogler betragtes som aktivering.

Hvor meget skal min hund så have?
Det allervigtigste er, at du kigger på din hund og vurderer, om den får for lidt eller for meget!

Hvis din hun er lidt for tung, så gå ud fra den ØNSKEDE vægt!
Det gode ved at råfodre/ barfe din hund med RigtigHundemad er, at selvom den er på slankekur, så får hunden alligevel dobbelt så meget mad i skålen, som da den fik tørfoder.
Dette skyldes det naturlige indhold af kødsaft, som kan udgøre op til 70% af produktet, og er en essentiel del af måltidet. Du vil også opleve, at når du fodrer din hund med råt kød, så drikker den mindre vand, ganske enkelt fordi der er masser af væske i maden. Til gengæld bliver der drukket flittigt, når der spises kødben!
Så sørg altid for, at din hund har adgang til frisk vand.

Hos Rigtig Hundemad anbefales det, at du supplerer med vitamin- og mineralblanding, f.eks. Anibio Min-O-Vit eller BARF Complex.
Er pelsen mat og trist, kan et tilskud af fedt eller olie også anbefales, f.eks. Grizzly vildlakseolie.

Velbekomme og rigtig god fornøjelse!

Mange hilsner
Lene Friis
Indehaver af RigtigHundemad

PS
Du kan høre meget mere om råfodring, få gode råd til opstart og møde Lene Friis til DogDay d. 8. oktober 2016, hvor RigtigHundemad er tilstede under hele arrangementet med stand.
Se her hvordan du kommer med.