10 tips til en god start med hvalpen

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

10 tips til en god start med hvalpen

En god start med hvalpen 1. De første dage

Når du får hvalpen hjem, er det vigtigt der er tid til den kan lære sit nye hjem at kende. Snuse og kigge sig igennem hvert værelse, stole, borde og hvad der ellers er. Undgå mange gæster den første uge. Selvfølgelig må hvalpen gerne se gæster, men det er ikke godt med det store ryk ind. Så enkelte lidt tid ad gangen er fint.
Udforsk nærområdet, gå nogle små ture, og alt efter hvor modig din hvalp er kan du udvide til nye o råder. Men kig på hvalpen, og hvis den ikke vil gå længere, kan det godt være et tegn på den har fået rigeligt med stimulering af sanserne. Så selvom man vil det så godt og gerne præge hvalpen til hele verden, så er det om at gøre det i små doser, så den også kan kapere det.

En god start med hvalpen 2. Grundprægning

Sørg for hvalpen møder forskellige ting, det være sig cykler, rulleskøjteløbere, bil, bus, andre hunde, forskellige mennesker, barnevogne…. Ja, listen er lang. Men jo mere vi kan præsentere vores hunde for i deres første leveår, jo bedre er de rustet fremadrettet til at tackle det. Så få ikke stress over det skal ske de første 16 uger, tænk mere i det væsentlige kommer først, og der SKAL være lagt fridage ind også.

For hver stor oplevelse må der være et pusterum for hvalpen. Alle de nye indtryk skal fordøjes og sætte sig, ellers bliver det bare den ene nye oplevelse efter den anden, som kan få en negativ effekt i stedet.
Så lav gerne en liste over de ting der er nødvendige, prioriter og læg fridage ind, og gå så igang.

En god start med hvalpen 3. Socialisering

Vores hunde er flokdyr, så for de kan trives er det vigtigt med gode sociale relationer. Tænk ikke så meget i om de er gennemvaccineret, men mere at få givet dem gode sociale oplevelser tidligt. Hvis moren er vaccineret som hun skal, og hvalpen har fået først er de fint rustet til at møde verden. Vær kræsen med hvem din hvalp skal lege med og hilse på.

Lyt til din mavefornemmelse, er du utryg i mødet så lad være. Det er vigtigt at det er gode møder, med hunde som forstår sproget og tager hensyn til det er en hvalp. Voldsomme hændelser kan desværre sætte sig dybt, og være rigtig svære at arbejde sig ud af senere, så udvælg med omhu. Gerne både hvalpe og voksne hunde. Det kan være til leg, men også bare en fælles gåtur

En god start med hvalpen 4. Renlighed

Man kan hurtigt gøre sin hvalp renlig, ved at være på mærkerne og kærlig konsekvent. Når hvalpen har sovet, spist eller leget er der en stor sandsynlighed for den skal af med noget, så gå straks ud, og bliv ude indtil den har tisset og/eller skidt. Du behøver ikke skamrose for det, men gerne anerkende dét er godt. Skulle der ske et uheld indendøre er der ikke andet at gøre end at løfte hvalpen op hvis den er midt i det, bære den udendørs og blive ude til der er leveret – dette gælder primært tissetår.

Skæld ikke ud, det kan ikke betale sig. Brug hellere uheldet til selv at blive hurtigere næste gang. Når vi skælder ud kan vi risikere hunden kæder det sådan sammen, at det er når vi er i nærheden den ikke må besørge… Og så har vi virkelig et problem

En god start med hvalpen 5. Hvile

Huske at hvalpen har brug for hvile. Bare det at vokse tager energi, og når vi så lægger alt det oveni som den oplever og skal forholde sig til, så er der altså temmelig meget som skal fordøjes. Så husk på pauser i løbet af dagen, og ikke mindst i løbet af en uge.

Lav gerne noget afslapning efter lidt søgeøvelser eller andet mentalt stimulerende, så er der en god naturlig træthed og succes med planlagt hvile. Hvis det er et hjem hvor der sker meget, skal man også være opmærksom på der er mulighed for hvalpen, til at trække sig tilbage og slappe uforstyrret af

En god start med hvalpen 6. Kurv, seng eller pude

Det er vigtigt at hvalpen helt fra starten har en god plads, i form af en kurv, hundeseng eller pude evt med krøyerkugler i. Dette for at vise der er en plads som er hundens, et sted den kan sove, hvile og være lidt i fred. Den kan placeres i soveværelset, gerne tæt på sengen, så man de første nætter kan stikke hånden ned og skabe tryghed, hvis hvalpen piver. Man skal jo tænke på den kommer fra et helt kuld varme søskende, og nu pludselig skal være selv.
Denne kurv kan så flyttes ind i stuen når man sidder der, eller man kan vælge at købe et par stykker, sådan at hunden har valgmuligheder i hvor den vil være. Ingen tvivl om de gerne vil være sammen med os, men nogengange er det måske også rart at kunne trække sig.

En god start med hvalpen 7. Stimulering (over-/understimulering)

Det er vigtigt at vi sørger for at stimulere vores hunde, sådan helt generelt. Og når det er en hvalp vil en stor del af stimuleringen bestå i at opleve verden og alle dens facetter. Men vi kommer ikke udenom også at sætte noget stimulering i gang. Og her er det rigtig godt med søgeøvelser af forskellig art. Lugtesansen er den vores hunde bruger mest krudt på, og hvor vi virkelig kan stimulere uden at stresse dem. Så findes der mange forskellige typer problemløsning i form af brætspil m.m., som alle har det til fælles at der gemmes mad, og hunden skal arbejde for at få det fri. Dette kan man med fordel gøre dagligt, og meget gerne op til hvalpen skal lære at være alene hjemme.
Vær opmærksom på at overstimulering kan være ligeså skidt som understimulering, så også her handler det om at finde den gode balance for alle parter.

En god start med hvalpen 8. Gode vaner – basale træningstips

En rigtig god ide er at lære hunden at sidde og vente. Disse færdigheder kan bruges i mange forskellige retninger, og er meget gavnlige i den almindelige hverdag hvor hvalpen ikke må løbe ud af døren, skal vente inden man går over vejen, eller i det hele taget lære en lille smule selvkontrol. Dernæst at gå pænt, det kan nå at blive rigtig irriterende hvis hunden trækker… Uanset hvor stor den ender med at blive, så er det bare ikke sjovt… Så start fra starten med det.

Helt simpelt kan man stå stille når snoren strammes, og først gå når den igen er slap. Uden at sige noget, kalde eller andet, men simpelthen bare vente til snoren er slap, og så gå. På den måde er det kropssproget som lærer hunden hvordan den kommer frem til det den gerne vil, og det holder længere end når vi siger en masse.
Her kan du købe det første basis kursus som træner dig og din hund i de mest basale færdigheder

En god start med hvalpen 9. Alene hjemme

Det må læres helt fra starten, og her er et enkelt råd – eller nærmere den eneste løsning. Start i så små intervaller, men en mental træt hund, således at det bliver en succes. For det er succesen der skal bygges videre på. Basta. Så hyler hunden, eller ødelægger, så er det ikke noget som går over af sig selv. Der må etableres gode og sunde vaner for hunden, så den er ok og tryg ved at være alene. I kort tid til at starte med, og så kan tiden stille og roligt øges, men hav blot fokus på det må være en succes hele tiden. Ellers må man tilbage til det tidsrum hvor det sidst var en succes, og starte derfra igen.
Sørg for hunden er luftet af, har fået lidt mental stimulering i form af søgeøvelser, eller problemløsning som ikke er vildt. Så er der langt større chance for den falder til ro når man går.

En god start med hvalpen 10. Vejen til godt samarbejde

Det må bygges op, og kommer ikke af sig selv. Lav sjove ting sammen med din hund, sørg for den skal bruge hovedet på at løse opgaver, eller i træningssituationer, så du på den måde får en stjerne i hundens univers. Undgå skæld ug og et væld af nej… Det kan langt bedre betale sig at sætte gode situationer op, så hunden har mulighed for at opnå succes, få ro og på den måde blive en glad og arbejdsvillig hund. Skal der siges nej, så start med et stille ah ah, og afled opmærksomheden derefter, så det der var spændende ikke bliver ved at være det.
Brug kvalitetstid sammen, oplev verden, udforsk sammen og styrk samarbejdet den vej rundt – til glæde og gavn mange år frem