Jeg er som opdrætter og hundetræner ofte stødt på udsagnet, at en tæve er lettere at træne end en hanhund.
Mange gange ser man det også udspille sig i prisen på hvalpen, hvor forskellen til tider er op til 1/3 dyrere for tæver. Som træner oplever jeg dog, at hannerne er lidt mere på dupperne end tæverne som unghunde, men på topplan ser det dog ud til, at hannernes ekstra gear kommer dem til gavn.
Så hvorfor er det at vi stadig støder på udtrykket om at en tæve er lettere at have end en hanhund? Er der noget videnskabeligt der kan bekræfte dette udsagn eller er det blot endnu en myte, der lever i bedste velgående i dagens Danmark?
Hormonerne raser
Den helt oplagte forskel mellem kønnene, er selvfølgelig tævens løbetider og her er det forskelligt hvorledes det udspiller sig, både fra tæve til tæve, men også fra løbetid til løbetid. Dette kan for nogle betyde at aktiviteter må indstilles i perioder. Men ser vi ud over denne åbenlyse forskel, så har hormoner også en anden betydning i forhold til hvorledes forskellen opleves mellem hanner og tæver.
Da hanhunden i højere grad er styret af sine hormoner hele året, så kan det virke til at forstyrre ham mere i dagligdagen end tæven. De kan virke til at være mere på dupperne hele tiden og sagt blandt hanhunde-ejere ”den er i løbetid hele året”. Selvom det kan virke som en hæmsko for mange, så kan det faktisk være lettere at forholde sig til, end de svingende hormoner som tæverne har.
Det er ingen større videnskab, at tæver bliver tidligere modne end hanhunde. Det ser vi på stort set alle pattedyr og vi kender selv hvor ”dumme” drengene var i folkeskolens ældste klasser.
Som familiehund eller træningshund, så ses det at de store forskelle kommer i denne periode. Det lader til at tæverne er lettere at træne i den periode, som kan give en fordel på sigt, men det betyder ikke at de dermed også er mere intelligente, blot at de er blevet hurtigere modne. Hannerne kommer som regel efter det, bare et par perioder efter hvor deres krop og hjerne modnes.
Videnskaben
Der er meget lidt studie der viser hvorledes kønnene på hundene har betydning for deres kognitive intelligens, hvilket er det tætteste jeg har kunne finde på dette emne. Et studie fra 2011, fra University of Vienna, inkluderede 50 hunde fordelt 25/25 på kønnene og viste, at tæver var bedre til at holde fokus på tennisbolden end hannerne. MEN dertil konkluderede de også at tæverne i langt højere grad var afhængig af synet end hannerne.
Dette fordi tæverne skal holde fokus på en flok hvalpe ved hjælp af synet, hvorimod hannens opgaver ikke involverer synet i samme grad. Derudover viste studiet ingen andre forskelle, end de allerede kendte faktorer med hormoner og alder. Er vi så blevet meget klogere på hvorfor udsagnet fortsat figurerer i dagens Danmark (og resten af verdenen)?
Umiddelbart ikke. Der kan så være andre forholde der gør sig gældende for valget af køn, men om en tæve er lettere end en hanhund eller mere intelligent, er stadig ikke videnskabeligt bevist.
Jeg er selv stor fan af hanhunde, men jeg kan også bedre lide deres mere ”fjollede” tilgang til opgaverne som unghunde. Mine tæver er mere skarpe, men det er langt fra en fordel hver gang, dog en nødvendighed at have i flokken som opdrætter.
Så burde vores fokus dreje sig mere om kemien blandt hvalp og køber, fremfor kønnet? Lader vi os styre for meget af hvad normen siger eller ligefrem det køn som vi plejer at have
Bag om ugens blogger
Mit navn er Cynthia Jensen og min helt store interesse ligger indenfor Hundesporten. Jeg er indehaver af 3 jagthunde, som er med mig (næsten) overalt til prøver, udstillinger og ikke mindst på jagten. Som jagthundetræner og opdrætter, er det en fryd at dele ud af mine betragtninger om hundene som aktive brugshunde.
Ved siden af mit daglige arbejde, har jeg altid gang i en masse hundegejl, deriblandt som skribent for "HUNDEN" og konsulent for Essential Foods.