Det er egentlig ikke, fordi hun lugter, men…

Tina Hougaard

Hunde shampo

Da jeg stod nede i Best Pets forleden og rodede på nederste hylde efter en hunde-shampoo, slog det mig, at det egentlig er vanvittigt at skulle betale 130 kroner rask væk for en lille flaske hundeshampoo.

Hvad er det lige der gør, at det skal være så hundedyrt?
Drømmer lidt om selv at blande noget sammen, så jeg også ved, hvad der er i. Den jeg plejer at købe i Best Pets har en meget lang liste af tilsætningsstoffer jeg ikke er pjattet med.

Jeg er nødt til at vaske min Cocker Abby ret ofte. Desværre.
Ville så gerne undgå det fordi det tager tid, fordi hun hader det - og mest af alt fordi hun er SÅ længe om at tørre.Hendes lange ører og faner på benene er ligesom svampe. De suger flere liter vand til sig og det tager flere timer, før hun tørrer helt. Og man skal passe på, at der ikke kommer vand ind i ørerne.

Sådan er vores rutine altid, når det er ved at være tid: Jeg lister ind og henter hendes orange håndklæde og røde slåbrok af et håndklæde.

Da Abby altid holder øje med hvert skridt jeg foretager mig, ser hun med det samme, at jeg har det orange håndklæde i hånden. I det moment er hun allerede smuttet langt ind i soveværelset, hvor hun ligger og dukker sig oven på sengen. Jeg kommer selvfølgelig ind og henter hende, og det ved hun, at jeg altid gør. Så hun vælter om på siden med det ene ben oppe. Altid samme søde underkastelses rutine.

Men søde Abby, der er ingen vej udenom. Vaskes skal du. Og når du er blevet gnubbet, så tør som man kan med et håndklæde glemmes alle pinslerne og hun drøner hyper-agtigt rundt i cirkler og finder noget hun kan gnubbe sig rundt i. Allerbedst er husets eneste værelse med gulvtæppe. ”Same procedure every time”.

Jeg ville så gerne undgå det, men der er intet at gøre. Det er egentlig ikke, fordi hun lugter, men mest af alt fordi hun bare er beskidt.

Alt hænger ved hendes faner på benene, og ørerne samler alt op, når der snuses. Så i bad skal hun, og jeg har researchet mig frem til, at det er en gammel skrøne, at det er skidt for hundens hud at bade ofte.

Abby skulle ideelt set gerne vaskes en gang om ugen, men ofte går der et par uger imellem hver vask. Men wow,, hendes pels og hud er så fantastisk lækker blød og skinnende efter et bad, at jeg bliver mindet om, hvor skørt det er at springe over.

Hjemmelavet hundeshampo? 
Jeg så en opskrift på en hjemmelavet hundeshampoo baseret på naturlige ingredienser til hundens mere ph-neutrale hud. Basis-ingredienser var økologisk hvid eddike for skinnede blød pels blandet med Castile-sæbe og/eller økologisk opvaskesæbe evt. tilsat lidt lavendelolie. Opvaskesæbe, virkelig? Men det har jeg set brugt i rigtig mange af de opskrifter, der ligger online. Så kan man få fat i en økologisk opvaskesæbe uden alt for meget andet i, kunne det måske være værd at prøve.

Jeg så også en opskrift baseret på havregryn, som kunne være spændende at prøve. Dette skulle især være godt til hunde med allergisk hud.

Næste gang Abby skal under vandhanen, og det er tid til at tage Abby’s røde slåbrok ned fra knagerækken, vil jeg prøve at se hvordan det virker – og hvis nogen derude skulle have gode råd med hensyn hjemmelavet shampoo, så hører jeg gerne..  

Om ugens DogCoach blogger: 
Shaila Sigsgaard, freelancejournalist, bor i Kentucky, USA sammen med sin mand og store børn på 12 og 13 år og lille Abeline som er en Cockalier som er en blandingshund mellem en amerikansk Cocker Spaniel og en Cavalier King Charles.