En hyldest til seniorerne

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

En hyldest til seniorerne

Der er altid stor glæde og interesse fra familie og venner når der kommer en lille ny i huset, men glæden ved den gamle hund bliver ofte overset.
For nogle, opleves den pensioneret hund aldrig grundet sygdom eller andre ulykkelige omstændigheder. Derfor er det vist på tide at hylde vores seniorer og nyde den sidste tid.

senior hund

”Ej hvor er I heldige at opleve en gammel hund” er noget en veninde sagde til os.

Vi tager det nok for givet at den gamle hund endnu render i røven på os eller bare tager røven på os.

Min veninde har været så uheldige at alle hendes middel-aldrende hunde aldrig nåede at blive gamle grundet sygdom.

Den tid man oplever med seniorer, hvor man kender alle unoderne, rytmerne og særlige træk. Hvor man kigger dem i øjnene og stadig ser den lille hvalp man hentede for over 10 år siden.

hundeleg


Alle minderne der spiller puds i hukommelsen og værdsættelsen af alle oplevelserne sammen – gode som dårlige. Det er en skøn tid, hvor der også er faldet ro på. Når man så samtidig har en større flok som os, så er seniorerne guld værd, som sørger for god ro og orden, og kan lære de nye hvorledes tingene fungerer.

Under dette tag får vi også voksne hunde ind og her har seniorerne virkelig sat dem ind i systemerne. Det tages som oftest for givet og kan også overskygges af alle de udfordringer der ligeledes følger med den gamle hund.

For alt er jo ikke som ”de gode gamle dage”, men stadig fantastiske på sin helt egen måde. Alting går ikke altid så stærkt som før, men stop op og nyd alt det som ikke var tydeligt før. Hold pauser og se alt det som den gamle hund stadig giver af oplevelser.

I gamle dage var den aldrende hund ikke altid lige værdsat, da de jo som oftest havde en bestemt udførende rolle.


Det kunne være som jagthund, hyrdehund eller vagthund, hvor en halvdøv og -blind hund måske ikke kunne bidrage til særlig meget. Så har vi i dag en langt større forståelse for pensionistlivet som hund.

Der er senior træning i agility, balancetræning og endda opvarmet hundesvømmehaller til den gamle hund. Faktisk er vi ret privilegeret i Danmark at have alle de her muligheder og vi lærer selv noget nyt hver dag. Og den gamle hund kan stadig lære nye tricks!

Vi er blevet bedre til at forske i også de gamle hunde og kan sammensætte alverdens medicin eller kosttilskud til hunden, således at vi kan nye seniorerne længere tid. Og når tiden så kommer til at sige farvel og tak for de mange gode år, så har vi haft rigelig tid til at opleve, kysse og nyde vores gamle hunde.

Så her er en hyldest til alle de gamle hunde som lærer os noget nyt, udfordrer os på nye måder og som kender os bedre end nogen andre.

Kys og potedask

Ugens blogger 

Mit navn er Cynthia Jensen og min helt store interesse ligger indenfor Hundesporten. Selv har min kæreste og jeg 5 hunde, som alle er jagthunde og som er med os (næsten) overalt til prøver, udstillinger og ikke mindst på jagten. Tidligere har jeg skrevet for "Vi med Hund" og er i skrivende stund ved at gøre indtog hos "HUNDEN".

Jeg glæder mig til at komme om bord som Blogger hos DogCoach og dele ud af mine betragtninger om hundene i hverdagen som aktive brugshunde