Fordommenes land

Tina Hougaard

Fordommenes land

 

I kender dem udmærket. Alle de fordomme om hunderacer, hundefolk, jægerens hunde, agilityfolk, etc. De er der alle og rammer sikkert også plet på nogle punkter. Selv støder jeg ind i en del, men i stedet for blot at acceptere at de er der, så vælger jeg at modbevise dem jeg kan og arbejde med resten. Og får ikke at prale alt for meget, så går det indtil videre ret godt.

Et liv i flere verdener

Jeg springer lidt i flere verdener alt afhængig af hvilken hund, som jeg arbejder med. Først og fremmest befinder jeg mig blandt jægerne og brugshundefolket, men da jeg selv nyder at se på en smuk jagthund, så er jeg også at finde blandt udstillingsfolkene. Dette er langt fra normalen, men alligevel hænder det, at jægerens hund finder vej til en udstilling. Mest af alt fordi at det skal den i forbindelse med avl, men som med så meget andet, så går der hurtigt konkurrence i den. Så ikke nok med at jeg går med mine egne jagthunde i udstillingsringen, så er det ikke unormalt at jeg også går med andres hunde. For det første fordi jeg nyder det, men for det andet fordi jeg kan få en helt anden hund i ringen end ejeren selv kan – en smuk præsenteret jagthund. Dette har desværre også sin bagside, for med sejren kommer også fordommene. Fordommene kan variere meget, men som regel går de på dommernes præferencer af køn der fremviser hunden, men derudover går det også på om hunden overhovedet kan andet. Ja for en udstillingshund er jo ikke en særlig god hund på andre måder eller...

Hunde udstilling

Det samme gælder sig når jeg går blandt jægerne, for her går fordommene på, at hunden er en herrens karl og helt sikkert også aggressiv som ejer er som jæger. For sådan er vi jo som mennesker. Vi er styret af hvad vores første erfaringer fortæller os, uanset om den kommer fra egne erfaringer eller andres. Og sådan kunne jeg blive ved, alt afhængig af hvilken verden vi bevæger os i. Men i stedet for at lade os være styret af på den negative front, så kan vi jo vælge at arbejde med den.

Fordommenes magt

Vi falder jo for en bestemt race eller hund, grundet dens egenskaber, men lader vi os også styre af dem? Jeg hører ret ofte på træningsbanen at ”det kan min race ikke” eller ”min hund skal ikke lære sit, for så kan den ikke stå ordentligt i udstillingsringen”. Mange gange lader jeg det blot passere, men hvordan lader fordommene så påvirke os og vores forhold til vores hunde? Lader vi dem i den grad påvirke vores holdning til hvad vores hunde kan og ikke kan? Men mest af alt – hvorfor? Og er vi med fælles fordomme også i et fællesskab med hvad vi betragter som ligesindet? Personligt er jeg styret af fordommene, men mest af alt for at modbevise dem. For den type er jeg og mine fordomme i forhold til andre, er ikke meget bedre. Jeg er med andre ord, ikke meget bedre end alle andre.

pokal

 

Bag om ugens blogger:

Mit navn er Cynthia Jensen og min helt store interesse ligger indenfor Hundesporten. Selv har min kæreste og jeg 5 hunde, som alle er jagthunde og som er med os (næsten) overalt til prøver, udstillinger og ikke mindst på jagten. Tidligere har jeg skrevet for "Vi med Hund" og er i skrivende stund ved at gøre indtog hos "HUNDEN". 

Jeg glæder mig til at komme om bord som Blogger hos DogCoach og dele ud af mine betragtninger om hundene i hverdagen som aktive brugshunde