Førtidspensionist eller arbejdshund?

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Førtidspensionist eller arbejdshund?

 Nemo’en er vel det man populært må betegne som en hobby/hyggehund.

Trods en ret fin karriere tidligt på agilitybanen, fik han nemlig en hurtig førtidspension. Et grimt overfald, gav ham nemlig både fysiske og mentale skavanker – og dyrlægens dom blev derefter: - ”.Ikke mere regelmæssig springning, i hvert fald ikke, hvis du vil have ham i mange år.

Hvad pokker gør man så?

Når man nu har en hund der snurrer 8 gange rundt af begejstring når den kommer ind på en agilitybane, og som elsker udfordringer og er umulig at køre fysisk træt?

Så må man naturligvis blive kreativ og finde en anden træningsform som trætter mentalt – og giver nye udfordringer og variation til hverdagen.

Og vi har faktisk ledt og prøvet en del forskelligt igennem tiden.
Rally – meget skægt, men ikke sådan helt vildt et hit. Lydighed – ahh – det blev vist mest pligt, men så faldt vi over NoseWork.
En perfekt kombi af søgearbejde i forskellige omgivelser, samt træning i socialisering med andre hunde samtidig.

Og han er hurtig til at lære, den lille tykke – og synes det er skægt.

nosework
Så selvom det kun er for sjov, så fandt han da hurtigt ud af at det gav pote at finde duftene hurtigt.

Og noget af det sværeste har nærmest været at få ham til at skulle forstå at det altså ikke var nok at han vidste hvor de var – men at han også var nødt til at markere tydeligt og længe nok til at den lidt sløvt-opfattende hundefører også forstod det.

Vi har ingen ambitioner om at genoptage en ny konkurrence-karriere.
For selvom Nemo er sød og dygtig, så er det altid en kæmpe stressfaktor med mange hunde omkring ham. Men det er jo altid godt at have noget at træne imod....
Og da der så sneg sig en lille prøve ind i afslutningen på det nuværende hold… altså ikke en rigtig konkurrence, men blot en miniprøve på en konkurrence-situation, med regler, point og vindere ikke mindst…

Så vågnede hundeførerens konkurrenceinstinkt på 0-komma-fem..

noseowork2

Trænes skulle der så pludselig i en endnu højere grad, i forskellige miljøer og jeg har ikke tal på hvor mange mærkelige parkeringspladser vi har sneget os ind på for at træne køretøjssøg på en trailer eller bruge deres paller – fordi fært åbenbart vandrer anderledes på træ… 

Så …

Når I læser dette, så er det dagen for Nemo’s og min mini-comeback på ”konkurrence-banen.”

For selvom han egentlig er en hyggehund, så elsker han også udfordringer og træning.

Og selvfølgelig bliver det ikke på bekostning af hans stress, for der er heldigvis kun 8 andre med – hvoraf han kender de fleste i forvejen.

Så set-up er ikke svært anderledes en den almindelige træning – og så alligevel, for det hedder jo en PRØVE. Og hvem bliver ikke lige en anelse mere på lakridserne når ordet prøve indgår?

Og hvem ved, måske den prøve i virkeligheden er mere tiltænkt hundeføren end hunden?