Frida: verdens bedste løbemakker

Karoline S. Brinch

Frida: verdens bedste løbemakker

Min hund, Frida, og jeg er tossede med "canicross". Sammen med hende blev mine løbeture pludselig blev meget sjovere - og sporten har hjulpet os til at blive det bedste makkerpar.

Da jeg fik Frida for snart 6 år siden, prøvede vi mange forskellige typer hundesport: Vi gik til lydighed, jagttræning, agility mm. - men vi fandt ikke rigtig en sportsgren, som jeg syntes passede helt til os. Jeg er selv motionsløber, og en dag hørte jeg om sporten "canicross", hvor man løber sammen med sin hund forbundet med en elastisk line, og hvor hunden løber foran og hjælper med at trække løberen fremad. Det lød spændende, og jeg fik fat i noget udstyr, så vi kunne prøve det af.

Frida var "på" lige fra den første tur. At være afsted ude i naturen, løbe på små spændende stier - og ja bare være sammen og få lov at give den gas - syntes hun tydeligvis var rigtig sjovt. Og jeg tror også, hun syntes, det var fedt, at hun, i modsætning til på gåturene, kunne få lov at trække. Jeg havde fornemmelsen af, at hun foretrak en aktivitet, hvor vi var sammen om det - i modsætning til mange andre typer hundesport, hvor det mest er hunden, som arbejder.

Og wow: jeg blev altså også "bidt" af canicross med det samme. Da jeg startede, troede jeg nok, at det "bare" var en løbetur med min hund. Men jo flere gange vi kom afsted, jo mere fandt jeg ud af, hvor mange nuancer der er i at løbe sammen: For Frida skulle både lære at løbe foran og trække, samtidig med at hun skulle være opmærksom på mig og mine signaler. Og lære at ignorere forstyrrelser på stierne, fx andre løbere og hunde. Og jeg skulle selv lære en masse om at læse Fridas signaler: hvor langt kunne hun løbe, trængte hun til pause eller var der andre ting, som påvirkede hendes løb?

Så vores løbeture sammen har virkelig været med til at give mig en større forståelse for Fridas signaler og hendes behov. Og løbeturene har givet os så mange sjove og spændende oplevelser sammen: Vi har løbet i skove, på stranden - i ind og udland - og også stillet op til mange forskellige konkurrenceløb.


Så canicross er klart blevet vores sport, og noget vi elsker at lave sammen. Enten bare os to eller med vores gode løbevenner i den lokale hundeløbeklub. De fleste af vores canicross-venner har samme oplevelser med sporten: De har fået et tættere forhold til deres hunde, og dem som har hunde, som har det svært med andre hunde fortæller, at hundene reagerer meget positivt på at løbe sammen. De bliver simpelthen bedre til at tolerere andre hunde. Og alle og en nævnte også, at hunden bare gør det nemmere at komme afsted på sine ture. I en travl hverdag kan det også være rart, at man af og til kan kombinere sin egen motion med hundens.

Jeg har også set mange andre fordele af vores løbeture: Frida er blevet stærkere og har fået en fantastisk kondition - og er blevet vant til virkelig mange forskellige oplevelser og indtryk. Og ikke mindst er løbeturene bare sjovere og hyggeligere, når man har sin firbenede makker med afsted. Og ingen tvivl om, at vores bånd er blevet stærkere.

Kort sagt: Vi er blevet et godt team. Både til løb og i hverdagen

Bag om bloggen:
Karoline er 46 år og bor i Birkerød med sin kæreste og golden retrieveren, Frida på 6 år. Karoline er uddannet dyrlæge og hundetræner og er medstifter af hundeløbeklubben Dirty Paws, hvor hun også er træner/tovholder i lokalklubben i Nordsjælland. Frida og Line elsker at løbe canicross sammen og har deltaget i mange stævner i ind- og udland, inkl. EM og VM. Deres vigtigste motto er dog "Better together" - at turene handler om teamwork og forståelse for hinanden. Og at alle kan være med. Foruden canicross deltager de også i K9-biathlons (forhindringsløb med hund) og dyrker hundefitness. Og vandreture både i Danmark og rundt omkring i Europa er også et hit.
Frida er en superhurtigt løbehund, når det gælder. Og kan vandre i timevis i alperne. Men hun elsker også bare at blive nusset på maven og sove længe. Hun kan være stædig som et æsel, hvis der er noget, hun ikke gider. På aftengåturene er det fx hende, som bestemmer ruten. Og så "taler" hun meget ved at brumme, bla når hun synes, at hun har fortjent en ekstra godbid.

Frida og Karoline er at finde på Instagram med profilen @teamgoldenpower