Husk hundeaktiviteter skal være sjove for begge parter

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Husk hundeaktiviteter skal være sjove for begge parter

Jeg har haft hund i 12 år men er meget ny i hundeverden. Min gamle hund har gået på hvalpehold og til ungehundetræning, herefter stod den på godbidssøg og gemmeleg i skoven. Alt sammen noget som hun elskede og syntes var sjovt, hun løb rundt med stjerner i øjnene og høj haleføring.

Da hund nummer to i rækken kom til, skulle det være anderledes.

Dels havde jeg mere tid og dels havde jeg en drøm om, at gøre en forskel sammen med min hund. Sideløbende med hvalpehold og unghundetræning, begyndte træningen som læsehund.

Det var sjovt for mig at miljøtræne hende, og hun virkede også ret godt tilfreds med at komme nye steder, som udløste lækre godbidder. Lige som socialtræningen i min 2. klasse bragte lykke for mig og hende og børnene.

Siden hen skulle der ske noget mere, hun er en aktiv race som ikke bare kan ligge på sofaen. Jeg meldte mig til adventssnus (Nose Work), og jeg skal da lige love for, at den lille pige fik gang i blæsebælgen.

næse

Det blev vores nye passion, og jeg fandt hurtigt sammen med ligesindede – vi kørte Sjælland tynd for at finde gode steder at udforske med næsen. Hundene var vilde med det, de kunne nærmest ikke vente med at hoppe ud af bilen og komme i gang. Vi damer var lige så vilde med det, og pludselig blev en bunke skrot til en spændende skat.

Senere kom hund nummer 3 til og hun blev også introduceret til Nose Work, lige som sin søster er hun vild med det. Jeg blev så pjattet med det, at jeg begyndte at konkurrere i det. Hold da op, det var en helt ny verden som åbnede sig for mig. Pludselig skulle mine hunde præstere samtidig med at de skulle have det sjovt, det skulle jeg lige øve mig i.

Til en konkurrence kan man ikke undgå at blive skuffet, da man ikke kan vinde hver gang.  Efter nogle år i gamet, har jeg endelig indset, at hunden syntes det er sjovt lige meget om den vinder eller taber. Og hvis det skal blive ved med at være sjovt, afhænger det hele af mig.

Det er mig som har ansvaret for, at hunden kører hjem med fornemmelsen af, at have gjort et godt stykke arbejde.

næsearbejde

Hvordan gør man så det?

Kodeordet er ”mental management”, du skal være i den rette mentale stemning og udstråle glæde til din hund. Alt hvad jeg føler, går direkte ned igennem linen til min hund. Det lettere sagt end gjort, det betyder at man tør erkende, at man fejler.

Gør hunden noget andet end forventet, er det mig som ikke har lært hunden det godt nok.

Have fun with your dog:-)

Bag om bloggen
Ea har 3 hundepiger, Honey på 11 år, Luna på 2 år og Maggie på 9 uger. Hendes ældste hund er en gravhundeblanding som hun havde med hjem fra sin tid i Grønland. De to andre er cocker blandinger med duracell batterier. Ea træner Nose Work med alle sine hunde, det er en fantastisk aktivitet/sport. Luna er miljøtrænet og socialtrænet fra en tidlig alder, da hun forhåbentlig en dag skal bruges som pædagogisk "redskab".