Kontaktøvelser, det er hele humlen

Tina Hougaard

Kontaktøvelser, det er hele humlen

Ååååhhh den søde tid med en ny hvalp, men hvordan var det nu med al den træning? ”Kontaktøvelser, det hele handler om kontakten til din hvalp” – ja det er skam lettere sagt end gjort, for hvordan var det nu man gjorde det med de forrige? Hvad virkede og hvad virkede bestemt ikke? Ja frustrationer er der nok af, og hvad ellers end at grave sig dybt ned i stolen på det lokale bibliotek og starte fra en ende af.

HUndetræning

Så der sad jeg en eftermiddag på det lokale bibliotek og bladrede mig igennem diverse hunderelaterede bøger. Hold da op et gedemarked! Ja der er masser af bøger at vælge imellem, men ganske få beskriver den reelle træning i kontaktøvelser. Der er en masse ny teori der skal nørdes igennem inden man overhovedet kommer til emnet om de egentlige øvelser og der må jeg som erfaren hundeholder også stå af. For hvad er det lige med positiv straf og negativ forstærkning, som jeg bruger i min daglig træning? Dominans er stadig tilgængelig i de danske hundebøger og minsandten om ikke også at jeg skal opføre mig som en alfa-hund i hjemmet.

Jeg stod af, da jeg åbenbart skulle spise lidt af min hvalps mad inden resten blev givet til den. De der tørre piller falder ikke lige åbenlyst til mine smagsløg.

hundemad

Jeg kunne også bare grave mig ned i kunsten om at lære hvalpen tricks, der var der i det mindste ingen alenlang teori at skulle forholde sig til først, før man kom til det sjove. Dog var det svært at tage øvelserne med ud til hvalpetræningen, medmindre jeg havde en trillebør fyldt med rekvisitter. Og alligevel gav det et smil på læben at stå foran en masse garvede hundeførerer og vise at hvalpen på 4 måneder allerede kunne finde godbidden under kejlen, spille død og gå rundt på en spand. Det blev dog ved tanken, men blev alligevel lidt fristet. ”Det er essentielt med et sikkert indkald” er nærmest den eneste gentagelse jeg stødte på, men hvordan træner man lige det? At gemme sig i skoven bag et træ eller bare kalde på hunden på gåturen, er ikke ligefrem en mulighed for alle. Jeg bor sådan set på landet, så når hunden er med, er det i kort snor på landevejen eller på marken som af gode grunde ingen træer har. Og på træningsbanen kan de andre hvalpe virke forstyrrende og så kom vi tilbage til den positive straf eller negative forstærkning. Og hvad så hvis hunden ikke kan det, er alt så fortabt? Hvor er de øvelser henne hvor det går galt og der skal tænkes i nye baner? Hvor er mine kontaktøvelser i alle disse bøger?!

Hundetræning

Jeg forlod biblioteket lettere frustreret end oplyst. I sidste ende må jeg jo stole på at min erfaring bliver opfrisket hen af vejen, for bøgerne på biblioteket gav mig ikke de åbenlyse svar på alle mine spørgsmål. Dog kan jeg have ondt af alle de nye hundefører, for uden en god træner der har alle kontaktøvelserne i repertoiret, så er man vist bare tilbage til at have hund der kan spille død på gaden. Gad vidst om ikke det kunne blive den nye trend… En ting har jeg dog lært, det er de bedste hundegodbidder der vinder på træningsbanen 😉