Min kommende servicehund

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Min kommende servicehund

Jeg har denne gang valgt at skrive om psykiatriske servicehunde. For hvad er en psykiatrisk servicehund egentlig?

Lovgivningsmæssigt er førerhunde og servicehunde ligestillede. Det er der desværre bare ikke så mange der ved, og mange mennesker forstår ikke, hvor vigtig deres funktion er. En førerhund er til at forstå - langt sværere er det psykiske at forstå.

Jeg har valgt at uddanne min hund Lucky som servicehund. At få sin egen hund uddannet som servicehund, er ikke bare noget man lige gør. Først skal den godkendes, så skal den igennem et intensivt træningsforløb for til sidst forhåbentligt at bestå en prøve. Derefter må hunden komme med stort set overalt, også steder hunde normalt ikke må komme.

Træningsmæssigt er jeg nået til butikstræning, hvor han med sit dækken og et skilt, hvorpå der står "i træning", må komme i udvalgte træningsbutikker.

Første gang jeg tog ham med i Fakta, var virkelig grænseoverskridende, for hvad ville folk mon sige? Men de fleste var heldigvis bare så søde, og for første gang kan jeg nu handle uden hjertebanken og uro. Men vigtigst af alt, uden at være afhængig af at have en anden person med.

Jeg er så taknemmelig for at muligheden, for at gøre Lucky til servicehund er her. Hans sind, hans temperament, hans træningsvillighed alt passer perfekt, som min kommende hjælper.

Og hvad er så opgaven, når man er psykiatrisk servicehund?

Det spørgsmål er der stadigvæk rigtig mange der stiller. Diagnoserne er jo ikke ens, for dem der har en servicehund, så opgaverne kan være lidt forskellige. 

For Lucky er den allervigtigste opgave, at skabe tryghed for mig i en verden, der tit kan være ufattelig uoverskuelig. Når man som jeg har aspersgers syndrom og selektiv mutisme.

Med ham ved min side sker der noget med mig. Jeg får noget mod som jeg ellers ikke ville have, hvis ikke han var med. Mod til at snakke, mod til at bede om hjælp, mod til at være i en verden, der indimellem er utrolig skræmmende.

Selvom Lucky stadigvæk er under træning, er jeg sikker på han bliver en fantastisk servicehund. Det er som om at der sker noget, ligeså snart det blå dækken kommer på, og vi går ind i butikkerne. Så holder han sig tæt hos mig og snuser ikke til varerene, men følger mig trygt rundt i butikken.

Når dækket så kommer af, er han den frækkeste krudtugle, fuld af sjov og skæg, 
elsker agility, driller Balto og er præcis lige så fræk som min Lucky også skal være.

Mit håb er, at det med tiden bliver meget mere udbredt, hvor vigtig en funktion de psykiatriske servicehunde har for mennesker, der har det svært.

Bag om ugens blogger 

Jeg hedder Mette, jeg er den lykkelige ejer af 2 skønne Hunde.
Balto som er en coton de tulear på 6 år, og Lucky som er en Shetland sheepdog på lige knap 2 år.

Jeg er super aktiv med mine hunde, bruger mange timer på træning og konkurencebanerne.

Som barn havde jeg meget slem selektiv mutisme, men takket være hundene er jeg kommet videre med livet og min frygt for at tale.