Motivation af hund - der hurtigt mister interessen..

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Motivation af hund - der hurtigt mister interessen..

I forlængelse af min sidste blog om min lidt stædige, men skønne Abby som hurtigt mister interessen igen for de fleste ting, kan jeg med glæde berette, at det går fremad nu. Tror jeg har fundet snuse-arbejde som den rette hylde.

For lige at opsummere er mit problem som følger: Til hundetræning både hvalpeklasse og level 1 og 2 var Abby altid  eksemplarisk  og lærte lynhurtigt det vi skulle, for næste gang øvelsen skulle genopfriskes at sætte sig hårdt ned på numsen.

Selv med de mest lækre godbidder viftende om næsen – ”Næ, hvorfor skal jeg gøre det igen, når jeg har gjort det én gang?, lyste ud af hendes øjne ” 

Jeg tænkte jo først, at agility ville være sagen og meldte os til det. Her måtte der være mere sjov og gang i den end i lydighedsklasserne. Det var også rigtig sjovt et par gange, syntes Abby, men efter 6 gang i dobbelttunnelsen gad hun bare ikke mere og lagde sig fladt ned, og jeg kunne ikke overtale hende til at rokke sig ud af stedet. Heller ikke selvom jeg egentlig syntes, at hundetræneren var yderst fornuftig i forhold til, hvor meget hun netop syntes hundene skulle gå igennem forhindringerne.

Som hun sagde: - ”Det handler om at gøre det så lidt, at du stadig kan motivere hunden, men så meget, at det samtidig er sjovt.”

Alle andre hunde på lydighed og agility-kurserne er generelt meget motiverede, så det handler mest bare om at Abby hurtigere keder sig – toppet med en anelse Cocker Spaniel –stædighed.

Vi vil jo så gerne lave noget med hunden, hvor den glemmer tid og sted. Det var så her, at tanken om snuse-arbejde eller Nose Work strejfede mig.

Det er sjovt at bruge næsen 
Nu er vi gået så småt i gang på hjemmebasis, for snuseriet er nok det eneste hun aldrig bliver træt af. Her er en ukuelig vilje, til at blive ved her.  Jeg har været inspireret af flere forskellige begynder-video’er på nettet og startede bare helt let ud med godbidder i en hel masse forskellige former for æsker, kasser og beholdere.

Første gang turde hun slet ikke gå hen til de store kasser, men snusede til de små og lirkede godbidden ud. Nu har hun fattet konceptet og er blevet lidt mere dristig. Det er netop hvad jeg ønsker af hende. At få mere mod, for selv om man godt ved hvad man

gider og især ikke gider, så kan man jo godt samtidig være en lidt tilbageholdende type. Lidt frygtsom.

Snusearbejdet giver selvtillid og så er det sjovt

Næste delmål er at finde en særlig duft, men vi har lang vej igen. Vi skal først lige blive helt komfortable med kasserne og bygge lidt på i sværhedsgrad, hvor det kræver lidt snilde at få løst opgaven. Så er vi klar til næste opgave.

Vi har nu øvet i et par uger, et par gange om ugen, og Abby synes stadig det er sjovt. Vi krydser fingre.

Se videon med Abby her Abby video

Om Blogger Shaila Sigsgaard
Shaila Sigsgaard, freelancejournalist, bor i Kentucky, USA sammen med sin mand og store børn på 12 og 13 år og lille Abeline som er en Cockalier som er en blandingshund mellem en amerikansk Cocker Spaniel og en Cavalier King Charles.