Når hunden er syg: Kender I den dårlige samvittighed?

Karoline S. Brinch

Når hunden er syg: Kender I den dårlige samvittighed?

Der er ikke noget, som er meget værre, end når ens hund er syg. Tiden er fyldt med bekymringer, og jeg synes altid, at jeg burde have gjort mere og opdaget sygdommen før. Sidst var det Vilde, vores unghund, som desværre blev ramt. Men hvor kan det være svært at opdage. Læs vores oplevelser her:

Vores forår og tidlige sommer var præget af, at Vilde i foråret begyndte at té sig lidt underligt, og vi undrede os over, hvad der mon var galt. Hun virkede ikke sådan rigtigt syg. Bare lidt "utidig" og ugidelig. Så tankerne og overvejelserne gik i gang: Er det mon pga. hendes løbetid? - Er hun teenager og inde i en særlig fase?

Og en masse andre spekulationer. Jeg rev mig ærligt talt en del i håret over, at hun var sådan, og jeg prøvede en masse gode idéer for at afhjælpe problemet. Men lige lidt hjalp det, og jeg var noget frustreret. Jeg nåede vist både at tænke, at jeg måtte have gjort noget helt galt ift. til hendes træning og socialisering og vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle stille op.

Efter nogle uger ændrede hendes adfærd sig dog igen: Nu blev det pludselig mere tydeligt, at der nok var tale om decideret sygdom og ikke "bare" små adfærdsmæssige ændringer. Hun blev sløv og mistede også sin appetit. Vi skyndte os afsted til dyrlægen, og de fandt kun småting og var tilbøjelige til at mene, at det netop måtte skyldes hormoner pga. løbetid og derefter følgende falsk drægtighed.

Men vi fik hende alligevel undersøgt nærmere, og til sidst kom diagnosen: hjerteorm! Noget hun faktisk jævnligt er blevet testet for og fået forebyggelse for. Og så var det alligevel netop det, hun fejlede. En virkelig lumsk sygdom som kan vise sig på mange forskellige måder - og denne gang altså med virkelig uspecifikke symptomer.

Stakkels Vilde. Det er en sygdom, de kan dø af, hvis ikke det opdages i tide - og hjerte/lunger kan tage varig skade. Hun kom straks i behandling, og vi måtte ændre en masse planer og få ekstra hjælp til pasning, da hun skulle være i ro i ugevis. Jeg havde det SÅ dårligt, og den dårlige samvittighed kom buldrende. Kunne jeg have opdaget det før? - Hvorfor havde vi ikke fået hende testet i foråret - og mange andre tanker. Min fornuft vidste jo godt, hvor svært det kan være at opdage, når de er syge. Men hvor er det dog svært ikke at føle sig skyldig. Vores hunde er så gode til at skjule, når de har det skidt - og kan jo ikke fortælle, hvor de gør ondt. Så måske derfor føler man sig ekstra forpligtet til at gøre sig ekstra umage med at tage sig af dem.

Vilde fik to gange behandling og en måneds ro. Og nu lader hun heldigvis til at være godt på vej tilbage til sit gamle jeg. Men sikke en forskrækkelse - og nu bliver det holdt dobbelt øje med selv de mindste ting. Ja, nogle gange bliver det vist "pylret" lovligt meget. Men hellere det end at hun bliver syg igen. Og hjerteorms-undersøgelserne skruer vi også lidt ekstra op for. Her i Nordsjælland hvor vi bor er det desværre en meget udbredt sygdom.

Det har været en hård omgang for os alle herhjemme - og den næste dårlige samvittighed kan så ramme, når man synes, den raske hund bliver forsømt, imens man tager sig af den syge. Så nu krydser vi fingre og poter for glade og raske hunde i de næste mange år. 

Fotos: Nr. 1 og 3: Privatfotos. Nr. 2: Tails by Ragno

Om bloggeren:
Karoline bor i Birkerød med sin kæreste og de to golden retrievere, Frida og Vilde. Karoline er uddannet dyrlæge og hundetræner og er medstifter af hundeløbeklubben Dirty Paws, hvor hun også er træner/tovholder i lokalklubben i Nordsjælland. Frida og Line elsker at løbe canicross sammen og har deltaget i mange stævner i ind- og udland, inkl. EM og V M. Deres vigtigste motto er dog "Better together" - at turene handler om teamwork og forståelse for hinanden. Og at alle kan være med. Foruden canicross deltager de også i K9-biathlons (forhindringsløb med hund) og dyrker hundefitness. Og vandreture både i Danmark og rundt omkring i Europa er også et hit.

Frida er en superhurtigt løbehund, når det gælder. Og kan vandre i timevis i alperne. Men hun elsker også bare at blive nusset på maven og sove længe. Hun kan være stædig som et æsel, hvis der er noget, hun ikke gider. På aftengåturene er det fx hende, som bestemmer ruten. Og så "taler" hun meget ved at brumme, bl.a. når hun synes, at hun har fortjent en ekstra godbid.

Vilde er fra foråret 2023 - og på mange måder Fridas modsætning. Hun er fuld af spilopper og altid glad og fræk. Hun kan hyle som en ulv eller hoppe som en kænguru, når hun bliver utålmodig - og ellers er hun en kvik og modig pige, som elsker vild leg og træning. Hun vil gøre stort set alt for en godbid. 

Frida, Vilde og Karoline er at finde på Instagram med profilen @teamgoldenpower