Skal hunden med "i byen"?

Karoline S Brinch

Skal hunden med "i byen"?

Da Frida var mindre - og stadig i dag - har vi rejst meget med hende rundt omkring i Europa. Og nu også med Vilde. Særligt i lande som Tyskland, Østrig, Italien og England har vi mødt megen velvilje ift. at tage sin hund med på fx café og restaurant. Derfor begyndte jeg at undersøge mulighederne for det samme herhjemme. Det har været interessant at se, hvor store forskellene er, og hvordan dette emne virkelig kan "dele vandene": Nogle hundeejere vil gerne have hunden med alle steder, og hunden sidder nærmest med ved bordet, mens andre altid lader hunden blive hjemme. Og folk både med og uden hund kan have meget stærke holdninger om, at det er både uhygiejnisk, ulovligt og en stor gene for øvrige gæster.

Lad mig først slå fast at lovgivningen lader det være op til det enkelte serveringssted, om de vil tillade hunde - så længe der ikke tilberedes mad eller serveres buffet i samme rum. Når det er sagt, så kan jeg såmænd sagtens forstå, at mange cafeer/spisesteder vælger at sige nej, for det er alt andet nemmere, når man ikke ved, om man møder en rolig og velopdragen hund eller en, som vil være til gene.

Personligt har jeg meget glæde af at kunne have mine hunde med, da det giver mere fleksibilitet ift. de ting, vi kan gøre sammen. Og at jeg ikke behøver at lade dem være alene hjemme i mange timer, udover dem, de er alene i løbet af dagen. Jeg har altid trænet meget "ro" og miljøtræning, så de føler sig trygge ved at være med og forholder sig stille på gulvet, når de er med. Uden at kunne spørge, så tror jeg, de hygger sig ved at komme med. Og vi får tit mange smil med på vejen fra både serveringspersonale og andre gæster.

Skal vi, som er glade for at have vores hunde med, have ændret den generelle indstilling hos både restauratører og andre besøgende, så mener jeg, at vores vigtigste opgave er at sørge for, at det bliver en god oplevelse for alle. Hunde som ikke føler sig trygge ved nye steder, andre mennesker og hunde, vil helt sikkert have meget bedre af at blive hjemme i rolige omgivelser. Og lad os huske på, at ikke alle synes, det er charmerende med hundepoter på stolene eller et hundehoved i skødet. Så her må vi være selvkritiske både for hundens og for omgivelsernes skyld. Der skal ikke mange klager til, før det er nemmere for en restauratør at sige "nej tak" til hundebesøg.

Jeg tror, mit eget skrækeksempel var et "hundehotel" i Italien, hvor 90% af de besøgende havde hund med. Desværre var det nok kun cirka halvdelen af hundene, som burde have været med: Hunde der knurrede af andre hunde, der gik forbi, hunde der gøede eller forholdt sig støjende eller fældede på møblerne. Det er bare ikke i orden hverken for de stakkels hunde eller alle andre. Modsat har jeg været på pubber i England, hvor indtil flere hunde bare lå og slappede af ved deres ejeres fødder. Hyggeligt og roligt uden problemer.

Jeg håber, at hundevenligheden stille og roligt vil stige på de danske restauranter og caféer. For det er som regel virkelig hyggeligt, når man har en veltilpas hund med, og det åbner ofte for gode snakke med både sidebordet og folk med børn. Men det kan kun lykkes, hvis vi hundeejere tager ansvaret på os og altid har hundens bedste for øje og samtidig tager en masse hensyn til dem omkring os, der ikke er helt så hundeglade som os selv.

Om bloggeren:
Karoline bor i Birkerød med sin kæreste og de to golden retrievere, Frida og Vilde. Karoline er uddannet dyrlæge og hundetræner og er medstifter af hundeløbeklubben Dirty Paws, hvor hun også er træner/tovholder i lokalklubben i Nordsjælland. Frida og Line elsker at løbe canicross sammen og har deltaget i mange stævner i ind- og udland, inkl. EM og VM. Deres vigtigste motto er dog "Better together" - at turene handler om teamwork og forståelse for hinanden. Og at alle kan være med. Foruden canicross deltager de også i K9-biathlons (forhindringsløb med hund) og dyrker hundefitness. Og vandreture både i Danmark og rundt omkring i Europa er også et hit.

Frida er en superhurtigt løbehund, når det gælder. Og kan vandre i timevis i alperne. Men hun elsker også bare at blive nusset på maven og sove længe. Hun kan være stædig som et æsel, hvis der er noget, hun ikke gider. På aftengåturene er det fx hende, som bestemmer ruten. Og så "taler" hun meget ved at brumme, bl.a. når hun synes, at hun har fortjent en ekstra godbid.

Vilde er fra foråret 2023 - og på mange måder Fridas modsætning. Hun er fuld af spilopper og altid glad og fræk. Hun kan hyle som en ulv eller hoppe som en kænguru, når hun bliver utålmodig - og ellers er hun en kvik og modig pige, som elsker vild leg og træning. Hun vil gøre stort set alt for en godbid. 

Frida, Vilde og Karoline er at finde på Instagram med profilen @teamgoldenpower