Træn med din hund

Lotte Boelsmand

Træn med din hund

Find den træning I elsker sammen <3

Med det mener jeg, at I skal træne det sammen, som du kan se, at hunden elsker – ikke hvad der er ”in” eller populært at træne.

Jeg startede på hvalpehold, da Emma var helt lille. Det gik super godt, selvom hun var stædig som et æsel. Hun/vi gennemførte og rykkede videre op på et lydighedshold.

Efter 1 års tid med lydighed sagde min hundetræner, at der skulle trænes noget andet, for som hun sagde: ”Jeg tror, at Emma keder sig” 😊 IKKE en succes.

Heldigvis havde hun også agility hold, og det var meget ”in” på det tidspunkt, så det skulle da helt sikkert prøves af. Jeg tænkte, at nu skulle vi ha en fest os 2.

Vi startede blødt op (heldigvis) med meget simple spring og tunnel, og langsomt blev der bygget på så serien blev længere og mere kompliceret.

Det er så her, at jeg opdagede 2 lidt uforudsete issues:

  • Jeg har som i INGEN ben/arm koordinering
  • Der må ikke lokkes med godbidder

Her begyndte det så at gå lidt galt for både Emma og mig. Jeg var en klovn til at vende den rigtige side til og ”slide” armen i den rigtige retning, hvilket medførte en forvirret hund og frustreret hundefører. Emma gad så heller ikke rigtig springe mere, med mindre jeg havde en godbid i hånden.

Dagen jeg stoppede på holdet, var da min træner sagde: ”Alle andre end Lotte må ikke bruge godbidder i træningen” 😊 IKKE en succes.

Jeg begyndte at træne schweiss ude i skoven – 1-2 gange om måneden i Beagle klubben. Vi mødes tidligt om morgenen, gik sammen ud og lagde sporet, fandt morgenbrødet frem og hyggede sammen, alt imens sporet ”modnede”. Vi gik en fælles luftetur med hundene, og så gik vi sporet 1 hund af gangen. Det var en kæmpe succes, hun/vi elskede det. Næsearbejde + skovtur = perfekt hundeunderholdning. Vi nåede at bestå en 400m 3 timers prøve, men måtte stoppe, da Emma har fået en kronisk øjensygdom (KCS), og støv og møg fra skovbunden gav en masse oprens af øjne. Men stadig - STOR succes.

Her var det så, at jeg fik øjnene op for Nose Work. Min hundetræner var begyndt, og jeg var hurtig til at starte op. Det var også næsearbejde, men i knap så støvede omgivelser.

Det er nu 5-6 år siden, at vi startede og er still going strong. Vi forsøger at træne 2-4 gange om ugen. Det er den fedeste sport for os, jeg elsker det og Emma elsker det. For dem der ikke lige kender det, så er konkurreres der på  4 forskellige typer søg 1 x indendørssøg, 1 x udendørssøg, 1 x beholdersøg og 1 x køretøjssøg. Der gemmes x antal duftkilder (alt efter hvilket niveau man konkurrerer i) – som skal findes på tid og uden så mange fejl.

Hvis man ikke kender sporten, kan man nemt komme til at sige, ”hvor svært kan det være, luk dog bare hunden ind i rummet og vent til den finder kilden”. Nææææææh nej, det er så langt fra virkeligheden, som det kan være. Selv nu, efter så mange år, lærer jeg stadig meget om Emma og hendes bittesmå signaler, jeg skal læse og justere mit søg ud fra. Det kan være, at hun lige slår med hovedet, når hun går forbi og går videre = hmmm det kan betyde, at vi skal tilbage og tjekke det område. Vind/vejr/træk/temperatur/sol/skygge/luftfugtighed osv osv spiller også en rolle – som bare gør det endnu sjovere, for det er ikke ”bare lige”, det er samarbejde i yderste potens. Vi elsker det, og vi ”nørder” det, og ALLE kan være med, ung som gammel, det er KLART at ANBEFALE, hvis du har lyst til at prøve noget nyt 😊 Og ja, jeg går stadig hos samme træner, som jeg gik til hvalpetræning hos <3 – vi har mange sjove oplevelser sammen.

Vil dog lige slutte af med, at det absolut ikke er en dans på roser hver gang – og det er jeg også helt OK med, for som jeg har beskrevet før, så ELSKER jeg min beagle og hendes egenrådige sind. Jeg har oplevet at gå til prøver, hvor hele indendørssøget blev brugt til at snuse gulvet rent for krummer. Eller (hader det) når vi får en udendørs legeplads som udendørssøg, hvor der er en bålplads i – der bruger vi så 4-5 minutter på at rense bål stedet for pølserester og snobrødskrummer. Det er heldigvis ikke så tit, og hun er efterhånden rutineret og ”går på arbejde”, når jeg siger ”Søge” (well det meste af tiden) 😊 Men Nose work er en kæmpe succes og klar noget jeg kan anbefale. Vi har fundet det som VI elsker at træne sammen!

Lidt om bloggeren.

Lotte er i starten af 50’erne. Til daglig sidder Lotte som kunderådgiver og bruger det meste af sin fritid på at træne med sin hund Emma, som er en beaglepige på snart 9 somre. De har trænet og konkurreret schweiss spor. Agility uden den store succes (der må jo ikke lokkes med godbidder) og nu træner de Nose Work 3-4 gange om ugen, hvis de kan komme til det. De konkurrerer på NW3 niveau, og de har en fest sammen, når de søger <3