Hvad er det vigtigste at træne med min hvalp?
... det spørgsmål får jeg af og til som hundetræner. Hvad svaret er for dig og din hund er måske noget andet - men her er lidt om det, som er vigtigst for mig.
"Ih, hvor er du heldig, at du har sådan en nem hund, du kan have med alle steder" - "Hun er bare så roligt, hvor må det være dejligt at have fået en hund, der bare kan slappe af"... jeg hører sådanne kommentarer om Frida næsten hver eneste uge: Andre hundeejere som drømmer om en hund, som er afslappet blandt mennesker, hunde og i forskellige situationer, og som ikke stresser op eller bliver nervøse, når de er "i byen".
Jeg har Frida med mig nærmest overalt: Til møder, på kontoret, på restaurant, på ferie nye steder - og hun tager alt i "stiv pote" og er god til at hygge sig og slappe af. Uden stress og uden at skulle pibe, gø eller hilse på alle.
Har jeg været "heldig"?... tjah, selvfølgelig har jeg valgt en race, som ikke er blandt de mest "højttændte". Men jeg tror nu også, at mange andre faktorer spiller ind. Blandt andet træning af de to ting, jeg finder allervigtigst: Ro og miljø. En tredje faktor er, at jeg også prioriterede at finde en opdrætter, som havde fokus på hvalpenes socialisering/miljøtræning. En hvalp fra sådan et sted er bedre rustet til mødet med omverdenen end én, som er opvokset uden særlig mange indtryk.
Miljøtræning herhjemme starter nærmest fra dag 1 - og det er kun fantasien, som sætter grænser. Vi har både trænet hjemme i haven med forskellige underlag - fx gå på presseninger, bobleplast, kravle under og gennem ting og "udsættes" for larm - og tage på ture til togstationen, i hovedgaden, hos dyrlægen, til "hundeparkour mv. Altsammen for at blive tryg ved mange forskellige situationer.
Men først og fremmest har vi trænet RO - som måske er en af de allermest oversete øvelser, medmindre man kommer i jagthundeverdenen, hvor "ro på post" er alfa og omega, når hundene skal lære at være med på jagt og kun arbejde på signal.
Øvelsen findes desværre for sjældent på hvalpekurser, selvom den er et fantastisk fundament: at lære at slappe af og ikke altid skulle forholde sig til eller deltage i alt giver mindre uro og en hund, man kan have med sig uden at genere andre og uden at udsætte hunden for stress.
Så det er noget, vi har trænet, fra Frida var helt lille, fx ved at sidde og betragte verden på en bænk eller fra kantstenen: Lære at være i ro og ikke hilse på alle der kom forbi. Og ved at sidde og lære at hvile, når man stod alt for tidligt op eller "ulvetimen" indfandt sig om aftenen i stedet for at drøne rundt og bide i alting. Og så har træningen været hver eneste dag, og ikke kun på træningspladsen.
Mange af os har så travlt med alt det hvalpen skal lære: sit, dæk, blive renlig, ikke bide, lydighed, tricks eller alle de øvelser vi vil bruge, når hunden bliver ældre. Og "ro" virker måske bare ikke som "rigtig" træning. Men tro mig: tiden er godt givet ud, når din hund er velafbalanceret og ikke stresser over tingene: Når den ligger stille og hygger sig under bordet, når der er gæster eller sidder rolig og veltilpas i parken og i stedet for at drøne hektisk rundt eller gø af tingene. Når du har hunden med på nye eventyr og den tager alt i "stiv pote". Eller den dag du hører, hvor "heldig" du er med din nemme hund.
Bag om bloggen:
Karoline er 46 år og bor i Birkerød med sin kæreste og golden retrieveren, Frida på 6 år. Karoline er uddannet dyrlæge og hundetræner og er medstifter af hundeløbeklubben Dirty Paws, hvor hun også er træner/tovholder i lokalklubben i Nordsjælland. Frida og Line elsker at løbe canicross sammen og har deltaget i mange stævner i ind- og udland, inkl. EM og VM. Deres vigtigste motto er dog "Better together" - at turene handler om teamwork og forståelse for hinanden. Og at alle kan være med. Foruden canicross deltager de også i K9-biathlons (forhindringsløb med hund) og dyrker hundefitness. Og vandreture både i Danmark og rundt omkring i Europa er også et hit.
Frida er en superhurtigt løbehund, når det gælder. Og kan vandre i timevis i alperne. Men hun elsker også bare at blive nusset på maven og sove længe. Hun kan være stædig som et æsel, hvis der er noget, hun ikke gider. På aftengåturene er det fx hende, som bestemmer ruten. Og så "taler" hun meget ved at brumme, bla når hun synes, at hun har fortjent en ekstra godbid.
Frida og Karoline er at finde på Instagram med profilen @teamgoldenpower