6 ting som hunden ikke må spise

René Vestergaard

6 ting som hunden ikke må spise

1. Chokolade er forbudt for hunde

Chokolade indeholder giftstoffet theobromin. Theobromin påvirker hundens nervesystem, hjerte- og muskulatur og fremmer vandudskillelsen.

2. Vindruer og rosiner er forbudt for hunde

Vindruer og rosiner indeholder et ukendt giftstof, der kan give hunden livstruende, akut nyresvigt. Købe vindruer er lige så giftige som usprøjtede vindruer, og det er da ikke et sprøjtegift, men et stof i druen der forgifter hunden.

3. Menneskemedicin og ibuprofen er forbudt for hunde

Hunde er ikke mennesker og mennesker er ikke hunde, derfor må ejere aldrig give hunden menneskemedicin med mindre egen dyrlæge eller vagtdyrlægen har godkendt dette. Det sker ikke sjældent at en hund forgiftes med menneskemedicin – her er en af de hyppigste forgiftninger, forgiftning med smertestillende medicin der indeholder ibuprofen.

4. Løg og hvidløg er forbudt for hunde

Løg (Allium spp.), f.eks. alm. løg, purløg og hvidløg indeholder giftstofferne N-Propyl-Disulfid og S-methyl-L-cystein sulfoxid (SMCO) der kan give pludselig blodmangel. Hvidløg er mindre giftige end almindelige løg, men bør alligevel fodres med yderste forsigtighed.

5. Kølervæske er (naturligvis) forbudt for hunde

Kølervæske indeholder giftstoffer ethylen-glycol, som hunden nedbryder til en mængde giftige stoffer, der kan give akut, livstruende nyresvigt. Kølervæske har en sød smag og er derfor attraktivt for hunde.

6. Kartoffelplanten og rå kartofler er forbudt for hunde

Kartoffelplanten (Solanum tuberosum) er tæt beslægtet med planter fra natskyggefamilien. Umodne kartofler, rå grønne kartofler, kartoffelplantens grønne blade og kartoffelæblerne indeholder giftstofferne solanin og chaconin. Solanin er ætsende, kan give mavetarm-irritation, pludselig blodmangel og påvirker hundens nervesystem.