En af de få sure tjanser, de fleste af os kender til som hundeejer, er når fældningen for alvor går i gang. I takt med vejrskiftet, vil man opleve løse hundehår alle vegne, og støvsugning kan nu blive en daglig nødvendighed.
Hvorfor fælder hunden?
At hunden fælder er et nødvendigt onde for at hundens pels kan blive udskiftet og dermed beskytte hunden mod vind og vejr og snavs. Hunde fælder normalt ekstra meget to gange om året – omkring foråret og efteråret.
Fælder alle hunderacer?
Der kan være store forskelle på, hvor meget hunden fælder afhængigt af hundens race. Du vil eksempelvis opleve, at nogle racer smider store mængder pels, mens andre kun fælder ganske lidt eller slet ikke. De racemæssige forskelle i fældning er afhængige af blandt andet hårstråenes udviklingsforløb, som kan inddeles i 2 faser – vækstfasen og hvilefasen.
Vækstfasen er perioden, hvor det enkelte hårstrå har en tydelig hårrod og ikke falder af. I hvilefasen er håret udvokset, og i slutningen af denne fase vil et nyt hår skubbe det gamle hår ud af hårsækken, hvorefter det falder af. Dette er også grunden til, at korthåret racer kan fælde mere end langhåret racer – nemlig at processen fra vækst- til hvilefase går hurtigere.
Nogle racer fælder slet ikke. Disse hunde klippes gerne og bliver ofte forbundet med at være mere allergivenlige end andre hunderacer – netop fordi de ikke fælder. Derudover har vi de ruhårede racer, som skal trimmes for at give plads til at ny pels kan komme frem.
Som du måske kan læse dig frem til allerede, findes der altså mange typer hundepels, som selvfølgelig skal plejes forskelligt. Her anbefaler vi, at du søger råd hos din opdrætter, hundefrisør eller dyrlæge, så du får den korrekte vejledning i, hvad der passer til lige netop din hund.
Hvad kan du gøre for at minimere fældningen?
Pelsplejen er selvfølgelig altid vigtig, men især i fældningsperioden. Og fældning i denne periode kan godt reduceres. Her får du 3 tips til at reducere fældning i perioden:
1. Børst din hund
God pelspleje kan være med til at begrænse problemet. Børst hunden godt igennem, gerne flere gange om ugen. Når du reder hunden, masserer du samtidigt hårbunden og hårrødderne. Dette hjælper til at hårstrående falder af, og du kan på den måde reducere hårboldene, der samler sig i hjørnerne af hjemmet. At børste hunden vil ikke kun fjerne de løse hår, men også fjerne skidt og snavs i pelsen.
2. Giv hunden et bad
Når fældeperioden er på sit højeste, kan du med fordel give hunden et bad. Her har du mulighed for at massere hundens pels med shampooen og få en del løse hår med. Det er vigtigt, at du bruger en shampoo, som er beregnet til hunde. Efter at have skyllet shampoo ud, er det vigtigt at skylle pelsen grundigt igennem, da sæberester kan give irritation og kløe i huden.
Frottér herefter hunden grundigt og giv den eventuelt et tørredækken på. Børst gerne hunden efter badet for at få flere af de løse hår af, som er blevet løsnet i badet.
3. Sørg for at hunden får den rigtige kost
Hundens kost kan i den grad også have indflydelse på fældningen. Gennem hundens foder, får den de byggesten, den skal bruge til at vedligeholde kroppen og pelsen. Derudover kan de være en fin ide at tilføje omega fedtsyrer til hundens kost. Man kan med fordel også søge rådgivning hos en ernæringsspecialist, som kan foretage et fodertjek af din firbenede ven.
Kan der være andre grunde til, at hunden fælder?
Fældning kan også være et symptom på eksempelvis stress, allergi, sygdom eller hormonelle ubalancer. Hvis der opstår pludselige ændringer i pelsen – eksempelvis at den bliver pjusket og tynd, kan det være, at man skal få hunden undersøgt hos dyrlægen.
Når tæver kommer i løbetid, vil den oftest også fælde meget i den periode. Hvis du har mistanke om stress, kan du søge råd hos en adfærdsbehandler, der kan hjælpe med at lægge en plan for at få hunden i balance igen.