Hunde er de perfekte cykle- eller løbemakkere – hvis man har en race, der egner sig til det.
Vi har spurgt dyrlæge Anne Dorthe Broe om hvad man skal være opmærksom på, hvis man vil løbe eller cykle med sin hund. Hun fortæller, at de fleste hunde er gode til det, men meget store racer og helt små selskabshunde er ikke egnede til den slags motion, og man kan med de små selskabshunde i stedet nemt lære dem at sidde i kurven.
Hvis du har en hund, som kan være egnet til at cykle eller løbe med, er det vigtigt, at den er udvokset, når du skal træne med den. Det gælder i øvrigt også, hvis du skal gå til agility med den. Derfor skal din hund skal være omkring 1-1,5 år, før du kan starte med løb eller cykling.
Lær din hund at løbe ved siden af cyklen
Din hund skal vænne sig til at være i nærheden af en cykel. For nogle hunde er en cykel en lidt skræmmende ting, så det er ikke sikkert at din hund er med på idéen fra første færd.
- Start træningen et roligt sted uden for meget trafik.
- Start med at trække hunden ved siden af cyklen og væn den til altid at gå/løb på cyklens højre side.
- Træn at der skal drejes til højre eller venstre. Her er det nemmest at bruge kommandoer indtil hunden selv forstår at følge cyklen. Og det er altid en god idé at tage svingene langsomt, så I undgår at støde sammen.
- Træn at hunden skal stoppe, når cyklen stopper. Sig “sit” og beløn, når I stopper.
- Lær den fra start af, at når I cykler, så er skal der ikke snuses. Hvis hunden pludselig stopper op mens I cykler, kan det være farligt for jer begge og andre.
- Brug en god sele til hunden, der lægger trykket på brystet og ikke på halsen
- Find ud af om du vil have snoren (brug aldrig flexline, men en kort line) i højre hånd eller bruge en speciel cykelholder, hvor hunden er fæstnet til cyklen bagagebærer.
- Selvom du kun cykler steder, hvor hunden kan være løs, er det stadig en god idé at have lært den gode cykelmanerer inden den slippes løs, så den har lært at det ikke handler om at snuse nu og at den skal holde sig på højre side.
- Lad altid hunden tisse af inden den skal ud og motionere
Lær din hund at løbe med dig
Ligesom hvis du cykler, skal du også lære din hund, hvad løbetræning går ud på.
- Start med at træne din hund i at gå ved din side, så I går nogenlunde synkront
- Når I har det på plads, kan I begynde at løbe lidt. Gør det eventuelt på de faste lufteture, så der er ikke er helt nyt område hunden skal forholde sig til.
- Lad de første løbeture være intervaltræning fyldt med pauser, hvor I bare går som normalt, så den vænner sig til det. Start eventuelt med 1 minuts løb og 2 minutters gang, og øg så derfra.
- Når I har fundet en god rytme, så kan I langsomt øge distancerne. Men husk altid at holde øje med, at din hund virker glad og frisk på løbeturene, så du ikke kommer til at overbelaste den.
- Lad altid hunden tisse af inden den skal ud og motionere
Træn hunden op
Ligesom mennesker, skal hunde også trænes op til at løbe. Og ligesom mennesker, spiller kondi, skelet og muskulatur ind, fortæller Anne Dorthe Broe.
Derfor skal du ikke starte med at lægge ud med 10 kilometer, for det er din hund slet ikke vant til. Start op med små distancer, og læg så en pause ind, hvor I bare går. Hvis du er på cykel, kan du jo cykle hen til parken, stille cyklen og gå en tur, og så cykle tilbage igen.
Tænk også på hvilket underlag hunden skal løbe på. Asfalt og fortov er hårdt at løbe på og belaster mere og kan blive varmt om sommeren, hvilket kan give skader på hundens poter, siger dyrlæge Anne Dorthe Broe.
En sund hund kan hurtigt komme få bedre/god kondition, men skelet og muskulatur kræver længere tids træning, afhængig af hvad hunden er vant til at lave og hvor gammel den er. Trædepudernes styrke afhænger også meget af, hvilket underlag den er vant til at færdes på, og hvor meget. Derfor kan potevoks inden turen hjælpe til at beskytte trædepuderne.
Kom godt fra start
Uanset om det gælder løb eller cykling, skal man ikke gøre det når det er for varmt, derfor er morgen og aften bedste i sommermånederne.
Hav også altid vand med til hunden, da det jo er fysisk meget hårdere for den end når I bare går en tur.
Det er også vigtigt at have in mente, at nogle racer kan blive stressede af at løbe eller cykeltræne, og jo bedre form de kommer i, jo mere rastløse kan de blive.
Derfor kan løb eller cykeltræning aldrig stå alene, og et godt hundeliv kræver også mental stimulering. Så afstem løbe og cykelturene med din hunds temperament.