Lær din hund at følges med andre

Tina Hougaard

Lær din hund at følges med andre

Kender du det? Du har pludselig fået en ny ven, veninde eller familiemedlem med en hund, som din hund altså ikke så godt kan lide? Eller måske er det den andens hund, som ikke kan lide din hund?

I stedet for bare at slippe hundene løs sammen (og ikke ane om det går godt eller dårligt) - så kan rare, afslappende gåture sammen med den anden hund i snor, være vejen til enten venskab eller tolerant opførsel overfor hinanden. 

Hundemøder

Det er ikke nødvendigvis alle hunde, som brydes sig om de frontale møder (som de oftest har når de mødes uden snor). Så I stedet kan man lade dem gå sammen og nyde hinandens selskab - uden at hilse i starten.

Det kræver naturligvis at I begge med snor i hånden kan læse hundenes kropssprog, så I ikke grænseoverskrider dem. Mange hunde vil vise dæmpende signaler; se til siden, smaske, gabe, dreje væk osv. hvis der er "for meget" kontakt mellem de to individer, som måske ikke lige kan se årsagen til hundemødet.

Herefter vil man gradvist, kunne gå tættere og tættere sammen, og til sidst skulle det gerne kunne ende ud med at de to Fido'er kan være løse sammen uden du og din ven skal bekymre jer - og måske kan I endda passe hunden for hinanden i fremtiden. 

Men hvorfor kan de ikke bare lide hinanden?

Du må huske på, at hunde, på præcis sammen måde som mennesker, kan have forudgående holdninger til en anden hund (måske er din hund tidligere blevet overfaldet, måske er den utryg ved sorte hunde, måske noget helt andet). Og hvis denne nye hund minder om noget, kan det være årsagen.

Herudover har racerne også hver deres individuelle måde at opføre sig på. Og det kan nogle gange clashe lidt med hinanden. Fx. kan labradors og hydrehunde nogle gange tale lidt forskellige sprog, fordi labradoren er lidt mere kropslig i deres leg, hvor hyrdehunden er mere fintfølende og hellere vil lege løbeleg eller fjolle med lidt playbows. Nogle gange er den ene også bare mere vild end den anden og det kan også skabe lidt misforståelse, og for at afhjælpe det, kan man eventuelt tage den vilde hund i snor, så den anden får oplevelsen af at have kontrol med situationen.

hundevenner

Nogle gange misforstår hunde hinanden (ligesom mennesker) men ved lidt tilvænning og gode oplevelser, kan man faktisk opleve usikkerhed eller ligefrem uvenlighed mod hinanden vende sig til venskab med leg eller måske blot at hundene kan fungere under samme tag til familiemiddagene uden at de interagerer.

Nogle hunde er også fuldstændig ligeglade og kan med alle andre hunde. Det er super dejligt, men husk alligevel, at selvom din hund kan med alle andre, er det ikke sikkert at andres hunde også kan med din. 

Alle hunde vil - som udgangspunkt - gerne undgå konflikt. Ligesom mennesker, vil de gerne indgå i gode relationer og have hundevenner. Men sommetider kan tidigere erfaringer eller bare hundens temperament gøre det svært at møde nye voksne individer, når din hund ikke længere er en hundehvalp.

hundevenner

Du kender din hund bedst og ved, hvordan den bedst får nye venskaber. Husk at gøre det, der virker rigtig for dig i de givne situationer. Lig aldrig ansvaret over på en anden hundeejer, som ikke nødvendigvis kender din hund. 

Videoen nedenfor er en gåtur hvor de tre hanhunde startede med meget afstand, da den hvide Tibetanske Terrier var meget usikker på den mørke Eurasier. Labradoren har han mødt tidligere. Som du kan se på videoen er de efter 30 mins gåtur faktisk ret afslappede i hinandens selskab. På sigt (efter MANGE FLERE) af disse gode hundemøder håber vi, at de tre drenge kan være sammen uden snor på, hjemme i vores respektive haver. Men vi forsøger gradvist at vænne dem til hinanden, så de kan få afmystificeret hinanden uden at komme i konflikt med hinanden.

Det tager tid at vænne voksne individer til hinanden, som ikke selv har valgt at være hinandens venner. Men foregår det under gode præmisser kan man ende ud med nye hundevenner.

 

 

Forfatter: Tina Hougaard, indehaver af Hougaard & Hund og PowerDog