Lydighedstræning: Hjælp, lystrer din hund (heller) ikke?

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Lydighedstræning: Hjælp, lystrer din hund (heller) ikke?

Du kender det sikkert. Solen skinner, og du glæder dig til en tur ud i skoven efter arbejde med Vuffi, din allerbedste firbende ven…
På vejen møder du en række af de andre hundevenner fra kvarteret, og I følges ad ned til skoven hvor hunden kan få lov at løbe frit … Og her slutter den hyggelig del af turen så…

For så snart linen har sagt ”klik” så er Vuffi over stok og sten efter den fugl som netop tillod sig at komme flyvende, og alt imens de andre hundevenner småsludre og dagens begivenheder – ser du dig selv spæne småsvedende og ophidset rundt i skovbunden, for at forhindre at Vuffi ikke ruller sig i hestepærer (endsige spiser dem), gør af de andre hunde samt stikker af ud i mod vejen…

Okay…måske du ikke kender det…men så kender du helt sikkert nogle der gør? …eller .. (du har jo klikket her) så måske du kan nikke genkendende til dele af scenariet?
Vi kender det i hvert fald alt for godt – og har vi samlet 7 konkrete råd til, hvad du kan gøre i hverdagen som får Vuffi til at lystre bedre.

1.
Træn kontaktøvelser i hverdagen med din hund. – gerne flere gange dagligt.
Kontaktøvelser øver din hund i – på eget initiativ at tage og holde fokus på dig. Træn både hjemme, i haven og på gåturen – beløn hver gang hunden kigger dig i øjnene.
Se evt. vores gratis lektion om kontaktøvelser

2.
Forsøg at planlæg rolige gåture, hvor I evt stopper og laver lidt småtræning undervejs –hvor du er tilstede og ikke er optaget af at sludre med andre, og hvor hunden ikke har for mange forstyrrelser undervejs som andre hunde, mennesker, vildt etc.
Jo færre gange Vuffi stikker af, jo større er sandsynligheden for at du kan skabe en mere positivt adfærd  fremadrettet

3.
Træn evt i en lang 5 meter fast line – evt på dele af turen. På den måde kan du selv styre hvor stor en grad af frihed Vuffi skal have.  Flexliner giver ikke hunden en følelse af frihed på samme måde som en løs fast line giver.

4.
Skab succes. Lav øvelser og sørg for også at træne ting hvor du er sikker på succes. Succes og belønning, motiverer hunden til at blive mere fokuseret – således den hører bedre efter og synes det er sjovt at arbejde. Afslut evt. altid turen med et par lette ting, som du VED hunden godt kan altid – og undgå således at hunden opfatter dig som en der altid er sur og råber og skælder ud.

5.
Vær konsekvent i din træning og dine regler, og fasthold dem. Så ved din hund hvad den kan forvente altid og er tryg ved det.

6.
Opgrader dine goodies. Måske er de tørre hundekiks bare ikke lækre nok til at motivere din hund nok, eller den har brug for en ny smag. Tænk på at have ekstra gode belønning som pølsestykker, kyllingekød, frikadeller eller noget ekstraordinært som Vuffi kun får under træning eller når han har gjort noget ekstraordinært.

7.
Vær tålmodig. Det gamle ordsprog – Rom blev ikke bygget på en dag, holder også her. Og selvom det føles, som om fremskridtene er små, så husk på at selv lidt træning hurtig vil skabe resultater.
Det tager tid at ændre en vane (eller uvane) og jo flere gange den har givet pote, des flere gode oplevelser skal der til at ændre den igen. Men det kan altid betale sig, og man kan altid blive bedre.