
En skovtur med sjove aktiviteter undervejs er en god måde at få motion
I marts måned ligger den årlige "world obesity dag" ("Verden fedme dag"): En dag med fokus på den stigende fedmeepidemi blandt mennesker. Måske der skulle være en lignende dag for hundene, for også her ser vi desværre flere og flere tykke eksemplarer. Indenfor visse racer vil jeg endda sige, at vi har en decideret "epidemi". Jeg har selv golden retrievere, og her er rigtig mange hunde alt for store.
Jeg tænker ofte over, hvordan det kan være, at vi har det misforhold mellem, at vi som hundeejere bliver mere bevidste og fokuserede på vores hundes velfærd og trivsel og bruger flere penge på vores hunde og samtidig har en stigning i dette helbredsproblem. Jeg tror, at svaret er meget komplekst, men her er nogle af mine tanker om, hvorfor vi har så mange fede hunde.
Det kan være svært, at sige nej til "hundeøjne"
"Den nye normal"
Mange mennesker har efterhånden glemt, hvordan en slank og veltrænet hund skal se ud. Det er blevet så normalt, at fx en retriever ikke har nogen talje, at vi tror, at den skal se sådan ud! Og vi tror, at det er "forbudt" at kunne se ribbenene på en korthåret jagthund. For nylig så jeg et opslag i en hundegruppe, hvor en person spurgte til, hvornår hunden begyndte at "få mere fylde" (altså miste sin talje). Det er ikke usædvanligt, at folk med slanke hunde endda får en kommentar med om, at deres hund er for tynd eller at de skulle tage at fodre den lidt mere.
Godbidder er hygge og kærlighed
Vi elsker at forkæle vores hunde. Og for mange af os er en godbid både en nem løsning og en måde at vise vores kærlighed til hunden på. Det er en hyggelig måde at være sammen på. Lidt ligesom at vi mennesker sjældent mødes uden at få noget at spise! Vi glemmer bare, at vi har mange andre muligheder for at vise vores kærlighed til hunden: Lege med den, gå en tur, ae den på maven.
Hundemadsvejledning eller vildledning?
På mange hundefoderposer er anvisningerne ift. vejledende fodermængde nærmest mere vildledende end vejledende. Typisk ligger den anbefalede mængde i den høje ende, som måske vil passe til en meget aktiv hund. Men da mange hunde ikke motionerer ret meget, vil de ofte få alt for meget mad. Også fordi de fleste hunde får en del godbidder og snacks, som man også glemmer at trække fra ift. fodermængde. Mange mennesker følger anvisningerne på posen nøje, fordi de er bange for, at hunden ellers ikke får nok næring. Men i stedet bør vi blive bedre til at se og føle på hunden og doserer ud fra det.
En golden retriever skal også være slank og have talje
Uvidenhed
Om det er uvidenhed eller forsøg på at lette vores lidt dårlige samvittighed, så høres stadig ofte udsagn såsom "hellere lidt for rund end for mager" eller "en hvalp skal være lidt buttet" Og det er desværre meget langt fra sandheden. Mange hundeejere har travlt med, at deres hvalpe ikke må motionere, da de er bange for, at det skader leddene. Men sandheden er, at en overvægtig hvalp har en mangedoblet risiko for at udvikle HD ift. en slank hvalp. Og den manglende motion (som også ofte er misforstået hensyn) gør, at hunden nemt kan blive for tyk. Jeg tror desværre, at mange ikke helt forstår, hvor skadeligt det er for hundens sundhed at være overvægtig.
Men ja, jeg kan liste mange årsager og problemer. Men hvordan rykker vi os videre herfra? Det er ikke nemt, og det er nok et langt og sejt træk, der skal til. Fagpersoner såsom dyrlæger og andre behandlere må være ærlige overfor folk og hjælpe dem med at forstå, hvor skadeligt det er for hunden med overvægt. Også selvom man måske mister en kunde af og til. Producenterne af foder skal blive bedre til at vejlede ift. fodermængder. Og også på hundeudstillinger skal der et holdningsskifte til: Nogle racer fedes ligefrem op inden i skal i udstillingsringen! Og sidst men ikke mindst: så skal vi som hundeejere se os selv dybt og ærligt i øjnene og lære, hvad vores hunds idealvægt er, og hvordan den skal se ud og føles. Spørg en fagperson om deres helt ærlige svar! Og derefter skal vi måske tænke over, at lege med eller gå en tur med hunden, inden vi giver den næste godbid.
Fotos: Privatfotos
Om bloggeren:
Karoline bor i Birkerød med sin kæreste og de to golden retrievere, Frida og Vilde. Karoline er uddannet dyrlæge og hundetræner og er medstifter af hundeløbeklubben Dirty Paws, hvor hun også er træner/tovholder i lokalklubben i Nordsjælland. Frida og Line elsker at løbe canicross sammen og har deltaget i mange stævner i ind- og udland, inkl. EM og V M. Deres vigtigste motto er dog "Better together" - at turene handler om teamwork og forståelse for hinanden. Og at alle kan være med. Foruden canicross deltager de også i K9-biathlons (forhindringsløb med hund) og dyrker hundefitness. Og vandreture både i Danmark og rundt omkring i Europa er også et hit.
Frida er en superhurtigt løbehund, når det gælder. Og kan vandre i timevis i alperne. Men hun elsker også bare at blive nusset på maven og sove længe. Hun kan være stædig som et æsel, hvis der er noget, hun ikke gider. På aftengåturene er det fx hende, som bestemmer ruten. Og så "taler" hun meget ved at brumme, bl.a. når hun synes, at hun har fortjent en ekstra godbid.
Vilde er fra foråret 2023 - og på mange måder Fridas modsætning. Hun er fuld af spilopper og altid glad og fræk. Hun kan hyle som en ulv eller hoppe som en kænguru, når hun bliver utålmodig - og ellers er hun en kvik og modig pige, som elsker vild leg og træning. Hun vil gøre stort set alt for en godbid.
Frida, Vilde og Karoline er at finde på Instagram med profilen @teamgoldenpower