Miljøtræning af hund: Tag hunden med (overalt) uden problemer

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Miljøtræning af hund: Tag hunden med (overalt) uden problemer

Måske drømmer du om at hunden skal med på job med tiden, eller du vil gerne have en fleksibel hverdag hvor din bedste ven kan tage med dig i tog og bus, på café og i det hele taget er tryg i at følges med dig rundt i hverdagen – så er miljøtræning – altså dét at vænne hunden til at kunne færdes, tackle og fungere ustresset i mange forskellige situationer og steder et absolut MUST at træne.

Miljøtræning ef hund er nærmest det vigtigste for at få en velfungerende hund. Muligvis endda endnu vigtigere end lydighedstræning – men med begge dele er du godt dækket ind ☺Ved at træne i forskellige typer af miljøer, vænner hunden sig til de forskellige ting der er i et miljø – både de ting den skal gå i til dagligt, men også gerne de udfordringer der ellers kan mødes.

Sæt i banken 
Jo flere forskellige ting hunden har oplevet – på den gode måde – jo bedre er den rustet til at tackle de ting der kan opstå uden varsel. Det er lidt som at sætte penge i banken, så er der lidt at tage af til senere brug og uforudsete udgifter.

Forestiller du dig at hunden skal samle et puslespil i løbet af sine første 2-4 år – hvoraf nogle af brikkerne bl.a. er miljøtræning – så er dit job, at sørge for der er forskellige brikker til hunden – og i så små intervaller at de bliver liggende, og ikke bare flyver af brættet igen – for at det tilsidst kan blive et samlet helt billede.

Uden stress og pres, skal hunden ud at opleve mange forskellige ting – men super vigtigt er det, at det er i  et tempo den enkelte hund kan klare. Sørg for du er sikker på det bliver succesoplevelse, som der kan bygges videre på, og ikke en kæmpe forskrækkelse som giver angst og utryghed i stedet.
Træn i korte intervaller – og gentag evt. hyppigere – for at sikre større sandsynlighed for at hunden ikke bliver utryg, og f.eks. gør, kryber eller viser anden tegn på utryghed eller stress i situationen.

Husk fridage
Forestiller vi os en 15-20 uger gammel hvalp der er i gang med at samle sit puslespil, er der jo rigtig mange brikker at holde styr på – så derfor er det nødvendigt med en fridag mellem alle indtrykkene, så brikkerne kan falde på plads – ellers giver det bare flere frustrationer end det giver læring.

Et rigtigt godt sted at lave miljøtræning er på en station – bare ikke lige i myldretiden til at starte med – men på et tidspunkt hvor der ikke er voldsomt mange mennesker, men alligevel nok til at det giver noget.
Afsøg gerne området uden hund først, og få et overblik over hvad der rent faktisk kan laves med hunden. Hvordan er indretningen, hvor kommer der flest mennesker, er der elevator, noget forskelligt underlag hunden kan gå på, trapper og andre spændende ting.

Find så en dag det passer, enten at gøre det alene sammen med hunden, eller sammen med et par hundevenner.

Max 45 min 
Brug max. 45 minutter i første omgang, nogle hunde får rigeligt allerede efter 15-20 minutter. Det afhænger fuldstændig af din hunds psyke, så kig endelig hvordan den reagerer – og igen tilbage til – gør det hellere i små korte intervaller som er succesfulde, end at køre på med fuld fart og ”knække” hunden i stedet.

5 gode ting at træne hunden i – også selvom den ikke er hvalp længere

  • At møde forskellige slags mennesker
  • At færdes i biler, busser, tog – måske også at tage en tur på sigt
  • Forskellige lyde, dels fra trafik, højtalere (på stationen), bussen der ”lufter ud” og mennesker der taler.
  • Forskellige typer underlag, både trapper, riste, fliser, beton, græs – og hvad der ellers er.
  • Elevator – vær dog varsom her, nogle hunde er bestemt ikke trygge ved en elevator, så der kan det være en god ide at starte med blot at vende i elevatoren, uden den kører – og gøre det nogle gange før man tager en tur.
  • Godbidder er gode i denne træning, men vær også opmærksom på de ikke skal tage hele fokus fra selve træningen, det er godt at være forholdsvis neutral, og lade hunde tage indtryk ind, uden at proppe levertern, frikadelle eller andet fedtet stads i munden på den ☺

Den voksne hund
– som aldrig er blevet miljøtrænet, kan være en lidt større udfordring – specielt hvis den har dårlige oplevelser med i bagagen.

Her skal man gå endnu mere langsomt frem, og virkelig tage det i små etaper – tænk på at her er der lagt et fundament, som på en måde skal ”ommøbleres” med nye positive indtryk – så der kan det sidde på rygraden at det er farligt.
I nogle tilfælde er man nød til at alliere sig med en professionel for at komme helt i mål – men det afhænger helt af den enkelte hund og de tidligere oplevelser.

Rigtig god fornøjelse med træningen!