Miniguide – del 1: God socialisering af din hund

Maria Wittrup

Miniguide – del 1: God socialisering af din hund

Denne miniguide omhandler, hvordan man bedst socialiserer sin hund - dvs. hvordan man på en god og fornuftig måde vænner den til at omgås andre hunde

Guiden er i 3 dele og er lavet i samarbejde med professionel hundetræner og adfærdsbehandler Maria Wittrup, som er indehaver af happy-hund.dk

Første del handler om formålet med at arbejde med god socialisering af sin hund. 

Det er vores opgave som hundeejer at sørge for, at vores hund trygt kan færdes i vores samfund. Det har stor betydning for vores hund, at den er tryg ved andre hunde. Ikke nok med at det er dejligt, at vi kan gå en tur med vores hund uden at den gør og trækker af sted, hver gang den ser en anden hund, så er det også en stor frihed for hunden selv, at den kan deltage i hverdagens mange aktiviteter, uden at blive stresset. 

For at få en hund der kan disse ting, er det vigtigt at ens hund bliver socialiseret på en god måde.

Hvad betyder socialisering? 
Socialisering dækker overordnet over at introducere sin hund for så mange situationer som muligt, så den vænnes til at være alle mulige steder, og møde både hunde og mennesker, uden at reagere uhensigtsmæssigt eller blive stresset.  

Socialisering foregår bedst på hundens egne præmisser, og skal ende ud med at vores hund har en positiv forventning til andre hunde. 

Socialisering handler ikke nødvendigvis om, at ens hund skal kunne slippes løs med alle hunde, man møder. Det handler mere om, at hunden introduceres til nye situationer, mennesker og hunde, i et tempo så den får en god oplevelse ud af det. 

Jeg har i mit arbejde som adfærdsbehandler og med hundetræning mødt mange hundeejere, der oplever, at deres hund har problemer i mødet med andre hunde. De vil gerne have hjælp til, hvad man kan gøre, når man er i en situation, hvor ens hund udviser en adfærd overfor andre hunde, som man synes er uhensigtsmæssig. De vil samtidig gerne have en hund, der er venlig over for andre hunde, og som også kan slappe af i andres hundens selskab. Netop dette kan opnås gennem en god socialisering.

Det er vores ansvar som hundeejere, at vi forstår de ting vores hund kommunikerer til andre hunde og til os, så vi sikrer os, at hunden rent faktisk får gode oplevelser ud af møderne med andre hunde. 

På den måde kan vi sikre os, at vi ved, hvad hunden mener om en given situation. Er den glad, når den møder en anden hund og har lyst til kontakt eller er den usikker og vil helst se den anden hund an på afstand? 

Sikrer man sig disse ting, vil den møde andre hunde og verden med en positiv forventning.

Socialisering er alle de møder hunden har med andre hunde, også selvom det er i snor på en gåtur.

Det er også socialisering, hvis ens hund går bagved en anden hund, mens de er i snor, og den får tid til at observere den anden hund, uden at den anden hund tager direkte kontakt til den. 

Det kan også være socialisering, hvis man mødes med to hunde i snor på afstand og lader hundene se på hinanden uden kontakt, men bliver belønnet for kontakt til sin ejer, så de lærer at slappe af omkring andre hunde.

Alle de gode møder og oplevelser ens hund har med andre hunde er med til at give hunden en forventning om, at andre hunde er venlige. Men slipper man fx sin hund løs med andre hunde, som er for vilde, giver det ikke gode oplevelser og er med til at vise hunden det modsatte af det, man gerne vil. 

Så det kan ende med at ens hund ikke ønsker kontakt. Så er man på vej til at grundlægge uhensigtsmæssig adfærd. 

Det er altså meget vigtigt at hunden får gode socialiseringsoplevelser, både som hvalp og gennem dens liv. 

Om forfatteren  
Maria Wittrup er 39 år og har siden 2008 drevet sin egen hundeskole i Hjørring. 

Hos happy-hund.dk arbejdes der altid med positiv forstærkning og træning på hundens præmisser. Der tilbydes holdtræning, enetimer og adfærdsbehandlinger.  

i 2023 har Maria udgivet bogen: 
Verdens bedste socialisering om hensigtsmæssig socialisering

Hendes passion er den hensigtsmæssige socialisering af hundene, hvor man tager hensyn til deres forskellige behov, og sørger for at give dem en masse gode oplevelser med andre hunde.

Generelt forsøger hun at slå et slag for, at socialisering også kan foregå hvor hunde mødes i snor, og ikke kun når de slippes løs med andre hunde.