Har du en hund der lider af lydangst eller lydfobi?
Estimeret lider eller udvikler cirka 20-30% af alle hunde lydangst og lydfobi igennem livet.
Undersøgelser indikerer at der er flere faktorer i spil når vi taler om angst for lyde.
Frygt noget de fleste arter er født med da det er med til at sikre individets overlevelse, frygt for høje lyde er én af dem.
Det giver mening for de skal jo reagere når der er en lyd og være opmærksom på om de måske kan være i fare.
Normalt er der rigtig mange lyde i dagligdagen som vi eller vores kæledyr ikke reagerer på da det er blevet tilvænnet gennem habituering.
For eksempel lægger en københavner ikke lige så meget mærke til byens støj som en person, der kommer fra landet, men når personen fra landet har boet et stykke tid i københavn vil personen heller ikke længere høre støjen, han eller hun er blevet habitueret til støjen.
Samme læring gælder også for vores dyr. Men hvis individet udvikler stress og frygt til støjen så bliver man dagligt overeksponeret (kaldet flooding) og man kan udvikle angst og/eller fobi.
Frygt er altså et instinkt men til gengæld også forbigående og forsvinder som regel igen når faren er væk. Angst er ikke en forbigående følelse og individet befinder sig i en kontinuerlig følelse af frygt, denne tilstand er ødelæggende for individets livskvalitet. Det kan være hunden som ikke vil ud at gå ture grundet frygt for at der kan opstå lyde. Det vil sige at frygten spreder sig til ikke specifikke situationer.
Fobi er en voldsom overreaktion af frygtresponsen i de specifikke situationer som eksempelvis fobi for dyrlægen eller for at blive efterladt alene hjemme. Grænsen mellem frygt og angst er glidende, og i begge tilfælde kan de fysiske symptomer være ens.
For mange hunde, og hundeejere, går vi nu en frygtsom tid imøde, nytårsaften!
Men den gode nyhed er at op imod 90% af hunde med frygt og angst kan blive hjulpet.
Gode fif til hvad du kan gøre i situationer med lydangst her-og-nu
1. Arrangere miljøet for din hund
Det bedste du kan gøre i situationer hvor din hund bliver stresset og viser frygt er at tilpasse og arrangere miljøet.
Se det som at du er en designer, det kan være i tøj eller indretning af et værelse eller en have. Uanset hvad så er man designer for at skabe noget andre kan nyde, se dig som hundens miljødesigner hvor du skaber et miljø hvor din hund kan forblive rolig og tryg, så meget som muligt, imens det bulrer løs med torden eller fyrværkeri udenfor.
Sørg for
2. Ly
Brug hundens foretrukne sted (under sengen, inde i skabet, ude på badeværelset) og lav en hule omkring den.
3. Velkendte dufte
Brug gerne noget der dufter af dig (din dyne, pude, tæppe, tøj eller sko).
4. Afskærmning
Rul ned for gardiner og persienner, blokerer for udsyn og lyd så meget som muligt.
Tip!
Høreværn til hunde kan være med til at blokere for den farlige lyd. Der findes nogen på markedet der hedder Mutt Muffs og er specifikt lavet til hunde og holder alle lyde væk. Du skal dog være forberedt på at træne din hund til at have MM på inden så at din hund ikke ser dem første gang når den er bange og skræmt.
5. Samvær med dig eller en anden din hund har et nært tillidsforhold til
Gå aldrig fra en hund der er bange! selvom det er nytårsaften eller du har en anden aftale. Din hund bør være i fokus og har brug for dig og dit nærvær.
6. Beroligende musik
Rigtig mange har en god effekt af beroligende musik som eksempelvis “Throug a dogs ear” som er specifikt udviklet til hundens høresans, læse mere på www.icalmpet.com hvor du også kan høre forskellige musikprøver.
Du kan også finde beroligende musik på Youtube som du kan prøve dig frem med.
Tip! Ligesom med Mutt Muffs er det en god ide at forbinde musikken med en afslappet og glad hund inden så resultatet får en stærk positiv effekt.
Hvis din hund er meget angst nytårsaften og du bor i et miljø hvor der er meget fyrværkeri så vil det være en god ide for din hund hvis du kunne låne eller leje et afsides sommerhus.
Dette vil gøre ekstra godt for din fremtidige træning med at få din hund gjort ligeglad med de før så skræmte lyde.
7. Afledning
Kong med lækkert lækkert fyld, aktivitetslegetøj, leg med kendt og elsket legetøj eller andre former for næsearbejde så som NoseWork og søgeøvelser indenfor.
Du har garanteret prøvet mange ting allerede for at reducere din hunds angst i forvejen.
Nogle har hjulpet meget, nogen lidt og nogen ting har ingen effekt haft på din hund.
Vi finder sjældent den ene ting som gør hele forskellen, faktisk er det kombinationen af forskellige teknikker som har påvist at have den aller bedste effekt (Crowell-Davis et al. 2003).
Så selvom din nabo har prøvet et bestemt produkt og det ingen effekt har haft er det ikke ensbetydende med at det ikke vil virke på din hund kombineret med andre produkter, teknikker og tiltag.
Betina vil i denne miniguide komme ind på flere tiltag der er vigtige medspillere i denne kombination af teknikker.
I den kommende del kan du glæde dig til at læse mere om kontrabetinget træning af lydangst.
Denne guide er lavet af
Betina Sabinsky, professionel adfærdsbehandler & dyreinstruktør.
Til hverdag driver hun DogWise og har igennem de sidste 15 år hjulpet hunde og deres ejere med adfærdsbehandling, rådgivning og træning.
Betina er BAT-ekspert og afholder desuden en række populære foredrag løbende om lydangst, alene-hjemme, BAT mv.