Miniguide del 2 - Hundens lydangst

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Miniguide del 2 - Hundens lydangst

Selve træningen i at reducere lydangst er en nødvendighed sideløbende med de forskellige tiltag.

Start allerede i dag!

Hav fokus på 1 ting du vil træne til at starte med, planlæg din træning og lav rutiner i hverdagen så du får det udført. 

Din hund har forbundet de høje lyde med en automatisk frygtrespons og vi skal derfor nulstille denne respons og forbinde de før så skræmmende lyde med noget neutralt og måske enda med noget glædeligt.

Det er selvfølgelig altid nemmere sagt end gjort men jo mere struktureret du er med din træning jo større succes får du og din hund.
Så der er ingen tid at spilde :)

Systematisk desensibilisering (SD)

Dette er ofte en overset teknik der er nødvendig for hvis frygten skal vendes. Dette er en langsom tilvæning til de skræmmende lyde.

Du kan finde lyde fra Youtube, som denne www.youtube.com/watch?v=H7FANXaanG4 eller købe lyd cd´er på nettet, dyrehandler eller hos dyrlægen.

Torden kan nogle gange være mere vanskeligt da det involverer barometertryk, statiske ladninger og lugten af ozon. Men du kan med rimelighed forsøge at desensibilisere selve torden og lyn. 

Sådan gør du:

  • Spil lyden ud fra nogle gode højtalere og sæt lyden på som din hund er bange for
  • lyden skal være på den laveste volumen hvor du kan se at din hund er opmærksom på lyden men ikke bange.
  • observere din hund, den bør være rolig,
    er den ikke rolig må du skrue mere ned indtil hunden er opmærksom men rolig.
  • afspil lyden ofte, hellere 10 minutter 5-8 gange om ugen end en hel time ad gangen
  • gå ikke videre før du kan se at din hund ignorerer lyden helt
  • øg volumen og gentag ovenstående

Kontra betingning (CC) på engelsk Counter Conditioning

Dette er en af de vigtigste teknikker til at ændre adfærd. Det er denne teknik der kan gøre forskellen fra om din hund føler frygt eller glæde. En betingning er en læring og kontra betyder af-lære. Jeg tænker altid selv på Master Yoda der sagde “You must unlearn what you have learned”. Det siger det enkelt og præcist.

Så istedet for at blive bange for de skræmmende lyde så vil vi at lydene forudsiger spændende og lækre ting.

Sådan gør du:

  • Find noget din hund bare elsker og som er helt uimodståeligt, det kan være de lækreste godbidder fra culottestegen, en bestemt aktivitet eller øvelse, favoritlegetøjet eller kæle/klø på favoritstedet.
  • hver eneste gang din hund bliver eksponeret for triggeren, lyden, giver du den adgang til noget af de ovenstående. “Bang! - er det culottesteg?”

Det gør ikke noget at din hund allerede er begyndt at gø eller vise tegn på frygt, du forstærker ikke adfærden gø eller at blive mere bange. Dette er en udbredt misforståelse og grunden til at mange fejler i deres træning. I kontra betingning ændrer du på hundens følsesmæssige tilstand og dermed vil gøen, knurren, rysten m.m også ændres da følelser styrer adfærd.

Forestil dig at du er bange for edderkopper, vil du blive mere bange for at kigge på en edderkop når du samtidigt får 5.000 kr.? Det er selvfølgelig vigtigt at du tænker over mængden af eksponering, hvis der er 100 edderkopper så vil du nok hellere undvære de 5.000 kr.

Derfor skal du kombinere SD med CC
Dette er den gyldne kombination for at du lykkes med din træning i at reducere frygt, angst og stress.

I enkelte tilfælde kan en gøen øges men så vil udtrykket af gøen ændres, det vil blive en glad gøen, en opmærksomhedsgøen og den kan man altid mindske uden problemer i sidste ende.

Det vil være det samme som når du efterfølgende ser en edderkop og samtidigt bliver så glad i låget, klapper i hænderne og hopper op og ned fordi, du nu får 5.000 stærke - det er altså en del af processen 

Se med her i videoen  hvordan det fungerer i praksis



Min hund Pippi bryder sig ikke om kirkeklokkerne, hun knurrer, rejser børster og gør højt.
Her demonstrerer jeg brugen af kontra betingning. Da kirkeklokkerne bliver ved, bliver jeg også ved med at give adgang til det lækre indtil kirkeklokkerne er væk 

Jeg vil løbende i denne miniguide i 4 dele komme ind på flere tiltag der er vigtige medspillere i denne kombination af teknikker.

Denne guide er lavet af  
dogwise

Betina Sabinsky, professionel adfærdsbehandler & dyreinstruktør. 

Til hverdag driver hun DogWise og har igennem de sidste 15 år hjulpet hunde og deres ejere med adfærdsbehandling, rådgivning og træning. 
Betina er BAT-ekspert og afholder desuden en række populære foredrag løbende om lydangst, alene-hjemme, BAT mv. 

Referencer:

Crowell-Davis (2008)
Dr. Sophia Yin
Karolina Westlund, PHD
ILLIS ABC