Her kommer sidste del af miniguiden om hunde med udfordringer med andre hunde.
Guiden er lavet af Adfærdsdyrlægen.dk/ Pernille Blok-Riisom
Fik du ikke læse de øvrige afsnit kan du finde dem her:
Del 1 - Hvorfor får mange hunde udfordringer med andre hunde
Del 2 - Værktøjer og tips til håndtering af hundemøder
Del 3 - Hvordan vænner man situationen fra negativ til positiv
Del 4 handler om forebyggelse, altså det du som hundeejer kan gøre inden at problemerne opstår .
Forebyggelse er altid bedre end at skulle løse problemerne, når de er opstået. Dette gør sig også gældende med hunde, der bliver aggressive eller frygtsomme i mødet med andre hunde.
En effektiv måde at sikre dette er gennem en gradvis positiv introducering til andre hunde i hvalpens sensitive periode, der benævnes socialiseringsfasen.
Socialisering – giv din hvalp det bedste fundament!
Husk i denne sammenhæng at socialiseringsfasen allerede starter, når hvalpen er 3 uger gammel. Dette betyder, at de første fem uger er det opdrætterens ansvar at sikre sig, at hvalpene får et positivt og varieret møde med andre hunde. Du bør derfor sikre dig inden du køber hund, at din kommende hvalps opdrætter har sikret sig, at hvalpene lærer den gode kontakt og leg. |
Hvalpe i alderen 3-12 uger er i socialiseringsfasen. Denne periode er en tid, hvor hvalpen er mere modtagelig for nye indtryk fra omgivelserne og samtidig danner et referencegrundlag ud fra de oplevelser den har. Dette får betydning senere i livet, da hvalpen efterfølgende er mere tilbøjelig til at reagere frygtsomt overfor nye og ukendte ting. Derfor vil et varieret og positivt referencegrundlag udgøre den bedste gave du kan give din hvalp.
De erfaringer, som hvalpen opnår tidligt i livet, vil påvirke hvalpen og er afgørende for dens adfærd som voksen. Når der opstår problemer i voksenlivet, skyldes det som regel for få erfaringer som hvalp eller oplevelser, der ikke er i samspil med det miljø hunden efterfølgende vokser op i. Tag hensyn til det sind netop din hvalp har. Hvis den har behov for at sidde og observere, så støt den i dette og giv den mulighed for at søge helle imellem dine ben, mens den kigger på omgivelserne.
Socialisering er at samle på positive oplevelser, ikke blot mange oplevelser.
Hvad fortæller din hunds kropssprog dig?
Vær opmærksom på din hvalps kropssprog, når den leger med en anden hund, så du kan hjælpe den inden en konflikt er på vej til at opstå.
Hold øje med følgende: Begynder din hvalp at gabe, blinke, slikke sig om snuden eller dreje hovedet kan det være små tegn på, at den ønsker større afstand til den anden hund.
Se Miniguide del 2 for hvilke yderligere forandringer i kropssproget, der viser at din hvalp er utryg og bange.
Legegrupper, puppy schools og socialiseringshold…
For at lære din hvalp hvilken verden den skal vokse op i sammen med dig og resten af familien kan det være en hjælp for både dig og hvalpen at starte træningen kort efter du har fået den hjem. Mange træningssteder tilbyder socialiseringshold eller puppy schools, der sætter fokus på den gode leg mellem hvalpe, hvor der er kontrol med, at ingen hvalpe får en dårlig oplevelse. Desuden er der fokus på miljøtræning, hvor hvalpen lærer at tilvænne sig den verden den skal leve i fremover og skabe det referencegrundlag, som hvalpen vurderer alt ud fra fremover. Dette foregår struktureret og med udgangspunkt i det brede og varierede udbud af stimuli og oplevelser, som hvalpen drager fordel af på sigt.
Giv din hvalp den bedste gave og start socialiseringen til andre hunde med det samme. Saml på gode oplevelser og forebyg samtidig adfærdsproblemer i at opstå. |
Undlad at besøge de steder, hvor der lukkes mange hunde sammen, som løber frit og hvor sætningen: ”de løser det selv” kan høres i situationer, hvor to hunde er i konflikt.
Konfliktfyldte situationer ender altid med, at den ene hund er mere påvirket af situationen end den anden. Et dårligt møde kan være starten på et fremtidigt adfærdsproblem.
Sørg altid for at være din hunds støtte og sæt den ikke i situationer, hvor der ikke er mulighed for at kontrollere mødet med andre hunde. Lær din hund at dens signaler bliver hørt og accepteret, hermed sikrer vi, at vores hunde lærer at kommunikere hensynsfuldt indbyrdes.
Bag om Adfærdsdyrlægen.dk
Pernille Blok-Riisom er uddannet dyrlæge og har arbejdet 14 år som almen praktiserende dyrlæge i en smådyrspraksis.
Hun har altid interesseret sig for adfærd hos både dyr og mennesker og skrev speciale om hundes angst i forbindelse med lyde med fokus på fyrværkeri. Siden 2017 har Pernille været selvstændig med virksomheden Adfærdsdyrlægen.dk og arbejder nu med adfærdskonsultationer, foredrag og undervisning