Miniguide del 4 - Hundens lydsangst

Empyre Collaborator

Miniguide del 4 - Hundens lydsangst

Empowerment

Begrebet empowerment har det formål at øge graden af ​​kontrol og selvbestemmelse. Det er processen i at blive stærkere og mere selvsikker som gør det muligt for hunden at overvinde sin følelse af magtesløshed og manglende indflydelse som leder til øget stress, frygt og angst.

Det er derfor vigtigt at du styrker din hunds empowerment gennem hele livet.

At give din hund mere kontrol i hverdagen så at den har mulighed og kan få lov til at sætte sit præg på sin egen hverdag. Det kan være noget så simpelt som at gå den vej på turen som din hund hellere vil, at lege med dem man vil og kunne vælge de andre fra.

Det at være medbestemmende i ens egen proces som at klippe negle, hvornår man bliver løftet op og hvornår man skal børstes er noget vi kalder for frivillig håndtering.

Her lærer vi dyret at bruge et Start og Stop signal så at de bestemmer hvornår vi starter og slutter, der øger deres empowerment væsentligt og styrker hundens tillid til os.

lydangst for hunde

Lav selv lyden

En rigtig sjov øvelse som øger hundens empowerment er “Lav-selv-lyden”. Her kan du lære din hund at det med lyde kan være sjovt og at det er noget som den selv laver.
Det er med til øge deres tolerance overfor de høje og skræmmende lyde.

Afhængig hvor lydfølsom din hund er bør du altid starte der hvor det er sjovt for din hund. Så for at lyden ikke gør din hund bange til at starte med, så start med et absolut minimum og på et gulvtæppe.

 Sådan gør du:

  • Sæt en tynd plastikkop el. lignende på dit gulvtæppe
    så snart din hund kigger hen imod det så markere det med dygtig (eller anden markør som eksempelvis en klikker) og giv din hund en forstærkning i form af en lækker godbid.

    Gentag det mange gange….
  • Efterhånden øger du kriteriet så at du først siger dygtig og forstærker når den er på vej hen imod objektet.

    Gentag det mange gange….
  • Dernæst øger du kriteriet til at din hund skal røre ved objektet og dernæst vælte objektet for din markering af dygtig og forstærkning.
     
    Du kan dele træningsprocessen op i mindre stykker alt efter din hunds behov.

Hvis din hund bliver bange for lyden så må du sænke dit kriterie til der hvor det er sjovt for din hund.

Når først det er blevet sjovt er der uanede muligheder for dig at være kreativ og øge kriteriet for din hund, bygge flere dåser ved siden af og ovenpå hinanden og metalbøtter med sten eller ting der skramler inden i. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Video 1:
Her ser du hvordan du kan starte øvelsen “Lav-selv-lyden”.
Vær opmærksom på at min hund Pippi ikke er bange for disse lyde og derfor starter vi med en metaldåse på fliserne. Det kan være at du skal starte med et tyndt plastikbæger på et tykt gulvtæppe for succes.

 

Din egen adfærd
Din egen adfærd og håndtering af din hund er mindst ligeså vigtig for at I lykkes og kommer igennem dette sammen. Vær der for din hund, gå ikke fra den når du ved at den er bange.

Du må gerne trøste din hund. Tal roligt og kæl den. Du forstærker ikke hundens angst eller frygt ved at trøste og give omsorg.

Jeg går ud fra at din hund normalt nyder dit nærvær og berøring, så er det allerede positivt betinget til noget dejligt og beroligende, noget din hund nyder. Men vær dog opmærksom på at nogle enkelte hunde kan blive berøringssensitive under stærk angst og kan derfor reagere med øget stress.

Du kan hurtigt se det på din hund, hvis din hund bliver roligere ved at du kæler - så fortsæt. Hvis din hund bliver mere stresset af at du kæler - så stop men bliv ved med at tale beroligende til den. 

Der er ikke nogen grund til ikke at lave lydtræning, selvom du ikke har en hund der er bange for lyde. Det kan altid ske at en høj og pludselig lyd bliver negativt betinget med frygt og jo mere du har gjort ud af lydtræningen med din hund jo mere vil den være ligeglad 😊

Rigtig god træning
Betina

dogwise 

Betina Sabinsky, professionel adfærdsbehandler & dyreinstruktør. 

Til hverdag driver hun DogWise og har igennem de sidste 15 år hjulpet hunde og deres ejere med adfærdsbehandling, rådgivning og træning. 
Betina er BAT-ekspert og afholder desuden en række populære foredrag løbende om lydangst, alene-hjemme, BAT mv. 

Referencer:

https://www.livescience.com/51477-anxious-brains-are-inherited.html

https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201509/the-nature-and-consequences-noise-sensitivity-in-dogs

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180320100719.htm

Karolina Westlund, PHD
ILLIS ABC