Miniguide: Lydangst – Del 1

Viktoria Bindslev

Miniguide: Lydangst – Del 1

I samarbejde med Tanja Benn og Johnny Bastian fra SearchHouse har DogCoach lavet denne lille miniguide til at forstå og tilvænne din hund bedst muligt til lyde forud for f.eks. nytårsaften.

Guiden er i 2 dele. Første del omhandler hvad lyngangst reelt er, og hvad du kan gøre forebyggende for at undgå at hunden bliver bange for høje lyde (torden, fyrværkeri, larm mv). 

 

Hvad er lydangst og hvordan forebygger vi bedst?

For rigtig mange hunde er Nytåret lig med frygt og angst. Pludselige høje lyde af fyrværkeri, lysglimt og røg får mange hunde til at udvikle lydangst. 

Det er helt naturligt for vores hunde at være sensitive overfor høje lyde, og hvis vi som hundeejere ikke hjælper hunden med at lære, at høje lyde ikke er farlige, så kan vi risikere at vores hund udvikler lydangst. Den bliver overfølsom for høje lyde

Hvis vores hund først har fået lydangst, så bliver det ikke bedre af sig selv. Tvært imod. Herfra kan vi risikere at det eskalerer. Så er det pludselig ikke kun fyrværkeri, men også torden, skraldebilen, støvsugeren osv. Så står vi pludselig med et problem hele året og en hund der måske får angstanfald hele året. Og så skal vi gennem en længere, livslang træning og behandling.

Lydangst kan ramme alle hunde i alle aldre. Det betyder at selvom du måske har en hund, der ikke reagerede på fyrværkeriet sidste år, så kan den godt risikere at gøre det i år. Vi kan aldrig være 100% sikre.

Derfor er den forebyggende og vedligeholdende indsats vanvittig vigtig, og en af de vigtigste kurser vi i SearchHouse tilbyder til hunde og deres ejere hvert år. Jo mere vi kan gøre, for at lære vores hund at lyde ikke er farlige jo bedre. Og gennem hele hundens liv vedligeholder træningen, så vi ruster hunden til at kunne klare de uforudsigelige lyde.

Se video fra en kursusgang i Search House her! Niveauet i videoen er utrolig højt, og der arbejdes med en hund, som er langt i processen. 

Der er flere forskellige måde vi kan forebygge på en af dem, er at kombinere en søgeøvelse med gradvis tilvænning af fyrværkerilyde. Det er også denne måde vi selv bruge i vores lydtræning som forberedelse i SearchHouse.

Først og fremmest handler det om, at vi gradvis skal tilvænne hunden til lyde. Det skal ske meget kontrolleret og nænsomt. Det der er vigtigt i den forebyggende træning er, at vi aldrig ser en reaktion på lydene, fra hunden. Ser vi at hunden bliver utryg, er vi gået for langt.

Skab en tryg base for hunden til træningen, og kombiner det meget gerne med at hunden søger sin mad eller godbidder imens. Det kunne være en snusemåtte, bolde i en papkasse eller andet hvor hunden bruger lidt tid på at snuse efter maden. Når hunden er velkendt med snuseøvelsen, kan du begynde at introducere lyden.

Start med at afspille fyrværkerilyde (du kan downloade lydene til din telefon fra f.eks. YouTube) på laveste niveau mens hunden søger.

Find eksempler på fyrværkeri lyde her

Hvis din hund er tryg og okay med dette lydniveau, kan du senere på dagen eller næste dag skrue lidt mere op. Træningen må max. Være på 10 min.

Lav øvelsen hver dag evt. I forbindelse med måltiderne. Hold styr på hvilket lydniveau du afspiller på, således du ikke kommer til at skrue for meget op. Skriv det meget gerne ned, så du husker det. Gradvis øger du intensiteten af lyden hen over mange dage.

 

Du kan også se en video med en hvalp her! Hvalpen starter langsomt ud for ikke at skabe nogen dårlige oplevelser.

Vi har lavet en playliste her, hvor du kan se, hvordan der trænes med hundene i Search House

Om Searchhouse   

SearchHouse er Danmarks første hundetræningscenter som har specialiseret sig i specialsøg og miljøtræning af hunde.

Stedet er beliggende i Mørkøv drives til dagligt af Tanja Benn og Johnny Bastian som har mange års erfaring med uddannelse og træning af specialsøgshunde som anvendes af f.eks. politi og kriminalforsorgen.

I den unikke miljøtræningshal tilbydes løbende kurser og uddannelser til alle typer af hundeejere indenfor søgearbejde og miljøtræning.

Se mere på www.searchhouse.dk