Når hunden er skrækslagen for nytår

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Når hunden er skrækslagen for nytår

Rigtig mange hunde er meget angste for nytåret og dets krudt og kugler. Dermed kan nytårsaften for hundeejeren blive noget af en prøvelse af komme igennem.
Her får du adfærdsbehandler Merethe Børgart Olesens bedste råd til hvad man kan gøre for at mindske generne for hunden, og forsøge at komme bedst muligt igennem nytåret.

Har man en hund som er meget bange for fyrværkeri , er det en rigtig god idé at rådføre sig med dyrlægen, omkring noget afslappende.
Bare husk det skal både være afslappende for muskler men også hovedet.

Det duer ikke det kun er kroppen som er lammet, men at sanserne virker fuldt ud, så bliver det endnu værre. At opleve det farlige, men være ude af stand til at flytte sig. Det kræver at man som hundeejer, forbereder sig grundigt INDEN aftenen starter, og sørge for at hunden er luftet og har fået lov at blive mentalt trætte – men forskellige aktiviteter INDEN den får noget beroligende at slappe af på.

Husk naturligvis at dette, skal gives INDEN hunden begynder at blive urolig og ængstelig – dvs. inden mærket falder på og det første krudt fyres af.
En anden mulighed er naturligvis også at leje et sommerhus langt væk fra andre, og holde en nytårsaften i ro og mag.

Den bange hund
Hvis hunden er virkelig bange, så er det bedste at sørge for den gode mentale aktivering, så der er en vis træthed, og så ellers finde et rum hvor der er mørkt og lyden ikke går direkte ind. Nogle hunde vil helst have selskab – uden at blive ynket – andre har det fint i eget selskab så længe de kan høre man er i nærheden. Det afhænger af den enkelte hund, men tænk på det handler om at mindske lysindtryk og mindske lyden af kanonslag og den hvislende lyd raketter kan give.

Gå IKKE ud
Det er en rigtig dårlig ide at tage hunden med ud, så den kan se hvad der sker – de kan IKKE forstå det, og selvom det kan se ud til de klarer det, så er min erfaring desværre at det bliver 100 gange værre året efter – SÅ LAD VÆRE… lad hunden være inde.

Og lad naturligvis ALDRIG din hund være alene hjemme til nytår!!!!!!

Utryg hund
Hvis hunden kun er lidt utryg, og stadig kontaktbar, kan man med fordel hjælpe den igennem nytåret med lidt ”støttehjul” så det ikke opleves alt for slemt, og der stadig er mulighed for at gøre det til en god oplevelse.

Samtidig med man sørger for hunden er godt mentalt aktiveret – da det jo også trætter og gør at opmærksomheden ikke er 100% på lydsiden.

Støttehjul
Der findes forskellige ting på markedet, og det er en god idé at prøve af før selve nytårsaften, så man ved hvordan hunden reagerer, og om det overhovedet har en effekt.

Zylkéne
Er et råmælksprotein der er angst og stressdæmpende. Produktet er 100% naturligt, og forhandles i håndkøb på apoteket, nogle netbutikker og hos dyrlægen, og skal doseres med 15 mg pr kg legemsvægt. Effekten er meget forskellig så start og test før nytårsaften.

Bachs blomsterremedier ”rescue”
Er naturmedicin af blomsterudtræk der også er angst og stressdæmpende. De kan købes i Matas og helsekostbutikker, og flere steder på nettet. Her gives i almindelige dosis fire dråber fire gange dagligt, men op til og nytårsaften skal der mere til. Her kan man give fire dråber med fem minutters interval hvis det er nødvendigt. De kan ikke overdoseres, er i værste fald blot uden virkning.

Serene UM
Er afslappende og angst og stressdæmpende, og lavet på urter. Købes igennem forskellige hundebutikker og enkelte dyrlæger. Her skal man starte først i december for at få en effekt til nytår. Dosis er også her afhængig af hvor meget hunden vejer.

NeVet
Har samme effekt som ovenstående, og startes også før selve nytårsaften. Det er en sammensætning af forskellige urter, som gør at angsten mindskes. Så det afhænger også lidt af hvor plaget hunden er nytårsaften. De forhandles i forskellige netbutikker, og de hundebutikker som har Gourmix foder. De produceres af Vetcur.dk. Dosis er vægtafhængig, og dosseres med et vist antal ml, da det er en olieblanding.

Thundershirt
Er forholdsvis ny herhjemme. Det er som en slags hundefrakke der sidder tæt i elastisk stof. Den kommer fra USA og har en beroligende og angstdæmpende effekt på hunde. Den er lavet i forskellige størrelser, så den sidder på en bestemt måde, og dermed rammer de punkter der er afstressende og giver hunden tryghed. De forhandles gennem forskellige hundebutikker og på nettet.

D.A.P. (Dog Appeasing Pheromone)
Er et tryghedsskabende og beroligende feromon. Tæven producerer det når hvalpene dier, og det er tanken bag. Det fås som spray, halsbånd og til stikkontakten. Jeg har bedst anbefalinger med halsbånd, da det jo hele tiden er tæt på hunden. Disse forhandles gennem dyrlægen og forskellige netbutikker.

Man kan sagtens kombinere de forskellige ting, så lidt tid til at prøve sig frem vil være fint. Selvom Thundershirten har gode tilbagemeldinger, så kan der være hunde som ikke bryder sig om at få noget på, og så forsvinder effekten. Ligeså kan det være med et halsbånd…

Så vælg efter egen mavefornemmelse og kig på din hund, og se hvad den kan have mest glæde af.

Mine egne bedste erfaringer er dels med Bachs blomsterremedier – der fik jeg vendt en nytårsangst hos min første dalmatiner Nevil – det tog et par nytårsaftner med fire dråber hver 5. Minut – samtidig med INTENSIV aktivering.

De bedste tilbagemeldinger fra hundeejere jeg rådgiver, får jeg omkring Zylkéne – og nogle vælger faktisk også at bruge helt almindelig modermælkserstatning – men der er hitraten klart den bedste og højeste…

Husk at hunde generelt også reagerer på lysglimtet, så en god idé kan være at trække gardinerne for, og have musik på for at dæmpe lyden.
Heldigvis er fyrværkeriloven nu strammet, således fyrværkeri først kan købes fra d 27 dec – det giver lidt mere ro i december end tidligere – men naturligvis er det svært at komme helt udenom nytårslarmen.
Men med gode forberedelser fra hundeejeren,  kan der gøres meget for at få vores firbende venner bedst muligt ind i det nye år.

RIGTIG GODT NYTÅR