Nosework del 1 : Sådan kommer du igang

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Nosework del 1 : Sådan kommer du igang

Nose Work er den amerikanske og nordiske betegnelse for en hundesport som lærer hundene at afsøge forskellige miljøer og genkende forskellige dufte. Præcis som en narko- eller bombehund kan identificere narko og bomber.

Hundene skal på sigt kunne genkende følgende 3 dufte:

  • Lavendel
  • Eukalyptus
  • Anis

Disse dufte skal hundene kunne finde udendørs, indendørs, i beholdere og på køretøj.

Sporten bliver en officiel konkurrencesport i DKK i 2017.
Men Nose Work er ikke kun for konkurrencefolket. Nose Work er for ALLE.

Race og erfaring med søgearbejde har ingen betydning. Det er sjovt arbejde, som mentalt stimulerer og aktiverer din hund. De lærer at arbejde selvstændigt og løse problemer. Det er en super aktivering, som giver mentalt trætte og tilfredse hunde, der sover godt om aftenen.

Sådan kommer du i gang:
Det skal du bruge: Beholdere: papkasser, plasticæsker, alle former for beholdere fungerer. Gerne både åbne og lukkede og kasser med huller i.

Du ligger alle dine beholdere på gulvet, og placerer godbidder i dem.

I første omgang skal alle godbidderne være rimelig nemme at komme til for hunden.
Du lader din hund afsøge alle kasserne og spise alle godbidderne.

Hunden vil efter et par gange med nemme godbidder have forstået at det handler om godbidder – i kasser – sjov leg!

Sværhedsgraden øges gradvist ved at gemme godbidderne mere avanceret, så din hund skal arbejde mere intensivt for at finde godbidderne.

Du kan fx gemme godbidder i kasser, som er placeret indeni hinanden, så hunde skal tage en kasse ud af en anden for at komme til godbidden.
Vær OBS på at hunden må løse opgaven præcis som den ønsker, de må blot ikke ødelægge kasserne for at komme til godbidderne.

Du ønsker at hunden har fokus, glæde og intensitet i opgaven.
Du ønsker en hund der bliver ellevild når den ser kasser. Når det er opnået skal du tage kasserne med udendørs og se om hunden fortsat kan løse opgaven lige så godt som indendørs.

Der er en stor grad af selvstændighed og problemløsning i denne hundesport. Og det ønsker du bestemt at fordrer hos din hund.

Hunden har brug for at lære at arbejde selvstændigt så du på sigt kan stole 100% på at din hund har ret når den identificerer en duft i et ukendt område hvor du ikke ved hvor duften er.