Rigtig mange hunde er så angste for nytåret at årets sidste dag bliver en pinsel for både hund og ejer.
En rigtig god idé er at lydtræne hunden i god tid forinden, men trods træning kan man stadig have brug for en række forebyggende tiltag, for at tilsikre at hunden kommer bedst muligt igennem aftenen.
Læs også: Når hunden er skrækslagen for nytåret
Rådene er mange, her har vi forsøgt at samle 10 gode råd til hundejeren som kan anvendes selve Nytårsaften:
- Husk motion og aktivering på dagen i god tid inden mørket falder på. Hunden skal være træt og velstimuleret.
Søgeøvelser, næsearbejde og hundeleg kan kombineres med en god skovtur med fordel. - Sørg for at motionere hunden rigtigt grundigt tidligt på dagen. En god lang tur i skoven eller på stranden vil hjælpe hunden til af slappe af senere på aftenen.
- Sørg for at holde hunden indendørs når mørket starter – mange starter med at fyre af lang tid før kl.0.00
- Sørg for at hunden evt. får angstdæmpende og beroligende medicin i god tid, inden den udviser tegn på uro eller angst. Brug kun medicin ordineret af en dyrlæge til din egen hund – Anvend aldrig menneske ordineret medicin.
Idag tildeles ofte en kombination af angstdæmpende og sløvende medicin, så hundens angst dæmpes og den samtidig er træt. - Straf eller ynk endelig ikke hunden, hvis den viser utryghed ved fyrværkeri. Forsøg i stedet at aflede hundens opmærksomhed med lidt sjov leg, træning eller noget andet hunden holder af (f.eks. en god kødben den kan bruge tid på at slikke, gnave på) – undgå dog for meget mad hvis hunden er medicineret.
- Hvis hunden er utryg og gemmer sig, eksempelvis under sofaen, så lad den være dér. Forsøg ikke at trække den frem fra dens gemmested.
- Træk gardinerne for så hunden ikke ser de kraftige lysglimt – hunden kan nemlig godt forbinde lysglimtene med den ubehagelige lyd, og det kan gøre den mere utryg. Lad musik eller fjernsyn være tændt for at dæmpe lydene udefra.
- Lad ikke hunden være alene – slet ikke ved midnat, og heller ikke hvis den er medicineret.
Sørg for at den har selskab og at den er optaget af noget interessant, som f.eks. et stort, saftigt kødben, søgen efter godbidder eller lidt nyt legetøj. Sjov beskæftigelse kan være med til at aflede hundens opmærksomhed fra bragene udenfor. - Husk på, at spirituspåvirkede menneskers adfærd virker “mystisk” på mange hunde, og at det kan forstærke hundens angst.
- Forsøg ALDRIG at vise hunden, “at fyrværkeri ikke er farligt”, ved at tage hunden hen til fyrværkeriet. Hunden forstår det alligevel ikke, og oplevelsen kan forrette mere skade end gavn.
Dagen derpå – 1. januar:
Vær opmærksom på, at der fortsat affyres raketter m.m. flere steder – HUSK linen på hunden!
Vær opmærksom på at gaderne ofte flyder med glasskær og raketaffald, undgå at hunde snuser og træder i dette.