Denne miniguide er lavet i samarbejde med hundefysioterapeut Helle Hoffmann og er i 3 dele.
Undervejs får du gode råd og fif til hvordan du passer bedst muligt på din hund igennem hele dens liv.
Første del omhandler hvad du kan gøre mens hunden er hvalp
Start allerede når din hund er hvalp
I det øjeblik du får din hundehvalp i armene for at drage hjem med den, påtager du dig samtidig ansvaret for dens ve og vel resten af livet. Det er jeg sikker på, at du er helt klar over. Men har du også tænkt over, at de vaner, du grundlægger nu, mens din hvalp er helt lille, vil have betydning for hvordan den får det i sin alderdom? Vil du have en holdbar hund, der får det længste og bedst mulige liv samt den bedst mulige alderdom, så skal du starte så snart du får din lille hvalp med hjem.
Tip nr. 1: Hold din hund slank
En de vigtigste ting for din hunds sundhed, er dens vægt. Hvis din hund allerede som hvalp bliver for tyk, er der dels en øget risiko for, at den også vil være for tyk som voksen. Dels er er der også en øget risiko for at din hund får ledproblemer pga. den øgede vægtbelastning, når den bliver ældre.
Din lille hvalp må gerne have en lille, tyk hvalpemave, når den har spist. Men ellers skal den have en slank figur og mave. Din hvalp må faktisk hellere være 10% undervægtig end 20% overvægtig. Overvægt igennem hele hundens liv kan betyde, at der bliver taget år af dens liv. Et studie har vist, at 20% overvægt gennem hele hundens liv, vil betyde, at den i gennemsnit vil leve 2 år kortere end hvis den var holdt normalvægtig gennem hele sit liv. Derfor er det utroligt vigtigt fra starten af at sikre, at din hund ikke bliver for tyk.
Indtil hvalpen er ca. 6 mdr. vokser den meget og har derfor brug for meget energi. Men når dens vægtkurve omkring 6 måneders alderen flader ud (afhænger af hvilken race din hund er), så skal du til at passe på. Sørg for at hvis I fx går til træning, hvor din hvalp får mange godbidder, så skal du trække det fra i mad-regnskabet. På den måde kan du sikre, at den ikke får for meget at spise.
Tip nr. 2: Sørg for tilpas og varieret motion.
Nu har jeg godt nok skrevet motion, men i virkeligheden har din hvalp ikke brug for motion - i hvert fald ikke det første år af dens liv. Og når jeg taler om motion, så mener jeg her lange traveture eller and ensformig bevægelse.
Din hvalp har først og fremmest brug for oplevelser. Derfor vil jeg anbefale dig, at selvom du har drømt om, at når du fik hund, SÅ skulle du ud at gå lange ture med den, bør du i stedet bare tage i den nærmeste park, på havnen eller lign. med din hvalp og lade den undersøge omgivelserne, møde andre hunde osv.
Med ovenstående mener jeg ikke, at du skal pakke din hvalp ind i vat. Din hvalp har også brug for at bruge sin krop, så dan kan få en stærk krop, men ensartet motion kan direkte skade den. Din hvalp har brug for at løbe, springe, grave, klatre, balancere, spæne, hoppe, kravle osv. Det har den for at få stærke muskler, stærke ledbånd og en god kropsmotorik. Men alt med måde naturligvis. 20 spring i træk op og ned fra en høj platform er ikke sundt for din hvalp.
Igen er det vigtigt at få grundlagt en god kropsmotorik i hvalpetiden, da det vil have indflydelse på din hunds kropsmotorik resten af dens liv. Dette leder mig til det næste tip.
Tip nr. 3: Fokuser på miljø- og balancetræning
Som jeg skrev ovenfor, har din hund ikke brug for decideret motion det første års tid af dens liv. Den har i stedet brug for miljøtræning i form af masser af (positive) oplevelser. Dermed ikke sagt, at du ikke må foretage dig noget fysisk med din hvalp. Det den vil have godt af, er fx træning, der vil styrke dens kropsmotorik. Det kan fx være kontrolleret leg med andre hunde, men også at gå på en træstamme samt at hoppe op og sidde på en træstub. Det kan også være, at der er en legeplads, i nærheden af hvor du bor, som du kan besøge med din hvalp, når der ikke er børn, der bruger den. En legeplads til børn giver masser af muligheder for at træne din hvalps kropsmotorik og balanceevne. Lad den fx gå hen over en hængebro eller op på en træstamme eller bænk. Det er dog vigtigt, at du sørger for, at din hvalp ikke kan komme til skade ved at springe ned og slå sig.
Denne form for træning vil ikke bare styrke din hunds krop men ogsåstyrke din hunds psyke og give den et større mentalt overskud. Det er dog vigtigt, at når du træner på denne måde med din hvalp, at du hele tiden lader den SELV tage initiativet, og at du ikke lokker den. Det kan du gøre ved at kaste et par godbidder ud på fx en hængebro på legepladsen. Du skal ikke prøve at lokke din hund ud på broen, men blot være tålmodig og vente på, at den lader sig friste så meget af gufferne, at den slet ikke kan lade være med at tage et skridt ud på broen. Det kan være, at det i starten kun et enkelt skridt ud, spise godbidden og så hurtigt tilbage på sikker grund. Du kan lade din hvalp få en lille pause og så prøve igen og se, om den denne gang ikke kommer hurtigere ud på broen eller måske tager mere end et skridt.
Sørg for hele tiden, at du ikke lokker din hvalp, men lader den selv tage initiativet. På den måde bliver dens grænser ikke overskredet i forhold til, hvad den mentalt er klar til. Det vil give din hund selvtillid, når den gør tingene af egen lyst, og ikke fordi den blev lokket/tvunget. Sørg også hele tiden for din hvalps sikkerhed. Hvis du bruger sele på din hvalp, kan du holde fast i selen, så den ikke falder ned ad ting. Bruger du ikke sele, så sørg for at de ting du vil udfordre din hvalp med, ikke er højere oppe end at hvis den springer ned, at den ikke kommer til skade.
Jeg vil ønske dig god fornøjelse med din hvalp.
Om Helle Hoffmann:
Helle Hoffmann er uddannet hundefysioterapeut, reiki healer samt kraniosakralterapeut til dyr og mennesker, dyretelepatør, foredragsholder og medforfatter til den høj aktuelle hundebog: Læg din pote i min.
Derudover underviser hun i kraniosakral terapi til hund.
Helle er ejer af Hoffmann Hundemassage & Fysioterapi, har egen klinik i Mørkøv og er 1 dag om ugen på Furesø Dyreklinik.
Hun har 30 års erfaring med egne hunde og hundetræning. Lige nu har hun sammen sin mand 7 hunde: Addie (labrador), Enya (labrador) og Gracie (blind cairn terrier), Novo (mallinois), Bastian (labrador), Connor (labrador)og Emmett (labrador).
Se mere om Helles arbejde på:
https://helle-hoffmann.dk