Tryg Negleklipning - del 2

Mie Bay

Tryg Negleklipning - del 2

Over de næste to blogs får du 8 trin, som jeg oftest anbefaler at træne i forbindelse med negleklipning.

Nogle hunde har brug for flere trin - nogle færre. Fælles for alle trin er, at du skal kigge på din hund. Se hvordan den reagerer i træningen og revurder løbende din plan.

Gå først videre, når din hund er tryg ved den træning, du er igang med og vær ikke bange for at gøre det lettere igen, hvis du er gået for hurtigt frem. Husk også at dagsformen kan være forskellig fra dag til dag - nogle dage er din hund måske helt med på træningen og andre dage vil den gerne være fri.

Så: kig på din hund, vær nysgerrig på dens signaler og respekter det, den prøver at fortælle dig.

En af de ting du skal træne for at nå frem til tryg negleklipning er selvfølgelig håndtering af poterne. Men I dag vil jeg give dig 4 øvelser, som du kan træne helt uden at røre ved poterne - og de vil alle få jer tættere på tryg negleklipning.

Har du ikke læst del 1? Så finder du den her 

  1. Trygt håndteringssted

Udvælg et bestemt sted i dit hjem, hvor du fremover kun træner tryg og positiv håndtering - et særligt tæppe, et bestemt hjørne af stuen eller lignende. Din hund vil lære, at på dette sted, sker håndtering altid på dens præmisser. Er du nødt på et tidspunkt nødt til at udsætte din hund for ‘skal håndtering’, skal dette ske langt væk fra jeres ‘trygge håndteringssted’.

  1. Genstande

Der er flere måder at lære din hund, at være tryg ved neglesaksen. En af dem er at træne med neglesaksen sammen med flere andre genstande, som hunden har et fint eller neutralt forhold til. Start ‘legen’ med en række genstande som din hund er tryg ved. Vis genstandende til din hund én ad gangen og beløn din hund for at kigge og/eller interagere med genstanden.

Når din hund kender systemet med de trygge genstande, kan du begynde ind imellem at vise neglesaksen og på samme måde belønne for at kigge og/eller interagere med neglesaksen. Hold altid genstandene stille, og lad din hund selv bestemme, om den vil interagere med dem.

Målet er, at din hun skal lære, at synet af genstandende - og senere neglesaksen - forudsiger, at der sker noget godt = at der kommer godbidder.

  1. Lyd

Nu skal du igang med at klippe pasta. Jeg har prøvet forskellige typer og har fundet ud af, at med de fleste neglesakse lyder små suppehornspasta mest som en negl, der bliver klippet.

For hver eneste gang du klipper en pasta over, skal du kaste en godbid til din hund. Din hund vælger selv, hvor lang afstand den vil have til dig og neglesaksen+pasta, så du skal bare kaste godbidden der hen, hvor din hund er.

Denne øvelse lærer både din hund, at lyden af en negl/pasta, der bliver klippet, forudsiger noget godt = godbid, og samtidig viser den din hund, at neglesaksen kan være ‘i aktion’, uden at der sker noget ubehageligt for hunden.

Over tid, når din hund er blevet så tryg ved ‘legen’, at den vælger at være tæt på dig, imens du klipper pasta, kan du begynde at bevæge neglesaksen rundt, før du klipper pastaen. Klip pastaen tættere og tættere på hunden og til sidst tættere og tættere på hundens poter.

  1. Håndteringsansigt

Sideløbende med de andre trin kan du træne dit ‘håndteringsansigt’. For mange af os er det nemlig sådan, at så længe vi bare træner, ser vi afslappede ud i ansigtet - og så snart vi tænker, at vi vil klippe en negl, begynder vi at koncentrere os og se seriøse ud. Den forskel ser vores hunde selvfølgelig. Så øv dig i indimellem at se koncentreret ud, imens I træner, så din hund lærer, at dét ansigt ikke forudsiger noget ubehageligt.

HEP og god træning fra mig til dig!

– Mie

SuccesHund - Mie Bay

Mie Bay er dyrlæge, hundeinstruktør og kæmpe hundenørd. Hun brænder for den gode relation mellem hund og ejer og har især en passion for at udbrede træning af tryg og frivillig håndtering for familiehunden. Mie ejer SuccesHund, hvor hun arbejder efter tanken, at hundetræning skal være trygt og sjovt - for både hund og menneske.

Du kan læse om Mies undervisning og lære hende bedre at kende på Instagram/Facebook profilerne @SuccesHund og på hjemmesiden www.succeshund.dk