HJÆLP – min hund er blevet teenager

Helene Vester Nielsen

HJÆLP – min hund er blevet teenager

Min lille nuttede hundehvalp, der kiggede tilbedende op på mig, gjorde sit bedste for at prøve at forstå, hvad jeg ønskede af ham, holdt godt øje med mig på gåture og kom susende, hver eneste gang jeg kaldte på ham, er forsvundet og blevet erstattet af en lille sort bølle med defekte øregange, der går sine helt egne veje.

Vi har nu en bandit boende, der gøende kommer løbende og tromler de andre hunde. Sætter de ham på plads, så bliver han bare endnu værre. Han springer rundt på bordene og helt uden at anfægte vores tilstedeværelse, hopper han op og hapser det mad han kan nå på køkkenbordet. Han har tilsyneladende glemt ALT om god opførsel.

Man skulle næsten tro at det var en helt anden hund!

Stod det til Mini og Cookie så satte vi ham til gratis afhentning alle de steder, det er muligt i håbet om, at nogen kunne befri dem for hans selskab. Selv børnene, der ellers knuselsker banditten, er tilbøjelige til at gå med på den ide.

Jeg har haft svært ved at erkende, at min hundehvalp er blevet en bølle. En dag smuttede han ved et uheld ud at bilen og løb rundt på skolens parkeringsplads. Jeg fik næsten hjertestop, da skolebussen trillede ind på parkeringspladsen, hvor min lille hund løb og legede og absolut ikke havde tænkt sig at komme hen til mig. Det tog 10 meget lange minutter at få ham indfanget igen.

Senere samme dag stak han af fra mig op i skoven, fordi han hørte en hund gø – også her var han helt og aldeles ukontaktbar. Jeg erkendte min manglende kontrol af situationen, når Audi ikke havde snor på, og siden den dag har han kun været løs, når vi er på indhegnede områder.

I mine frustrationer over ikke at kunne få kontakt med min tidligere nogenlunde lydige hund, søgte jeg internettet tynd for alt, der handlede om teenager hunde. På den måde fandt jeg et gratis webinar om teenagerhunden, lavet af en af vores dygtige adfærdsterapeuter.

Da dagen for webinaret indtraf opdagede jeg, at jeg ikke var den eneste der døjede med en teenager hund. Over 400 havde meldt sig til webinaret.

Der var flere gode råd at hente og en del ting at tænke over.

-       Lad være med at ødelægge dit gode indkald, hvis du ved, at hunden alligevel ikke kommer. Få dens opmærksomhed ved at pifte eller klappe.

-       Det gode indkald vender tilbage.

-       Vær tålmodig. Teenagerperioden går over igen.

-       Hunden forsøger ikke at være fræk – den er blot fyldt med hormoner.

-       Elsk din hund.

-       Hvor meget alenetid har du med din hund?

Især det sidste ramte mig, for hvor er det bare meget nemmere at tage alle hundene med på tur på en gang, i stedet for hver for sig.

Efter webinaret ændrede jeg et par rutiner.

Audi får først lov til at spise, når der bliver sagt værsgo.

Hver aften går han og jeg en ekstra tur sammen, af og til går min datter Sigrid med.

Og miraklet er sket.

Audi er endelig begyndt at være kontaktbar igen og opsøger mig selv, når vi går ture. Jeg propper ham med ros og kiks hver eneste gang.

Den sidste uges tid har han to gange fået ros af folk, vi har mødt, for at være en yderst velopdragen hund i forhold til sin alder. Jeg smågriner lidt forundret hver gang

Måske er der alligevel håb for at øregangene åbner sig helt op engang med tiden.

Hver aften når jeg sidder i sofaen, kommer han hen op putter sig helt tæt op af mig, så er han igen den lille nuttede hundehvalp, som har brug for at blive nusset og kløet på maven.

Om ugens blogger:

Helene er førtidspensionist og bruger en stor del af sin tid på sine dyr. Dyreholdet består af 4 hunde, 1 kat, 15 fritgående høns, ca. 80 volierefugle og så har datteren tre axolotler. Og nu kan hun og Cookie også kalde sig læsehundeteam.

Hun elsker at skrive små noveller, digte og historier fra sin hverdag og læser gerne en god skandinavisk krimi.

Udover Helene og alle dyrene, består familien af Birger 55 år, Thor 12 år og Sigrid 10 år.