Guide: Nosework del 3 – Køretøjssøg

Anders Ørsted-Olsen

Guide: Nosework del 3 – Køretøjssøg

Når hunden er blevet fortrolig med at søge på godbidder udenfor kasserne, kan man fortsætte med at øge sværhedsgraden ved at ændre miljøet.

Læs også: Sådan kommer du igang med Nosework – del 2

At søge på køretøjer, er det næste skridt i udviklingen.
Køretøjssøg inkluderer alt med hjul: det inkluderer biler, traktorer, plæneklippere, cykler, trailere, you name it. Dog er det vigtigt at være ekstra opmærksom når man lærer hunden at søge på biler, og undgå den springer op af bilen eller

Når du lærer din hund at afsøge køretøj er det vigtigt, at den forstår, at det kun er køretøjet det handler om. Det kan du gøre på flere måder:

  • Du kan have en hjælper som går rundt om køretøjet og placerer godbidder løbende – mens du og din hund går bagefter og finder godbidderne. Det kalder en bunny run.
  • Du kan også hjælpe ved at køretøjet står frit – så der ikke er andre elementer der trækker opmærksomheden og lysten til at afsøge mere end køretøjet.

Hvis hunden søger væk fra køretøjet så stå stille med snoren i en vis længde til den selv søger tilbage.

Lad hunden afsøge køretøjet præcis som de andre miljøer og vær lige så kreativ med placeringen af godbidderne som du plejer.

OBS på køretøj:

  • Lad aldrig hunden søge ind under eller op af en bil. At søge under kan være farligt og vi vil gerne undgå ridser i lakken så derfor må den heller ikke gå op ad bilen. Den må dog gerne, hvis det er en mindre hund, bruge dækket som hjælp.
  • På en trailer må hunden gerne komme op på traileren, hvis det hjælper på afsøgningen. Til en konkurrence vil det blive afgjort af dommeren på dagen om hunden må eller ej.

Se hvordan du træner NoseWork som køretøjssøg i videoen her: