Hundeindkald: Kooommmm NUUUU

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Hundeindkald: Kooommmm NUUUU

Indkald eller at hunden kommer når man kalder, er nok den øvelse der giver flest hundeejere grå hår i hovedet. Alt for mange hunde har svært ved at komme når der bliver kaldt på turen, eller hvis der opstår spændende fristelser som andre hunde, fugle eller spændende forstyrrelser undervejs.
Det er naturligvis hensigtsmæssigt både for hund og ejer at hunden for så vidt muligt altid kommer når der bliver kaldt, både af sikkerhedsmæssige årsager og fordi man så kan undgå at farlige eller uhensigtsmæssige sitauationer opstår undervejs på turen.
Og lufteturen bliver så meget sjovere for både hund og ejer hvis hunden kan færdes frit.

Indkald er en af de øvelser som man skal træne fra begyndelse og fortsætte med at vedligeholde.
Til at begynde med kan man træne med en lang snor eller i et mindre indhegnet miljø, men efterhånden som hunden bliver bedre kan man med fordel træne ude på ture eller i nyt miljø med flere forstyrrelser.
Det er vigtigt at hunden ikke på turen altid sættes i snor efter et indkald, træn og lær hunden at der er godbidder og belønning og at man godt kan kalde på hunden og efterfølgende give den fri efter belønning.

Sådan træner du hundeindkald
Indkald kan trænes på mange måder. Vigtigt er det at give hunden en klar kommando som KOM eller Hundens navn efterfulgt af KOM.

Forslag til hundeindkaldsøvelser:

Pendul
En god startøvelse kan. f.eks. være  pendul øvelse mellem to personer som skiftevis kalder på hunden og belønner.  Kommandoen gives af en person B –  Person A vender ansigtet bort fra hunden for at undgå kontakt. Hunden løber ned til person B. Belønning.
Her kan afstanden øges gradvist i takt med at hunden bliver bedre.

 


 

 

 

 

 


Vente og indkald
Når hunden sikker på kommandoen KOM, kan man bygge på ved at lade hunden sidde og vente gå et par skridt og herefter kalde på den.

Gemmeleg
Kan hunden sidde og vente kan man også gemme sig, give kommandoen og herefter lade hunden finde dig.
Det gælder om at varriere træningen, således hunden vil synes det er sjovt og varierende.

Husk at have en klar kommando og helst kun et ord – dvs. KOM og ikke KOM NU eller NU KOMMER DU.

Forstærk hunden ved ros, og undgå for så vidt muligt at skælde hunden ud når den ikke kommer. Træn kun i situationer med sandsynlighed for succes. Dvs. undgå for meget uro og forstyrrelser i starten.

Du kan se mere om indkaldstræning i DogCoach modulet
Hverdagstræning og lydighed

God fornøjelse med træningen

*Kilde:
Hundeadfærdsekspert Merethe Børgart Olesen