Hvor ofte skal hunde i bad?

Linn Cecilia Svensson

Linn Radsted

Hvor ofte skal hunde i bad?

De fleste mennesker går i bad hver eller hveranden dag… For os tobenede går det altså bare ikke med et enkelt bad om året. Men hvor ofte skal vores hunde egentlig vaskes med vand og sæbe?

Det er meget forskelligt afhængig af race og personlighed, hvor glade vores hunde er for vand og især for at blive badet.
Svaret er selvfølgelig ikke simpelt… Nogle hundeejere vasker deres hunde regelmæssigt, mens andre nøjes med et bad, hvis hunden har rullet sig i noget skidt eller lugter dårligt.

Racer og behov
Hvis man gerne vil vaske sin hund regelmæssigt kan man som tommelfingerregel gøre det en gang om måneden. Det har tidligere været opfattelsen at man ikke må vaske sin hund for ofte, fordi det fjerner pelsens naturlige fedtlag.

Men nogle racer kan altså have rigtig godt at blive hjulpet af med for fedtet pels. Det kan fx være tilfældet med Basset Hounds. Hunde med kort pels (fx beagles) eller med vandafvisende pels (Golden Retrievers) behøver ikke et bad ligeså ofte. Hunde med tyk pels har bedre af at blive børstet og få redt snavs og tabte hår væk.

Læs også om: Balders første svømmetime

Sundhed eller skønhed?
Der kan være forskellige årsager til at man vasker hunden oftere. Som nævnt ovenover kan det ganske simpelt afhænge af racen. Men det kan også være godt af helbredsmæssige årsager. Allergihunde har eksempelvis godt af at blive vasket med en god og mild hundeshampoo for at få vasket allergenerne ud af pelsen. Det kan også modvirke irriteret hud og tør pels. Allergihunde kan med fordel bades 1-4 gange om måneden efter behov.

Nogle hunde vil også bare se godt ud, og kan være lettere at holde ift. at børste pelsen fri for filterknuder.
Er man en hyppigt udstiller giver det sig selv at det kan være nødvendigt at bade sin hund med jævne mellemrum, så pelsen er ren og blank og hunden tager sig bedst muligt ud.

Hvordan bader jeg hunden?

  1. Børst hunden – så slippes af med ugler, døde hudceller og løs pels

  2. Brug lunkent vand (læg evt. en skridsikker måtte som underlag)

  3. Ros, ros, ros :-)

  4. Man kan fylde en vask eller et badekar, så det går hunden til knæene eller man kan bruse hunden

  5. Massér blidt (hunde) shampoo over hele kroppen – husk aldrig at bruge almindeligt shampoo

  6. Brug evt. en svamp eller klud til hovedet og undgå shampoo i øjnene (vi ved det gør nas). Undgå også vand i ørene

  7. Skyl…..grundigt. Alt shampooen skal selvfølgelig ud af pelsen igen, så hunden ikke kløer

  8. Tør hunden med håndklæder. Hvis din hund er rigtig fancy, findes der faktisk også badekåber til hunde

Det allervigtigste hvis man gerne vil bade hunden oftere, er at man får den til at føle sig tryg.

Ingen stress eller skældud. Kun rosende ord og en positiv attitude.

Du kender din hund bedst og finder helt sikkert en metode, som kan gøre badet tåleligt for hunden, hvis din hund ikke er super glad for vand.