Miniguide: Lydangst – Del 2

Viktoria Bindslev

Miniguide: Lydangst – Del 2

I samarbejde med Tanja Benn og Johnny Bastian fra SearchHouse har DogCoach lavet denne lille miniguide til at forstå og tilvænne din hund bedst muligt til lyde forud for feks. nytårsaften. 

Guiden er i 2 dele. Første del omhandler hvad lyngangst reelt er, og hvad du kan gøre forebyggende for at undgå at hunden bliver bange for høje lyde (torden, fyrværkeri, larm mv).

Anden del her omhandler tiden og til og under nytårsaften, som for rigtig mange hundeejere er virkelig udfordrende.

Forsæt og intensiver op imod nytåret

Når hunden er tryg ved at du afspiller relativt høje lyde, er det tid til at du også får generaliseret det. Dvs. At din hund nu skal lære at lydene kan forekomme forskellige steder.

Tag telefonen med lyden med ud på gåturen og afspil den der. Husk at skrue ned for lyden når du ændrer miljøet, og gradvis øg herfra, præcis som du gjorde indenfor. Vær også opmærksom på, at afspille lyden udenfor når det er mørkt.

Selvom vi laver rigtig meget forbyggende træning, skal vi stadig være meget opmærksomme i dagene op til Nytår og på selve nytårsaften. En pludselig høj lyd kan ødelægge hele din træning. 

Her bliver der skruet op for niveauet med røgmaskine.... Husk aldrig at gå så langt i træningen, medmindre hunden er klar til det

I dagen op til Nytår:

 • Undgå aftenture i mørket, hvor du kan risikere at der affyres fyrværkeri. Bor du i byen, så gør dine aftenture meget korte og kør evt. Ud af byen for at lufte
 • Brug timerne i dagslyset til at aktivere din hund, så den mentalt og fysisk er vel-stimuleret. Det vil gøre at din hund bedre kan tackle, hvis der skulle komme høje lyde.
 • Hav altid snor på din hund når I er udenfor. Hvert år løber rigtig mange hunde væk fordi de bliver bange.
 • Giv gene kosttilskud hele december måned og øg evt. Doseringen lige op til Nytårsaften.

 

Selve nytårsaften:

 • Sørg for at din hund er godt velstimuleret med masser af motion og mentalaktivering
 • Vær altid sammen med din hund. Efterlad den ikke alene hjemme.
 • Hav et godt tyggeben klar
 • Rul gardinerne for. Prøv at lukke så meget af som muligt for lysglimt, da de også påvirker hunden.
 • Skru op for Tv’et eller radioen, så det skærmer lidt for lydene udenfor.
 • Støt din hund, hvis den har brug for det.
 • Lav evt. En hule eller andet som din hund kan putte sig i, hvis den har brug for det.
 • Når det brager allermest, så lav evt. Søgeøvelsen som din hund kender fra den forebyggende træning.

 

Er din hund allerede angst, eller er du kommet for sent i gang, kan du redde hundens nytårsaften:

 • Tale med din dyrlæge om noget angstdæmpende medicin til aftenen.
 • Hvis din hund er glad for at køre bil, så kør en tur på motorvejen kl. 24.00. Her hører hunden ikke lydene på samme måde og du kan dermed undgå det værste tidspunkt for larm.
 • Find et sted hvor der ikke skydes af. Eksempler er områder hvor fyrværkeri er forbudt. Udlandet eller måske endda lydtætte hoteller som f.eks. Hilton ved Københavns lufthavn, som har lavet en business ud af at invitere hundefolket nytårsaften.

Næste år kan du med fordel tilmelde dig SearchHouse’s Lys & Lyd kurser, så du er godt forberedt til nytårsaften næste år 😊

Vi har lavet en playliste her, hvor du kan se, hvordan der trænes med hundene i Search House

Om Searchhouse   

SearchHouse er Danmarks første hundetræningscenter som har specialiseret sig i specialsøg og miljøtræning af hunde.

Stedet er beliggende i Mørkøv drives til dagligt af Tanja Benn og Johnny Bastian som har mange års erfaring med uddannelse og træning af specialsøgshunde som anvendes af f.eks. politi og kriminalforsorgen.

I den unikke miljøtræningshal tilbydes løbende kurser og uddannelser til alle typer af hundeejere indenfor søgearbejde og miljøtræning.

Se mere på www.searchhouse.dk