Tredie og sidste del af miniguiden om hvad vi som hundeejere kan gøre for at sikre vores hunde den størst mulige holdbarhed igennem livet kommer her, og sætter fokus på seniorhunden.
Guiden er udarbejdet i samarbejde med hundefysioterapeut Helle Hoffmann.
Læs de Del 1: Hvalpen her - og Del 2: Den voksne hund her
Jeg plejer altid at sige, at en gammel hund skal bare have lov at være en gammel hund. Det skal forstås på den måde, at man som hundeforælder må indrette sig på, at man på et tidspunkt har fået en seniorhund, der har andre behov end den yngre hund. De kan blive lidt stædige og sære på deres egen finurlige måde. Deres fysiske behov og evner vil også ændre sig. Det kan betyde, at man som ejer også må lægge ens vaner lidt om. Alt det må man som ejer tage med oprejst pande og bare nyde sin seniorhund.
Tidligere i denne guide har jeg skrevet, at din hund holder op med at motionere sig selv, når den er ca. fire til fem år. Det betyder, at du som hundeforælder bør være mere proaktiv ift. at holde din hund fysisk aktiv. Jeg har også skrevet om vigtigheden af at holde din hund slank hele livet, da overvægt kan tage år fra din hund i sidste ende. Og jeg har skrevet om, hvordan du ved at sørge for opvarmning og nedkøling af din hund, kan undgå at den får større skader. Alt sammen med det mål at din seniorhund kan have et så godt liv så længe som muligt. Alt det du gør for din hvalp og voksne hund, vil komme ti-fold tilbage til dig og din hund, når den bliver gammel.
Tip nr. 1: Fortsæt endelig med at holde din gamle hund fysisk aktiv
I min klinik ser jeg ofte hunde, der bliver brugt til jagt eller som er arbejds-/brugshunde. Det kan fx været professionelle hunde (som fx Politiets narkohunde) men også hunde, der laver en eller anden form for brugshundearbejde som sport. Mange tænker, at det må være hunde, der bliver meget slidte, og at de nok har det hårdt som gamle.
Men min oplevelse er helt klart, at disse typer hunde faktisk er dem, der klarer sig bedst selv langt oppe i alderen. Jeg har haft flere jagthunde på 12 år i min klinik, der trods skavanker stadig bliver brugt på jagt. Ja, de har måske fået lidt gigt, og er ikke så letbenede, som da de var 2 år, men muskelmæssigt er de stadig smidige og stærke.
Min mening er helt klart, at det skyldes, at deres ejere har sørget for:
- At holde deres hunde slanke hele livet
- At hundene har fået lov at bruge deres kroppe frit og bliver holdt fysisk aktive langt op i alderen
Naturligvis skal du se på din egen hund og tage hensyn til dens fysiske formåen. I takt med at din hund bliver ældre, bliver den muligvis mere svag fysisk. Men det betyder ikke nødvendigvis, at den er klar til at lægge sig hen på en pude i et hjørne i stuen og ligge der resten af dens tid. Har du en gammel morfar på 95, vil han måske heller ikke bryde sig om at komme ud på en 20 km vandretur. Men han vil sikkert ligesom din gamle hund blive glad for at komme ud på en oplevelsestur, men hvor man ikke bliver fysisk overanstrengt.
Jeg vil derfor anbefale dig, at du ser på din gamle hund ligesom på hvalpen. Sørg for at den kommer med ud og opleve noget. Så længe din hund kan holde til det, bør du sørge for at holde den fysisk aktiv som beskrevet under del 2 i miniguiden. Gå ture på en længde, der ikke overanstrenger din gamle hund. Tag hellere flere korte ture på en dag, en én lang. Sørg for at gå i forskelligt terræn. Og læg øvelser som balancetræning eller søgeøvelser ind i turen. Du skal altså endelig ikke være bange for fortsat at træne eller være fysisk aktiv med din hund, så længe det er fysisk muligt. Det vil kun være godt for din hunds krop og sind.
Tip nr. 2: Husk også for at stimulere din gamle hund mentalt
Vores hunde bliver ældre og ældre. Det skyldes bl.a., at vi mennesker ift. tidligere passer bedre på dem. De får bedre foder, og vi er blevet bedre til at behandle dem, så de nu overlever sygdomme, de måske ville være aflivet på grund af for bare 10-15 år siden. Men det nytter jo ikke noget, at vores hunde kan blive ældre og ældre fysisk, hvis vi - lidt provokerende sagt – blot lader dem henslæbe deres alderdom i kedsomhed. De gamle hunde har stor glæde af fortsat at få oplevelser hver dag.
Mens jeg skriver dette her (i februar 2021), er hele Danmark lukket ned. Mange arbejder hjemmefra, og børnene bliver hjemmeskolet. Bortset fra dagligvarebutikker er alle forretninger, biblioteker, biografer, shoppingcentre, museer, forlystelsesparker m.m. lukket ned. Det eneste vi kan foretage os, er at være hjemme hos os selv, måske mødes med nogle få, tætte venner og så være ude i naturen. Du kan måske nikke genkendende til, at det er begyndt at føles lidt ensformigt, og at du trænger til, at du snart kan lave noget andet.
Prøv lige at tænke på, at det er det liv, mange af os byder vores hunde. De samme fire vægge hver dag, og den samme luftetur rundt om blokken tre gange om dagen. Selvom din hund er blevet ældre, har den stadig brug for at blive stimuleret mentalt. Ligesom vi mennesker har. Som jeg skrev under tip nr. 1 kan du tage på oplevelsesture med din gamle hund, ligesom du gjorde, da den var hvalp. Det er en måde at stimulere den på. Din hunds næse fungerer sikkert stadig godt, og du kan lade den søge efter bolde eller mad i stuen, i haven eller naturen. Du kan træne de tricks med den, som den har lært tidligere – eller du kan måske ligefrem lære den nye tricks.
Koordingeringsøvelser som sit, stå, dæk, gi’ pote, rulle rundt, sidde bamse og lign. vil hjælpe til at træne dens nervesystem og dens muskler. Du kan med fordel også lave balanceøvelser med din gamle hund. Husk dog at starte blidt op, hvis din hund aldrig har prøvet det før – eller det er længe siden, og den er ude af form. Du kan lære den det på samme måde, som du ville lære en hvalp det (se del 1 af mini-guiden).
Balancetræning er rigtig godt for de gamle hunde, da de får trænet deres coremuskulatur og deres nervesystem. Det vil gøre deres kropsbevidsthed stærkere, og de vil have nemmere ved at rette deres krop op, hvis de fx skulle glide på et glat gulv. Det betyder altså, at du kan hjælpe din hund til at undgå skader i en sen alder. Fysisk træning kan endda (gerne i kombination med kropsbehandlinger) være med til at løsne op i spændinger i kroppens muskulatur og bindevæv. Det vil gøre din gamle hunds krop stærkere og mere smertefri. Og så vil det gøre din gamle hund glad at lave noget sammen med dig.
Tip nr. 3: Hvis din gamle hund har gigt
Selvom du gør alt, hvad du kan fra din hund er en lille hvalp for at få en holdbar hund, så kan du nok ikke undgå, at den med alderen vil få noget slidgigt. Undersøgelser fra et amerikansk universitet viser, at ca. 60% af alle hunde over 7 år har slidgigt. Men starter du, mens din hund er lille med at holde den slank, sørge for den får tilpas motion hele livet samt jævnlige kropsbehandlinger, et godt foder med den rette næring til kroppen evt. suppleret med kosttilskud, har din hund de bedste forudsætninger for at klare sig godt, selvom den får slidgigt, når den bliver gammel.
Slidgigt opstår, når brusken i et led forsvinder. Det er noget, der sker med alderen, men passer du på din hund som beskrevet ovenfor, kan du gøre meget for at udskyde gigtprocessen (eller bremse den) så længe som muligt. Brusk i et led får ikke næring fra blodkar som resten af kroppen, men fra den ledvæske, der er i et led. Denne væske presses ind og ud af brusken, når hunden bruger og belaster sine ben. Dette er en af grundene til, at det er godt at bevæge sin krop også selvom, man har gigt. Du har måske også oplevet, at din gamle hund kan være stiv, når den rejser sig, men når den har gået lidt, så virker den mindre stiv. Nyere dansk forskning viser, at er brusken i et led først væk, kan den ikke gendannes, da kroppens evne til at danne ny brusk forsvinder med alderen. Det gælder altså om at forebygge.
Har din hund fået gigt, så kan skånsom fysisk træning som beskrevet under tip nr. 2 samt svømning og hyppige men korte gåture være en god ide. Med den rette type motion stimulerer man den tilbageværende brusks evne til at optage ledvæske. Det vil forøge bruskens elasticitet og stødabsorberende evne. Derudover kan du supplere med forskellige kosttilskud, der også kan hjælpe med at forbedre den tilbageværende brusks tilstand.
Til sidst vil jeg også gerne opfordre til, at har du mistanke om, at din hund har gigt og dermed smerter, så er der intet forgjort i at gå til dyrlægen og få smertestillende til din hund. Ingen gamle hunde skal gå rundt med smerter. Jeg oplever ind imellem hundeejere, der i bedste mening vil undgå at deres gamle hund får smertestillende for ikke at fylde den med kemikalier. Men i min verden skal gamle hunde ikke lide unødigt. Husk på, at hunde er indrettet sådan, at de vil skjule deres smerter og skavanker så længe som muligt for ikke at vise svaghed over for resten af deres flok.
Det kan være svært at vide om din hund har smerter, men oftest vil du kunne se det på dens adfærd. Den kan værge sig ved at hoppe ind i bilen eller op i sofaen. Den trækker sig fra resten af familien. Eller den være blevet ”sur” på andre hunde. Min erfaring siger mig, at har du haft en hund, der altid har været glad for andre hunde, så vil den også være det som gammel hund. Jeg har selv en 12,5 år gammel cairn-terrier, der er blind. Hun har altid været glad for andre hunde, og det er hun også nu, selvom hun har et handicap og faktisk ikke kan se dem. Hun hilser gerne med logrende hale på de hunde vi møder på vores gåtur. Derfor holder jeg meget øje med om hun ændrer adfærd ift det, for det vil fortælle mig, at hun ikke har det godt og muligvis har smerter et sted. Husk at smerterne også kan sidde andre steder end i bevægeapparatet. Søg derfor altid dyrlæge, hvis du har mistanke om at din hund har smerter. Det kunne fx skyldes en dårlig tand eller mavepine eller noget helt tredje.
Om Helle Hoffmann
Helle Hoffmann er uddannet hundefysioterapeut, reiki healer samt kraniosakralterapeut til dyr og mennesker, dyretelepatør, foredragsholder og medforfatter til den høj-aktuelle hundebog: Læg din pote i min. Derudover underviser hun i kraniosakral terapi til hund.
Helle er ejer af Hoffmann Hundemassage & Fysioterapi, har egen klinik i Mørkøv og er 1 dag om ugen på Furesø Dyreklinik. Hun har 30 års erfaring med egne hunde og hundetræning. Lige nu har hun sammen sin mand 7 hunde: Addie (labrador), Enya (labrador) og Gracie (blind cairn terrier), Novo (mallinois), Bastian (labrador), Connor (labrador)og Emmett (labrador).
Se mere om Helles arbejde på: https://helle-hoffmann.dk