Skal man børste tænder på sin hund?

Viktoria Bindslev

Skal man børste tænder på sin hund?

Mange hunde døjer med plak og tandsten. Ligesom hos os mennesker, er det ideelt, at man børster tænder på sin hund hver dag. Manglende tandpleje kan resultere i blandt andet løse tænder og tandkødsproblemer. Det kan resultere i dyre ture hos dyrlægen, som mange af os nok helst vil slippe for.

Det er klart nemmest at lære hvalpe og unghunde at få børstet tænder, men voksne hunde kan også sagtens lære det - dog kan træningsprocessen tage længere tid. Når man introducerer sin hund overfor tandbørsten, er det vigtigt at forbinde den med gode oplevelser! Derfor anbefaler vi at have fokus på frivilligt håndtering.

Det er vigtigt, at man ikke går for hurtigt frem, når hunden skal lære at få børstet tænder. Det kan være en god ide at øve sig et par minutter hver dag med at få lov til at se på tænderne og pille stille og roligt i munden før træningen med tandbørsten begynder. Det er også vigtigt, at anskaffe sig en tandpasta beregnet til hunde og en tandbørste - enten en specielt til hunde eller en blød til børn.

Her er 5 trin til, hvordan du kan lære hunden at få børstet tænder:

1. Start med at tage hundetandpasta på fingeren og lade hunden slikke dette af. Ros hunden, når den slikker det af og introducer eventuelt noget, du kan sige til hunden hver gang, den skal have børstet tænder, inden du lader den slikke på fingeren.

2. Når du har haft succes med trin 1 over flere omgange, eller hvis træningen gik rigtig godt første gang, kan du begynde at røre tænderne, mens du har tandpastaen på fingeren, så hunden vænner sig til bevægelsen og berøring i munden.

3. Efter succes med trin 2, kan du nu introducere tandbørsten. Start igen med bare at tage tandpasta på børsten og lad hunden slikke på den, men du roser. Brug gerne det ord, eller den sætning, du har valgt at introducere overfor hunden, inden den skal have børstet bisserne.

4. Når hunden føler sig tryg, kan du begynde at børste en smule på hjørnetænderne. Start småt ud, så du kun børster kort og derefter fjerner tandbørsten og lader hunden slikke på den igen.

5. Du kan nu øge tiden, tandbørsten befinder sig i munden og forsøge at børste længere inde i munden.

Efter et par ugers træning, burde du få en hund, der sætter mere pris på at få børstet tænder. Og HUSK nu at rose hunden undervejs i træningsprocessen.

Rigtig god fornøjelse med tandbørstningen