Tryg Negleklipning - del 3

Malene Holst Christensen

Malene Holst Christensen

Tryg Negleklipning - del 3

 Jeg håber at sidste uges træning har rykket noget i forhold til din hunds forhold til neglesaksen og setuppet omkring negleklipning.

Husk endelig at fortsætte dén træning, så I får lagt et rigtig godt fundament for tryg negleklipning. Hastværk kan aldrig anbefales i denne form for træning.

I denne uge får du de 4 trin der har med pote- og neglehåndtering at gøre.

Læs de tidligere ugers indlæg:

- Del 1

- Del 2

  1. Potehåndtering

Start med at belønne din hund for at du sætter hånden på en del af dens krop, som den er tryg ved. Det kan fx være skulder, bryst eller ‘det der sted på halsen, hvor den godt kan lide at blive kløet’. Herfra kan du stille og roligt, over flere gentagelser, arbejde din hånd tættere og tættere på poten ved at lade hånden glide over hundens krop og ned af benet. Beløn hver gang din hånd har bevæget sig og husk at lave nemme gentagelser indimellem.

Når din hund er blevet tryg ved at du kan lade et par fingre glide over poten kan du begynde at holde hånden stille på poten et øjeblik. Derefter kan du begynde at tage nogle fingre let rundt om underbenet og til sidst kan du løfte let på poten.

Næste step er, at du skal gøre din hund tryg ved at du holder lidt om poten med den ene hånd og at den anden hånd også begynder at ‘komme i spil’. Kan din hund allerede give pote selv, kan du begynde træningen på dette trin.

Beløn først for at poten ligger i din ene hånd og begynd så, over flere gentagelser, at bevæge den anden hånd tættere på poten, rundt om poten og til sidst at røre ved poten. Lad altid din hund trække poten til sig, hvis den ikke er tryg i situationen og gå så nogle trin tilbage i træningen.

  1. Neglehåndtering

Når din hund er tryg ved potehåndtering, kan du begynde at udvide til håndtering af neglene. Arbejd med stille og roligt at gøre din hund tryg ved at få isoleret en negl og herefter at du klemmer let om neglen med fingrene.

  1. Neglesaks omkring poter og negle

På denne trin begynder vi at sætte træningen fra de tidligere trin sammen. Din hund skal derfor være tryg ved potehåndtering, neglehåndtering og neglesaksen, før du begynder at træne dette trin.

Sid med hundens pote i den ene hånd, imens du har neglesaksen liggende ved siden af jer. Udvid til at løfte neglesaksen og senere flytte neglesaksen tættere på poten i hånden. Når hunden er tryg ved at holde poten i din ene hånd, imens du tager neglesaksen helt hen og rører ved poten med den anden hånd, kan du begynde at arbejde på neglene.

Træn på at gøre din hund tryg ved at du dutter på en negl med neglesaksen, tager neglesaksen omkring en negl og til sidst at du klemmer let om en negl med neglesaksen (men uden at klippe!), imens den trygt lader poten ligge i din hånd.

  1. Negleklipning

Når din hund er tryg ved alle de forrige 7 trin, kan du forsøge at klippe lidt af en negl. Klip et stykke så tyndt som muligt og aldrig en stor klump.

Hvordan det er bedst at reagere efter du har klippet en negl afhænger af din hund - nogen har brug for at få at vide, at de er verdensstjerner og andre har brug for at få en rolig godbid og lidt ros, uden at du gør et større nummer ud af det. Måske du allerede ved hvad der vil være bedst for din hund og ellers må du prøve dig frem,

Når du er nået hertil i din træning vil jeg først og fremmest sige: hvor ér det kæmpe sejt!

Og derefter er jeg nødt til at sige: find tålmodigheden frem, for du er ikke i mål endnu.

Derfor vil jeg nu anbefale dig at gå lidt tilbage i træningen og træne godt på de forrige trin, indtil jeg i næste uges blog vil guide dig den sidste vej til tryg negleklipning.

Indtil da, KÆMPE HEP til dig og din hund, uanset hvor I er nået til i træningen.

- Mie

 

SuccesHund - Mie Bay

Mie Bay er dyrlæge, hundeinstruktør og kæmpe hundenørd. Hun brænder for den gode relation mellem hund og ejer og har især en passion for at udbrede træning af tryg og frivillig håndtering for familiehunden. Mie ejer SuccesHund, hvor hun arbejder efter tanken, at hundetræning skal være trygt og sjovt - for både hund og menneske.

Du kan læse om Mies undervisning og lære hende bedre at kende på Instagram/Facebook profilerne @SuccesHund og på hjemmesiden www.succeshund.dk