Før jeg fik hund, rejste jeg ofte til eksotiske rejsemål og storbyer. Efter jeg har fået hund - og nu to styk - har mine prioriteter ændret sig. Havde du spurgt mig for 15 år siden, om jeg gad tage på bilferie i Europa, så havde svaret nok været "nej tak". Men nu, hvor jeg gerne vil have hundene med, har jeg fået øjnene op for, hvor mange skønne steder der er at se lige her i vores egen "baghave". For mig bliver ferien meget bedre af, at kunne opleve det hele sammen med mine hunde. Men det kræver også meget planlægning og omtanke, hvis hunden også skal have en god ferie. For mig er det dog alt besværet værd, når vi sammen kan vandre i bjergene, opleve en fremmed strand eller besøge en hyggelig pub, hvor hundene er velkomne.
Siden jeg fik Frida for 7 år siden, har vi rejst rundt i det meste af Danmark - og besøgt en lang række lande i Europa: Sverige, Norge (skiferie), England, Tyskland, Østrig, Italien, Holland og Frankrig. De fleste af vores ferier er aktive ferie med vandring i bjergene eller i andre smukke naturområder. Møder vi en storby, er det højest en dag eller to, vi gør stop. Hvis det skal give mening at have hunden med på ferie, synes jeg, det er vigtigt at vælge en ferieform, som også giver hunden en god oplevelse. Og jeg tror, de færreste hunde bryder sig om for meget stress og jag, larm og varme i en hel ferie. Derfor vælger vi at lade være med at rejse for langt sydpå om sommeren - og tager til steder med masser af luft og natur.
Hele set-uppet omkring en ferietur, kan være en stress-faktor for hunden: Mange timers køretur i bil, bo nye steder, en masse nye indtryk - og mennesker/dyr at forholde sig til. Derfor har jeg trænet en masse miljøtræning fra hundene var små: Være med på café, komme med "i byen" - og vænne sig til mange nye indtryk. Derefter har vi altid startet i det små med korte weekendture for at se, hvordan de tog det. Sidste sommer, da Vilde var lille, gik turen til Sydsverige og Bornholm, så vi ikke skulle rejse for langt med hende. I år har hendes første "rigtige" udlandstur været 10 dage til Sydtyskland og Østrig. Hun klarede det superflot og nød at deltage. Men jeg kunne også godt mærke, at der var brug for ekstra pauser og mere nattesøvn for at fordøje alle de nye indtryk.
Hvis mine hunde ikke var trænet til alt dette på forhånd og i stedet stressede op over at komme med - ja, så ville jeg helt sikkert i stedet vælge pasning derhjemme. En god ferie sammen skal være hyggeligt for både de to- og firbenede.
Mit bedste råd til dem, som vil kaste sig ud i at tage hunden med på ferie for første gang, må være at forberede sig grundigt hjemmefra: Træn de ting, som kan gøre det nemmere for hunden at komme med - såsom bilkørsel, nye miljøer osv. Og sørg for at have styr på det praktiske: Har hunden sit pas, rigtige vacciner osv. - og hvad skal I have med af ting, foder, førstehjælpskasse mv.? Desuden kan der i nogle lande være særlige regler ift. hunde, som man skal sætte sig ind i: Hvis I vil køre i offentlig transport eller lift i bjergene i Østrig, Italien og Tyskland, kan der fx være krav om mundkurv. Og så er det jo rart, både at have medbragt sådan én samt at få trænet hunden hjemmefra. På vores ferier sørger vi også som regel for at have en "plan B" i baghånden: For hvad gør man, hvis der er planlagt 5 timers vandring - og temperaturen så bliver 30 grader? Det har vi prøvet en gang på vandreferie i Sønderjylland, og så var det rart at vide, at vi kunne tage en bus i stedet for at gå.
Alle disse "besværligheder" nævnt, så synes jeg, at ferie med hund er det mest fantastiske: Vi møder altid megen velvilje og interesse, og kommer på den vis nemmere i snak med lokale og andre rejsende. Hundene gør, at vi får stoppet op og "trukket vejret" og nydt de små ting på turen og i naturen lidt ekstra. Og ja: så er det bare en fornøjelse også at have disse oplevelser i fællesskab.
Næste stop på vores fælles eventyr bliver Dolomitterne i Italien....
Om bloggeren:
Karoline bor i Birkerød med sin kæreste og de to golden retrievere, Frida og Vilde. Karoline er uddannet dyrlæge og hundetræner og er medstifter af hundeløbeklubben Dirty Paws, hvor hun også er træner/tovholder i lokalklubben i Nordsjælland. Frida og Line elsker at løbe canicross sammen og har deltaget i mange stævner i ind- og udland, inkl. EM og VM. Deres vigtigste motto er dog "Better together" - at turene handler om teamwork og forståelse for hinanden. Og at alle kan være med. Foruden canicross deltager de også i K9-biathlons (forhindringsløb med hund) og dyrker hundefitness. Og vandreture både i Danmark og rundt omkring i Europa er også et hit.
Frida er en superhurtigt løbehund, når det gælder. Og kan vandre i timevis i alperne. Men hun elsker også bare at blive nusset på maven og sove længe. Hun kan være stædig som et æsel, hvis der er noget, hun ikke gider. På aftengåturene er det fx hende, som bestemmer ruten. Og så "taler" hun meget ved at brumme, bl.a. når hun synes, at hun har fortjent en ekstra godbid.
Vilde er fra foråret 2023 - og på mange måder Fridas modsætning. Hun er fuld af spilopper og altid glad og fræk. Hun kan hyle som en ulv eller hoppe som en kænguru, når hun bliver utålmodig - og ellers er hun en kvik og modig pige, som elsker vild leg og træning. Hun vil gøre stort set alt for en godbid.
Frida, Vilde og Karoline er at finde på Instagram med profilen @teamgoldenpower