Miniguide - del 1: 10 gode råd til at vælge den bedste hund til netop dig

Powerdog

Miniguide - del 1: 10 gode råd til at vælge den bedste hund til netop digDer er mange ting, der skal tages hensyn til og tænkes over, når drømmen om en lille varm hundehvalp banker på. 

I samarbejde med instruktører og adfærdsbehandlere fra Powerdog har vi samlet 10 gode råd til den kommende hundeejer i en lille miniguide

Råd 1: Hvorfor vil du have hund?

Inden du begynder at lede efter din nye firbenede ven, er det en god ide at stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor vil jeg gerne have en hund?
Et valg om at få en hund bør være velbegrundet og velovervejet. Vær opmærksom på, hvad det præcist er, du leder efter i en hund, inden du begynder at tage på hvalpebesøg og bliver forelsket i de små bløde ører og poter.

Spørg dig selv om, hvad du kan tilbyde en hund frem for, hvad hunden kan tilbyde dig.
Valget om at få en hund medfører en masse ansvar, og der skal sættes både tid og energi af i hele hundens levetid. De fleste hunde bliver 10-15 år gamle, så det en langvarig forpligtelse, du indgår, når du vælger at få en hund. En hund skal prioriteres, og der skal tages hensyn til dens behov, både når den er hvalp, og når den bliver gammel.

Tænk over, hvordan du har lyst til at tilpasse din hverdag til at have hund.
Det vil blive nødvendigt at stå tidligt op for at gå med hunden hver eneste dag. Det vil blive nødvendigt at gå til træning med hunden, så I kan komme godt i gang med jeres samarbejde.
Der kommer ofte også bekymringer med at have en hund. Den kan blive syg, eller der vil være behov for at få den passet nogle gange. Alt det, skal du have tænkt igennem og være klar til at din hund vil påvirke din hverdag og dine rutiner.

Råd 2: Valg af race

Hunderacer er der nok af, og alle racer har noget forskelligt at byde på. Når du begynder at lede efter en race, bør du starte med at undersøge, hvilket behov racen har for at blive aktiveret – det kommer nemlig ofte bag på mange, at en labrador, som er en yderst populær familiehund, faktisk har et stort behov for at bruge sin hjerne og ikke trives optimalt med kun at få et par gåture om dagen. En hund som ikke bliver aktiveret nok, vil selv finde noget at bruge sin energi på, og i værste fald kan den blive destruktiv og stresset.

Der er ingen hunde, som slet ikke har brug for aktivering, men nogle racer kræver dog lidt mindre. De små selskabshunde som shih tzu, bichon havanais og malteser er dejlige familiehunde, som nyder at flade ud på sofaen og kun har moderat behov for at bruge næsen og hjernen for at trives. Dermed ikke sagt, at de ikke vil elske at deltage aktivt i alle mulige former for hundesport, og de kan sagtens gå med på 10 km. gåtur.

Både de små selskabshunde og flere af de større racer har ofte en dejlig pels, som kræver nogle kræfter at holde fin og sund, og det skal du være forberedt på at sætte tid af til, hvis du vælger sådan en type hund. Er du til hunde, som elsker at samarbejde, vil du hurtigt støde på racer som border collie, spaniels og schæfer. Samarbejde hænger ofte sammen med aktivitet, og mange af de samarbejdende racer har derfor især brug for at blive holdt beskæftiget med både fysisk motion såvel som mental stimulering, såsom at løse opgaver med næsen, lydighedstræning eller jagttræning for at trives, og for at du kan holde ud og bo sammen med den. Vær også opmærksom på, at flere racer nu inddeles i arbejds- og udstillingsudgaven. Arbejdsudgaven bør kun anskaffes af de hundeejere, som vil træne og arbejde aktivt med hunden hver eneste dag resten af hundens liv.

Når du ser dig lun på en race, bør du altid sætte dig ind i, hvad racen oprindeligt er skabt til, for at få en ide om, hvad den typisk vil kræve for at trives allerbedst. Kontakt gerne en opdrætter af den race, du er interesseret i. En ærlig opdrætter vil give dig god indsigt i både, hvad racen kræver, og hvad den byder på. Ligeledes har DKK et rigtig fint opslagsværk på deres hjemmeside med racebeskrivelser, og mange racer har FB sider, hvor du kan spørge ejere af den pågældende race om deres holdning til hvor meget racen bør aktiveres.

 

Powerdog er et samlingssted for dedikerede instruktører og adfærdsbehandlere

Her tilbydes kursister mange forskellige kurser indenfor de fleste hundesportsgrene både online som i lokalerne i Roskilde. Motto’et er bag Powerdog er, at hundetræning skal være sjovt, for alle! Både hunden og ejeren.

Teamet bag Powerdog favner bredt, fra familiehunden til den hardcore konkurrencehund og alle elsker de at give hundeejere ny viden og forståelse for deres hunde.

SE MERE PÅ POWERDOG.DK