Miniguide – del 3: Ejerens kontra hundens behov

Maria Wittrup

Miniguide – del 3: Ejerens kontra hundens behov

Tredie del af miniguiden om socialisering omhandler vigtigheden af at respektere din hunds behov ikke nødvendigvis matcher dine som ejer. 

Guiden er i 3 dele og er lavet i samarbejde med professionel hundetræner og adfærdsbehandler Maria Wittrup, som er indehaver af happy-hund.dk

Fik du ikke læst de 2 øvrige afsnit, kan du læse med her:

Del 1: God socialisering af din hund

Del 2: Lær at forstå din hunds signaler 

Din hund skal ikke længere finde sig i hvad som helst fra dig som ejer

Før i tiden har socialisering haft fokus på, at hunden skulle finde sig i hvad som helst dens ejer udsatte den for, uden at vise hensyn til hundens egne behov. Det har vist sig at være en uhensigtsmæssig tilgang.

Tilgangen til socialisering er nu, at vi har hundens egne behov i centrum.

Hunde er sociale væsener, men deres behov er ikke at være i en stor flok fyldt med andre hunde og nye hunde. Det vil sige, at vi ikke kan regne med, at vores hunde kan med alle, og det skal vi acceptere som værende naturligt. Det vi skal gøre os bevidste er, at vi aldrig med sikkerhed kan vide, hvordan vores hund vil reagere overfor hunde, den ikke kender, men vi kan give den et godt grundlag for at reagere hensigtsmæssigt. 

Vi ved nemlig heller ikke, hvordan andre hunde vil reagere overfor vores hund. 

Når fremmede hunde er løse sammen, kan det nogle gange gå godt, med det modsatte kan også være tilfældet. Derfor kan vi ikke være sikre på, at oplevelsen bliver positiv. Vi er derfor som ejere en meget vigtig brik i forhold til hensigtsmæssig socialisering, da vi jo netop styrer det vores hunde oplever. 

Jeg forestiller mig altid en rygsæk, som man prøver at fylde op med gode oplevelser med andre hunde.

En gang imellem kan man komme ud for en dårlig oplevelse, men den fylder ikke så meget, fordi der er så mange gode oplevelser, der overskygger den dårlige. Vi skal sørge for at vores hunds rygsæk er fyldt med gode oplevelser. 

Hunde er forskellige og har forskellige behov. Nogen har brug for at se det hele an, inden de har lyst til at være sociale med fremmede hunde. Nogen leger med alle andre hunde de møder på deres vej, og nogen har det måske bedst samme med et par gode hundevenner. Derfor skal man kigge på, om det ens hund deltager i er for ens egen skyld eller for hundens. 



En motivationsfaktor for at slippe hunden løs sammen med andre hunde, er at give hunden gode oplevelser og få den aktiveret.

Det er dejligt at se sin hund løbe rundt og få brugt en masse energi, og mødes med andre hunde. Det bliver dog kun en god oplevelse, hvis hunden sætter pris på at møde mange fremmede hunde. For at vide om det gælder for din hund, må du kende de signaler, den sender dig. Hunde er forskellige og for at vide, om det er en god oplevelse for hunden, er man nødt til at kunne læse sin hund.
 

Jeg sætter stor pris på at lære hunde at kunne mødes med andre hunde i snor. Det kan man fx gøre ved gå en tur med en anden hund. På den måde kan man mødes, selvom der ikke er et sted hundene kan løbe løse, samtidig med at hundene kan få selskab uden at de nødvendigvis behøver at kunne lege godt sammen, fx pga størrelsesforskel eller forskellige måde at lege på.

Socialisering er altså øvelse i det gode møde mellem hunde, hvor hunden vænnes til at opleve mange forskellige scenarier, uden at blive stresset. Det er ikke, at hunden eksponeres for ting, der overskrider dens grænser. Når hundens grænser bliver respekteret, lærer den at det ikke er nødvendigt at sige fra på en uhensigtsmæssig måde, og man undgår situationer hvor hunden får store stresspåvirkninger.  

Om forfatteren  
Maria Wittrup er 39 år og har siden 2008 drevet sin egen hundeskole i Hjørring. 
Hos  happy-hund.dk arbejdes der altid med positiv forstærkning og træning på hundens præmisser. Der tilbydes holdtræning, enetimer og adfærdsbehandlinger.  

i 2023 har Maria udgivet en bog om hensigtsmæssig socialisering.
Hendes passion er den hensigtsmæssige socialisering af hundene, hvor man tager hensyn til deres forskellige behov, og sørger for at give dem en masse gode oplevelser med andre hunde. Generelt forsøger hun at slå et slag for, at socialisering også kan foregå hvor hunde mødes i snor, og ikke kun når de slippes løs med andre hunde.