Miniguide del 2 – Lær at forstå din hunds signaler

Maria Wittrup

Miniguide del 2 – Lær at forstå din hunds signaler

Anden del af miniguiden om socialisering omhandler vigtigheden af at forstå din hunds kropssprog og signaler. 

Guiden er i 3 dele og er lavet i samarbejde med professionel hundetræner og adfærdsbehandler Maria Wittrup, som er indehaver af happy-hund.dk

Fik du ikke læst første del, kan du læse med her:
Del 1: God socialisering af din hund

Lær og respekter din hunds signaler
I mit arbejde som adfærdsbehandler er det min fineste opgave at hjælpe hundeejere med at forstå deres hund. Hvis du forstår hvad din hund prøver at fortælle dig, kan du også give hunden den bedst mulige socialisering. 

Hunde kommunikerer gennem kropssprog og meget af deres kommunikation handler om at forhindre konflikter med andre hunde; de såkaldte konfliktdæmpende signaler.

Ved at bruge disse signaler kan den forhindre konflikter med andre hunde, ved fortælle om den ønsker at øge eller mindske afstanden til andre hunde, men den kan også bruge signalerne til at dæmpe sig selv med, hvis den er glad eller bange. 

Nogle af signalerne er nemmere at opdage end andre. Hunden bruger de samme signaler til at kommunikere med os, og derfor er det utrolig brugbart, at vi kender dem, for på den måde at forstå vores hunde. Konfliktdæmpende signaler kan være at dreje hovedet væk, kigge væk, vende sig væk, slikke sig om snuden, gabe, misse med øjnene, blinke og snuse.

Her er et eksempel på hvordan hunden kan bruge konfliktdæmpende signaler:

Snus i jorden kan være både et signal, der er konfliktdæmpende, og som viser overskud. Hvis der kommer en hund lige imod én, og ens hund begynder at snuse i jorden, er det din hund, der fortæller dig, at den anden hund godt kan komme denne vej, og at den selv er venlig. Hvis man går bagved en anden hund, og ens hund snuser i jorden, kan det virke som om, den er ligeglad, men det er den ikke nødvendigvis. Det er hunden, der fortæller, at den ikke ønsker kontakt, og at den ikke lægger op til hverken leg eller konflikter. Hundene er mestre i at forstå hinanden, hvis de får tiden til det og ikke er stresset i forvejen. Giv derfor din hund tid og plads til at kommunikere.

Når man begynder at kigge på, hvad hunde kommunikerer til hinanden og til os, så begynder man at få en forståelse af, hvad hundes adfærd betyder. Det gør også, at vi stopper med at overskride hundes grænser ubevidst, fx ved at lade den lege med andre hunde, der er for vilde, eller tvinge den til kontakt med en anden hund, selvom hunden siger fra.

Er hunden vant til at få respekteret sine grænser, har den en lang lunte, før den siger fra, fordi den ved, at den ikke plejer at blive presset ud i situationer, der er ubehagelige. Er den derimod vant til, at dens ejer ikke forstår den, og at den gang på gang oplever ting, den ikke kan lide, så bliver dens lunte kortere. 

Så bliver det for hundens vedkommende bedre at sige fra hurtigt, så den undgår det, den ikke kan lide. Det er derfor, man kan opleve, at hunden knurrer eller gør af en anden hund, selvom den anden hund fx ikke engang er tæt på eller selvom den virker venlig. Det er altså virkelig vigtigt at gøre sit bedste for at respektere hundens grænser. 

Man får som hundeejer en helt anden forståelse for sin hund, når man begynder at opleve, at de rent faktisk kommunikerer med os hele tiden, og man begynder at se hundens reaktioner sammen med andre hunde i et helt andet lys. 

Om forfatteren  
Maria Wittrup er 39 år og har siden 2008 drevet sin egen hundeskole i Hjørring. 
Hos  happy-hund.dk arbejdes der altid med positiv forstærkning og træning på hundens præmisser. Der tilbydes holdtræning, enetimer og adfærdsbehandlinger. 

i 2023 har Maria udgivet en bog om hensigtsmæssig socialisering.
Hendes passion er den hensigtsmæssige socialisering af hundene, hvor man tager hensyn til deres forskellige behov, og sørger for at give dem en masse gode oplevelser med andre hunde. Generelt forsøger hun at slå et slag for, at socialisering også kan foregå hvor hunde mødes i snor, og ikke kun når de slippes løs med andre hunde.