Der er mange ting, der skal tages hensyn til og tænkes over, når drømmen om en lille varm hundehvalp banker på.
I samarbejde med instruktører og adfærdsbehandlere fra Powerdog har vi samlet 10 gode råd til den kommende hundeejer i en lille miniguide.
Gik du glip af del 1? Så tryk her for at læse den.
Råd 3: Hvalp eller voksen hund?
Der er ikke noget skønnere end hundehvalpe. Vælger du at få en hvalp, skal du være forberedt på, at du både får en oplevelse for livet, og at det samtidig til tider er rigtig hårdt at have hvalp. Hvalpen skal lære alt på alle tidspunkter af døgnet, og der VIL ske uheld indenfor.
Det er nemt at undervurdere, hvor vigtig den første tid med hundehvalpen er. Når du får din hvalp hjem, skal du først og fremmest give den lidt tid til at falde til i de nye omgivelser. Hav forståelse for, at den måske for første gang er væk fra mor og søskende. I de første par dage med en ny hvalp skal den have lov til at lære hjemmets familiemedlemmer, lugte og lyde at kende samtidig med, at du roligt og tålmodigt viser den, hvor den sover, hvordan det er at have halsbånd og snor på, og at man tisser udenfor. Pres aldrig en hvalp til at hilse på mennesker eller hunde, som den ikke har lyst til, men ros den for at prøve sig frem og opfordr den til at være nysgerrig. Med en hvalp har du gode forudsætninger for, at den får lært gode vaner fra start, fordi du er med til at forme den efter jeres fælles rutiner.
Vælger du at få en unghund eller voksen hund, som har startet sin tilværelse i et andet hjem, er det en fordel at få så meget som muligt kendskab til hunden og dens opvækst, inden du beslutter dig for, at det lige skal være den hund. Undersøg, hvordan den har været behandlet før, hvordan den er blevet trænet, og om den har nogle særlige behov. Hundens erfaringer fra tidligere og eventuelle uheldige oplevelser med andre hunde eller fremmede mennesker kan tage lang tid at ændre, hvis det overhovedet er muligt. Spørg altid ind til om hunden kan være alene hjemme, hvordan den har det med mennesker og børn og andre hunde. Bor du i byen, bør du også spørge ind til, om hunden er vant til trafik og lyde, og om den går rimeligt i snor. Sæt dig så grundigt ind i hundens baggrund som overhovedet muligt, inden du vælger at få en voksen hund, og vælg aldrig en hund af medlidenhed.
Vælger du en omplaceringshund, så kan du (hvis den anskaffes på et internat), få mange råd og vejledning. Ellers anbefales det at tage kontakt til en dygtig hundetræner eller adfærdsbehandler for at få den bedste start med din nye hund.
Råd 4: Tid til hund
Sæt rigtig god tid af i din kalender allerede fra den dag, du får din hund. Der er en god ide at tage fri i et stykke tid, når du får din hund hjem – minimum i et par uger. Hunden skal have tid til at vænne sig til de nye omgivelser og den skal gradvist vænnes til at være alene hjemme, som det er vigtigt at bruge rigtig meget tid på fra start. Rigtig mange undervurderer, hvor vigtigt det er at hundehvalpen lærer at være alene. Og hvor svært det ofte er for hundehvalpe at være helt alene hjemme. Din hundehvalp bør aldrig lades alene førend den er helt klar til det og rolig, når du går fra den.
Det er meget normalt at skulle sætte mindst et par timer af til en voksen hund hver dag. Der er de daglige gåture, som ofte udgør en halv time om morgenen, plus en luftetur om eftermiddagen og måske igen inden sengetid. Alle hunde, uanset race bør som minimum få 45-60 minutters samlet gåtur om dagen udover de små tisseture morgen og aften. Især i starten skal der sættes meget tid af til træning af hunden og når hunden bliver voksen, vil den stadig have behov for at blive trænet eller stillet opgaver. Langt de "este hunde fælder, så måske skal støvsugeren også lidt oftere i brug end du har været vant til. Og hvis du har en langhåret hund, skal du sætte god til af til soignering og måske ture til hundefrisøren. En langpelset hund bør – uanset om den skal holdes i fuld pels eller klippes – læres helt fra starten af at blive håndteret på et trimmebord, for at lette den timelange soignering resten af hundens liv.
Tip til start på alene-hjemme-træning: Start med at træne separation i hjemmet. Det gør du ved at lukke døren til toilettet og når du skal ud med skrald eller hente posten. Herefter kan du gradvist introducere hunden for at være alene i under et minut. Undlad at lave en stor afskedsscene, men gå roligt og naturligt ud ad døren, så det bliver en helt almindelig situation, at du forlader hunden. Giv den gerne et par godbidder inden du går, og vend tilbage til hunden, inden den bliver nervøs over, at du har været væk. Undlad også her at lave en velkomstscene når du kommer tilbage, men hils stille og roligt på hunden. Øg gradvist intervallet for, hvor længe du er væk, og varier tidsintervallet, så det ikke kun bliver sværere og svære fra gang til gang. Lav en plan der hedder 30 sekunder – 15 sekunder – 45 sekunder – 30 sekunder – 1 minut f.eks. Tænk over, hvad du plejer at gøre, når du skal ud ad døren, så der er gennemsigtighed for din hund, når den skal være alene. Tag bilnøglerne frem, gå ud og start bilen, sluk den igen og gå ind til hunden. Afsæt god tid til denne træning, så hunden bliver vænnet til, at det ikke er farligt at blive forladt, og at du altid kommer tilbage igen.
Powerdog er et samlingssted for dedikerede instruktører og adfærdsbehandlere
Her tilbydes kursister mange forskellige kurser indenfor de fleste hundesportsgrene både online som i lokalerne i Roskilde. Motto’et er bag Powerdog er, at hundetræning skal være sjovt, for alle! Både hunden og ejeren.
Teamet bag Powerdog favner bredt, fra familiehunden til den hardcore konkurrencehund og alle elsker de at give hundeejere ny viden og forståelse for deres hunde.
SE MERE PÅ POWERDOG.DK