Hvornår gør vi op med "kassetænkningen" som hundeejere?

Karoline S Brinch

Hvornår gør vi op med "kassetænkningen" som hundeejere?

"Jeg tror ik', jeg passer i deres små kasser"... sådan lyder en af linjerne i URO's hit "Føles godt".
Mon ikke mange af os, kan nikke genkendende til den fornemmelse i forhold til det at have hund? Og kunne det være på tide at stille nogle af disse "kasser" væk?

Da jeg første gang fik hund, husker jeg tydeligt følelsen af, at jeg ofte blev overdænget med en masse "må'er" og "skal'er" fra andre hundeejere. "Du må endelig ikke lade din hund hilse på andre hunde". Eller:  "Du skal altid huske at lade din hund socialisere med alle" - og en masse andre, sikkert velmenende, men også totalt modsatrettede "absolutter". 



Siden har jeg ofte tænkt over, hvor almindeligt det er, at møde sådanne råd eller endda udskamning fra andre hundeejere. Særligt på sociale medier - men også i den lokale hundeskov. Nogle sværger fx til råfoder og mener, at man er en dårlig hundeejer, hvis man fodrer med tørfoder. Andre har den stik modsatte holdning. Nogle mener, at hunden ikke må lege med legetøj eller trænes med godbidder. Andre bruger bamser og godbidder i en lind strøm. Nogle løber med deres hund, andre mener det er synd. Eller - ja, find selv på flere eksempler.

Og det er netop, hvad jeg betegner som vores "kassetænkning": Vi har fundet en virkelighed, som passer godt til os og vores hund. Og nu mener vi så, at denne samme "kasse" må passe for alle andre. Og det er vi ikke sene til at fortælle dem. Men hvorfor er det, vi tror, at alle andre har samme behov som os selv og vores hund? Skulle vi måske overveje, at andre mennesker og deres hunde som regel har et andet udgangspunkt end os selv. Kunne det tænkes, at de står med andre udfordringer og har en helt anden virkelighed og dagligdag end os? Og derfor har taget andre valg for deres hund. Og gør det dem nødvendigvis til dårligere hundeejere?



Min overbevisning er, at der er mange måder at være en god hundeejer på. Jeg tror på, at langt de fleste gør det bedste, de kan, ud fra de forudsætninger de har. Og mange af de "absolutter", som udgør vores egen sandhed, er sjældent baseret på videnskab, men bunder i hvad vi selv mener, er godt for vores hund. Og de valg vi har taget for vores hund. Jeg føler mig ret overbevist om, at både hunden, som får råfoder, og hunden, som får tørfoder, kan have gode hundeliv. Har de ejere, som giver dem opmærksomhed og kærlighed, og ellers behandler deres hunde med respekt og omsorg, så kommer vi langt. 

Vores egne stålsatte principper er måske ikke, hvad der passer ind i naboens hverdag og valg som hundeejer. Eller hvad hans/hendes hund har det bedst med. Lad os i stedet møde hinanden med åbenhed og nysgerrighed på, hvorfor de har valgt en anden vej end os selv. Gennem samtale og erfaringsudveksling kan vi blive klogere og forstå og respektere hinandens valg. Og måske få nye idéer og stof til eftertanke med hjem. Det tror jeg, vi kommer længere med fremfor at slå hinanden oven i hovedet med, "den eneste sandhed". Husk, at der kan være mange veje til det samme mål. Også når det gælder vores elskede hunde. Og møder vi hinanden med respekt og dialog, vil flere også have lyst til at deltage i stedet for at føle sig forkerte eller udenfor, fordi de er en af de mange, som ikke passer i "den rigtige kasse".

Hvilke "kasser" er du blevet mødt af - og hvilke trænger du måske selv til at "stille på loftet"?

Billeder af Tails by Ragno


Om bloggeren:
Karoline bor i Birkerød med sin kæreste og de to golden retrievere, Frida og Vilde. Karoline er uddannet dyrlæge og hundetræner og er medstifter af hundeløbeklubben Dirty Paws, hvor hun også er træner/tovholder i lokalklubben i Nordsjælland. Frida og Line elsker at løbe canicross sammen og har deltaget i mange stævner i ind- og udland, inkl. EM og VM. Deres vigtigste motto er dog "Better together" - at turene handler om teamwork og forståelse for hinanden. Og at alle kan være med. Foruden canicross deltager de også i K9-biathlons (forhindringsløb med hund) og dyrker hundefitness. Og vandreture både i Danmark og rundt omkring i Europa er også et hit.

Frida er en superhurtigt løbehund, når det gælder. Og kan vandre i timevis i alperne. Men hun elsker også bare at blive nusset på maven og sove længe. Hun kan være stædig som et æsel, hvis der er noget, hun ikke gider. På aftengåturene er det fx hende, som bestemmer ruten. Og så "taler" hun meget ved at brumme, bl.a. når hun synes, at hun har fortjent en ekstra godbid.

Vilde er fra foråret 2023 - og på mange måder Fridas modsætning. Hun er fuld af spilopper og altid glad og fræk. Hun kan hyle som en ulv eller hoppe som en kænguru, når hun bliver utålmodig - og ellers er hun en kvik og modig pige, som elsker vild leg og træning. Hun vil gøre stort set alt for en godbid. 

Frida, Vilde og Karoline er at finde på Instagram med profilen @teamgoldenpower